Bister förlust mot Degerfors

Djurgården fick lämna Stora Valla utan poäng i en match där effektiviteten i avsluten saknades och där Degerfors sedan chockade med två mål i slutminuterna.

Laget

Det blev en del sena förändringar i truppen där Elliot Käck utgick under söndagen på grund av väntande tillökning i familjen vilket innebar att Haris Radetinac klev in som vänsterback i en i övrigt oförändrad backlinje med Hjalmar Ekdal, Jacob Une Larsson och Aslak Witry. Bakom sig hade de Aleksandr Vasyutin som fortsatte att vakta målet.

På mittfältet blev det också ett återbud på grund av sjukdom för Hampus Finndell där Curtis Edwards kom in för att kampera ihop med Rasmus Schüller och Magnus Eriksson. Anfallstrion var dock oförändrad med Edward Chilufya och Nicklas Bärkroth som yttrar och Kalle Holmberg som central spets.

Första halvlek

Det var nya premisser jämfört med senast sett till de yttre omständigheterna på Stora Valla. En gräsmatta som godkändes för allsvenskt spel först i torsdags väckte funderingar kring hur det rådande underlaget skulle påverka matchbilden, samtidigt som matchen fick historiska konturer i och med att mötet var den första allsvenska matchen på arenan för Degerfors på 24 år.

För Djurgårdens del gällde det som sagt att skifta fokus från urladdningen mot MFF till en ny utmaning i det kyliga regnet på Stora Valla. Kim Bergstrand konstaterade att Degerfors är ”lite luriga, skickliga och har en hel del fart” innan avspark, vilket också skulle visa sig ha relevans.

Men Djurgården inledde bäst med två hyfsade lägen för Nicklas Bärkroth och Kalle Holmberg under de inledande minuterna. Riktigt nära var det sedan i femte minuten när Aslak Witrys inläggsfrispark var centimetrar från att styras in av Haris Radetinac. Ännu farligare blev det när Kalle Holmberg matade fram ett friläge för Edward Chilufya kort därpå, men hemmakeepern Ismael Diawara hann ut och avstyrde avslutet.

Med kvarten spelad såg det stabilt ut bakåt även om Aslak Witry fick visa upp sina defensiva kvaliteter när han avväpnade Victor Edvardsen i en knepig omställning. Degerfors fick å sin sida energi av chansen och tryckte på under några minuter då det blev lite småkaosigt bakåt för Djurgården.

Därefter gick matchen över i mer av ett ställningskrig där det studsiga underlaget stundtals ställde till det för båda lagen. Djurgården hade svårt att hitta öppningar medan de rödvita ofta hotade via vänsterkanten, även om det inte ledde till några klara chanser. Men Magnus Eriksson oroade i alla fall med en farlig volleykanon i 31:a och strax efter var Chilufya mycket nära att hitta fram till en framrusande Bärkroth vid bortre stolpen.

I 37:e fick sedan ”Bärka” mer tid med bollen, efter en svepande djupledsboll från Magnus Eriksson, och tvingade Diawara till en vass räddning. Nästa läge kom strax efter då Rasmus Schüller drog en vänsterslägga strax utanför. Men något riktigt flow i spelet blev det inte mot slutet och istället fick Hjalmar Ekdal agera räddande ängel med en heroisk brytning när Saigon Abraham kom helt fri mot mål i slutminuterna.

Även Edward Chilufya skulle hinna med ett friläge innan pausen där han dock kapades av Ismael Diawara när han var på väg förbi. Dock bara med gult kort som påföljd och den efterföljande frisparken greppade Diawara, precis som han gjorde med ett stort antal blårandiga avslut.

Därefter gick halvtidsvisslan. Avslutsstatistiken gav 9-1 i blårandig favör och även om Degerfors vassa omställningar inte syntes inte i de siffrorna så var det ändå ett tydligt övertag för Djurgården.
– Det är kamp och det visste vi innan, så vi är väl förberedda för det. Sedan har vi några halvlägen där jag tycker att vi hade kunnat stänka dit den. Men sett till de första 45 så är det en tight tillställning med mycket kamp, konstaterade kapten Magnus Eriksson i pausen för discovery+-

Andra halvlek

Det var en oförändrad DIF-elva som klev ut för att jaga ett ledningsmål men det var fortsatt trögrullat och enbart nästan-lägen framåt. Kvaliteten och underhållningsvärdet på matchen var inte riktigt i paritet med förra helgens drabbning men i 56:e ordnade Curtis Edwards ändå ett fint frisparksläge. Aslak Witry exekverade men Diawara parerade på nytt.

Det blev startskottet på en period av Djurgårds-tryck där Degerfors fick ligga lågt och försvara. Även Aleksandr Vasyutin sattes sedan i arbete när han greppade ett lurigt inspel från Ferhad Ayaz och strax därpå slog Kim & Tolle till med ett trippelbyte. Emir Kujovic, Elias Andersson och Leo Cornic ersatte Holmberg, Edwards och Bärkroth.

Det höll på ett ge utdelning omgående när Kujoivic hotade två gånger om med en nick och ett tungt skott, men den storspelande Ismael Diawara stod i vägen igen. Nu var det ett tydligt DIF-grepp om matchen och det gällde att omsätta det i ett segermål som kändes som att det låg på lut.

Men minuterna tickade på oroväckande fort och med kvarten kvar började det bli lite stressigt. Degerfors la sig i ett handbollsförsvar och det blev tighta ytor att jobba med. Bollar dunkades in i boxen med tillhörande flipperstudsande, men trots det kompakta övertaget ville inte bollen in.

Och så som fotbollen kan vara ibland skulle det istället komma ett mål åt andra hållet. En uppstuds på den omtalade planen ledde till ett bolltapp där Victor Edvardsen såg en möjlighet när Vasyutin var en bit ute och lobbade överraskande och skickligt in bollen i mål från mittlinjen.

En riktig kalldusch från ingenstans och nu handlade det om att rädda poäng. Men forcering fick ett abrupt slut när Degerfors kom två-mot-en och Victor Edvardsen kunde sätta sitt andra mål för dagen. Efter fem övertidsminuter var det sedan slutspelat och därmed är segersviten bruten och årets första allsvenska förlust ett faktum.

Bittert med tanke på 16-7 i avslut men idag var inte effektiviteten helt på plats i kombination med en övertygande prestation från Degerfors-målvakten Ismael Diawara. Nu gäller det att snabbt studsa tillbaka, det är tätt på given med kommande hemmamatch på onsdag mot Östersunds FK hemma på Tele2 Arena.

Senaste nytt
Fler nyheter