Delad pott mot IFK Göteborg

Det blev 0-0 i en tight och fysisk match med relativt få heta målchanser på Tele2 Arena.

Laget

Det blev ett par förändringar i startelvan i där skadade Aleksandr Vasyutin saknades i truppen och Jacob Widell Zetterström klev in och gjorde allsvensk debut i målet. Även i backlinjen skedde en ändring där Jesper Löfgren gjorde sin första allsvenska start i DIF-tröjan tillsammans med Hjalmar Ekdal i mittlåset och Aslak Witry samt Elliot Käck som ytterbackar.

Från mittfältet och framåt var det välbekant med trion Rasmus Schüller, Hampus Finndell och kapten Magnus Eriksson intakt och längst upp på topp återfanns Kalle Holmberg med Edward Chilufya och Nicklas Bärkroth på höger- respektive vänsterkanten.

Första halvlek

Det dukades upp för allsvenskt klassikermöte på Tele2 Arena i den sista matchen innan EM-uppehållet och för Djurgårdens del gällde det att ta sikte på en trepoängare för att kunna återta serieledningen. På andra planhalvan väntade ett bevisligen svårslaget IFK Göteborg som bara förlorat en match i år, men samtidigt kryssat i fem av sju matcher vilket inneburit en placering på den nedre halvan av tabellen.

Kim Bergstrand konstaterade att ”det gäller att kunna såra dem med fart” inför avspark med tanke på den sannolikt lågt stående blåvita fembackslinjen som väntade. Blåränderna tog fasta på uppmaningen och inledde med ett piggt anfall där Edward Chilufyas inlägg till slut hittade fram Elliot Käck som dock avslutade över.

Djurgården fortsatte att trycka på framåt med ett antal hörnor och offensiva framstötar men Göteborg skapade det hetaste läget så långt när Tobias Sana var mycket nära att stöta in ett vänsterinlägg. Två minuters senare var det Edward Chilufyas tur att hota rejält med ett vänsterskott i bra läge som smet metern utanför.

DIF hade ett tydligt grepp om matchen även om de riktigt högkaratiga målchanserna uteblivit så här långt. Å andra sidan var det stabilt bakåt i den blårandiga defensiven och med halva halvleken spelad malde DIF vidare för att hitta en öppning i gästernas välorganiserade defensiv.

I 29:e minuten kom dock en fri yta för Magnus Eriksson som kunde avancera mot mål och avlossa vänsterbössan, dessvärre strax utanför Giannis Anestis vänstra stolpe. Minuten efter slog Hampus Finndell ett lurigt instick där Anestis hann ut i sista stund för att avvärja Chilufyas inspel.

En bra period av DIF som hade mycket boll och riktigt nära var det sedan två gånger om. Först när fyrtornet Jesper Löfgren nickade strax utanför, på efterspelet av en hörna, och strax efter gick Hampus Finndell på avslut i boxen efter en cutback från Nicklas Bärkroth, men Jesper Tolinsson blockerade.

Men fullträffarna uteblev och det var mållöst på Tele2 Arena när Glenn Nyberg blåste till pausvila.
– Det är inte jättebra av oss. Vi äger större delen av initiativet men är inte riktigt där. De går ner och låter oss äga boll med sin ”femma” där bak och det handlar om att vi måste vara kreativa i spelet på egen planhalva. Vi gör det helt okej, men vi måste steppa upp lite, summerade Magnus Eriksson för discovery+.

Andra halvlek

Med en pausvila i ryggen klev en oförändrad elva ut för att försöka dyrka upp gästernas täta försvar. De blårandiga framstötarna kom i gång snabbt och skottvillige Magnus Eriksson drog till med ett vänsteravslut för tredje gången, men även denna gång smet bollen tätt utanför målramen.

Med tio minuter spelade flyttade dock IFK Göteborg lite högre upp i banan och skapade några halvchanser där debuterande Jacob Widell Zetterström fick komma i arbete med ett par ingripanden. Strax efter var det sedan färdigspelat för Rasmus Schüller som tvingades kliva av och Emmanuel Banda gick in och ersatte.

En halvtimme återstod och det var tight och chansfattigt där gästerna såg ut att vara ganska bekväma med att avvakta med lågt försvar och vänta på omställningar. Kim och Tolle skakade om med ett dubbelbyte för att hitta nycklar där Joel Asoro och Haris Radetinac kom in istället för Holmberg och Chilufya.

Pigga ben på plats och matchen rullade vidare i samma stil där det inte bjöds på något gratis från gästerna. Det blev ofta halvfarligt i DIF-attackerna men i de allra flesta fallen fanns ett försvarande ben i vägen på sista tredjedelen. Med tio minuter kvar började många pilar peka mot 0-0, även om gästerna satsade mer framåt nu, och Kim och Tolle gjorde ett nytt drag när Emir Kujovic kom in istället för Nicklas Bärkroth för att bland annat få ett nytt vapen i luftrummet.

I 84:e kom det i alla fall ett fint skottläge för Elliot Käck men avslutet gick över och kort därpå visade Joel Asoro sina kvicka fötter när han snurrade sig loss i straffområdet där bollen sedan gick fram till Haris Radetinac som gick omkull, dock inget som krävde en signal enligt domare Nyberg.

Fem minuter övertid kom upp på tavlan och det höll på att sluta riktigt illa när Alexander Jallow bröt sig loss i djupled och gick på skott. Men Jacob Widell Zetterström stod för en grym enhandsräddning och såg till att nollan var intakt. I sista övertidsminuten var det sedan Djurgårdens tur att vara riktigt nära ett matchavgörande mål när Aslak Witrys frispark var en hårklippning på Haris Radetinac från att skallas in i mål, för att sedan pareras skickligt med en reflexräddning av Anestis.

Men 0-0 stod det på tavlan till slut och därmed delad pott vilket räcker för att återta serieledningen - även om Malmö FF har en extra match kvar - och allsvenska debutanten Jacob Widell Zetterström summerade sin egen och lagets insats på följande sätt.
– Det är jätteroligt och en barndomsdröm som går i uppfyllelse, sedan är det såklart tråkigt att vid inte vinner matchen. Men jag tycker att vi står upp bra ändå och får en nolla bakåt, vilket är skönt för mig personligen. Det blev mest spel med fötterna för mig men sedan måste man vara med hela vägen in i slutet. Så det var skönt att sättas på prov, berättade Jacob för discovery+ och syftade på hans viktiga räddning i slutet.

Nu närmast väntar ett långt allsvenskt uppehåll när fotbolls-EM tar vid fram till omstarten den 5 juli då Örebro SK gästar Tele2 Arena. Förhoppningsvis med betydligt fler på läktaren…

Senaste nytt
Fler nyheter