Ungdomssvepet vecka 38

Sköna vinster för F19, U19 och U17 i helgen. Här kommer svepet kring helgens matcher och övrigt inom den blårandiga ungdomsfotbollen.

U19 Östers IF - Djurgården 1-2 (1-0)

Målskyttar DIF: Ali Khan, Agaton Pourshaidi

U19-tränare Johan Palm om matchen:
– Första halvlek är vi inte alls nöjda med, varken som kollektiv eller individuellt. Vi har bollen stora delar av halvleken men vi har alldeles för många oprovocerade bollförluster både på egen planhalva och på motståndarnas planhalva i vår speluppbyggnad. Östers försvarsspel var kompakt i djup och bredd och vi hade svårt att passera deras två första lagdelar. Generellt kan man uttrycka det som att våra motståndare kunde hantera att spela på hybridgräs bättre än vi då de hade få oprovocerade bollförluster. Öster tar sedermera ledningen genom ett fint anfall där vi tyvärr inte orienterar oss efter den farligaste motståndaren, vilket i detta anfall innebar att de tog ledningen. 
– I halvtid gör vi en gemensam snabbanalys där vi snabbt kommer fram till vad vi behöver göra mindre utav, och tvärtom, mer utav. Tillsammans med några taktiskt korrigeringar i speluppbyggnaden gällande våra utgångspositioner så bestämmer vi oss för att göra en bättre andra halvlek än första. Direkt i starten så tar vi kontroll på bollen och är stora delar av halvleken på deras planhalva. Vi arbetar mycket hårdare både i vårt anfallsspel, samt i vårt försvarsspel, vilket leder till fler målchanser. I minut 55 kvitterar vi genom Ali Khan, på passning från Linus Tagesson, efter vi har gjort en spelvändning utanför deras straffområde där Linus spelar in bollen till Ali som är fri strax nedanför straffpunkten. Samtliga spelare fortsätter att driva upp bolltempot och vi fortsätter att etablera anfall på Östers planhalva. I minut 73 tar vi ledningen genom Agaton Pourshahidi efter passning av Ali Khan. Agaton avslutar anfallet efter att Ali väggspelat sig in i straffområdet tillsammans med Oliver Granberg och direkt spelar in bollen till Agaton som avslutar i öppet mål. Efter vårt ledningsmål så försöker Öster forcera in en kvittering vilket vi kunde ha kontrollerat bättre, dels genom längre anfall samt ha spelat utanför dom fler gånger. Istället blir det många omställningar från Östers sida vilket kunde ha genererat en kvittering, även om vi hade den bästa chansen att istället göra 3-1. 
– Vi är är inte nöjda vår första halvlek. Vi kan mycket bättre än så, vilket vi visar i andra halvlek. Om två veckor har vi ytterligare en lång bortamatch mot Helsingborg och då måste vi kunna prestera både som individer och kollektiv i båda halvlekarna. Men först kommer IFK Norrköping på besök på lördag för omgång 9. kl. 17.00 på Hjorthagens IP. Varmt välkomna! 

F19 Djurgården - Sundsvall DFF 5-1 (3-0) 

Målskyttar DIF: Hanna Ekengren 2, Linn Jansson, Frida Kokk och Alma Olesen

F19-tränare Dennis Gabrielsson om matchen:
– I lördags var det äntligen dags för hemmamatch efter en period med fem bortamatcher i rad. Vi tar tag i bollen från första stund och ställs mot ett defensivt balanserat Sundsvall som gör allt för att stänga ytor centralt i deras 5-4-1-formation. Jag tycker vi jobbar bra efter våra principer där vi cirkulerar bollen för att hitta fria ytor - eller bra numerär framför - oss och det resulterar i ett tidigt ledningsmål där vi hittar en fri yta i yttre korridor bakom motståndaren och Linn Jansson kan spela ett inspel till Hanna Ekengren som lägger in 1-0. Vi fortsätter att flytta bollen för att öppna attraktiva ytor och efter ca 20 min hittar Tilda Sjöqvist in en boll bakom på en perfekt löpande Hanna som gör sitt andra mål för dagen. I minut 23 smäller det igen, vi lyckas spela in mellan linjerna och Cassandra Larsson blir rättvänd, väl rättvänd slår hon ett väl avvägt instick till Frida Kock som kommer löpandes från sin mittfältsposition och sätter 3-0.
– Vi går till paus med ledning 3-0 där vi kontrollerar matchen och bollinnehavet. I halvtid pratar vi om att försöka vinna lite mer bollar högre upp och att vi inte ska gå ner oss i tempo. Vi lyckas bättre i vårt presspel och vinner fler bollar på Sundsvalls planhalva. Jag tycker vi fortsätter att ha koll på matchbilden och gör tidigt i andra 4-0 efter ett inkast där ”Cassie” driver bollen in i assistytan och slår en cutback till Hanna som tvingar Sundsvalls målvakt till en bra räddning, på efterföljande retur trycker Linn in bollen. Därefter blir det lite hafsigt i vårt anfallsspel där vi blir lite för forcerade och tappar tålamod. Sundsvall jobbar till sig en hörna och på hörnan blir det straff till Sundsvall för en hands, 4-1. En bit in i andra halvlek hittar vi lite tålamod igen och på ett fint anfall där vi har många bra värderingar nickar Alma Oelsen in 5-1 efter fint förarbete av Cassie och Hanna.Vi får avsluta matchen med en spelare mindre efter ett olyckligt rött kort i slutet av matchen.
– Överlag en bra insats där vår kreativitet och vårt tålamod sätts på prov. Vi jobbar vidare och tar sats mot onsdagens derby borta mot Hammarby.Akademichef Christian Gentile om veckan:
– U19 spelade borta mot ett Öster som överraskar lite grann och spelar bra i första halvlek och leder rättvist med 1-0 i halvtid. Sedan lyckas vi vända och ta hem tre poäng vilket är viktigt i den ruggigt jämna slutspelsserien. Jämnt är det även i U17:s slutspelsserie och de spelade bortamatch mot IFK Göteborg som kom med ett ungt lag. Göteborg är duktiga men jag tycker att vi kontrollerar matchen och är närmare 2-0 än de är 1-1. En bra prestation och roligt att vi spelar bra även om vi precis har gjort ett tränarbyte mitt under säsongen.
– U16 spelade 2-2 mot IFK Haninge i sin andra match i slutspelsserien och den hade vi behövt vinna för att ha ett bättre utgångsläge för semifinal. Att tappa poäng i den här typen av slutspelsserie innebär att man lätt hamnar i ett läge där man inte har allt i egna händer. Nu får vi ladda om för en ny prestation nästa helg och samtidigt hoppas att några resultat går med oss för att vi ska nå semin.
– I övrigt var det kul att se matcher med de yngsta knattelagen under DIF-dagen där alla aktiverade sig. Det är en jätteviktig dag för DIF Ungdom och roligt att det var så mycket folk på plats.

Senaste nytt
Fler nyheter