DIF bärgade ny trepoängare i Varberg

• 25 apr 2021

Effektivitet och kämpatakter gav en skön seger med 3-1 och återtagen serieledning i en blåsig och tuff match på Varberg Energi Arena.

Det var en oförändrad elva som klev ut på Varberg Energi Arena med Aleksandr Vasyutin mellan stolparna och en fyrbackslinje bestående av Aslak Witry, Hjalmar Ekdal, Jacob Une Larsson och Elliot Käck.

På mittfältet återfanns trion Hampus Finndell, Magnus Eriksson och Rasmus Schüller, som var redo för spel igen efter att ha klivit av i halvtid mot Peking, och i anfallet tog Edward Chilufya och Nicklas Bärkroth hand om kanterna medan Kalle Holmberg spelade på topp.

För Djurgårdens del var det årets första match på naturgräs vilket föranleddes av lite spekulationer kring huruvida underlaget skulle påverka matchbilden. Det fanns även en kraftig vind med i mixen när matchen kickades igång och Kim Bergstrand misstänkte att ”det kan bli fler bollar i luften än vanligt”, sett till förutsättningarna. En helt korrekt profetia.

DIF inledde i medvind men Varberg började piggast de första minuterna och de för dagen ljusblåa DIF-spelarna hade svårt att få igång bollrullandet. Men i åttonde minuten växlade Djurgården upp och hotade framåt med ett par fina anfallssekvenser.

Strax efter fick Edward Chilufya ett fint avslutsläge i boxen men två hemmaförsvarare slängde sig och blockerade skottet. Varberg skapade också lägen och deras långa inkast orsakade en hel del oro men det var Djurgårdens som skulle koppla greppet i 19:e minuten.

Nicklas Bärkroth tog ner en fin crossboll från Magnus Eriksson, la upp för Elliot Käck som smekte in ett vänsterinlägg i boxen. Där fanns Hampus Finndell på plats och nickskarvade behärskat in 1-0 i bortre hörnet.

Ett skönt debutmål i Allsvenskan för Hampus som gav energi och Bärkroth gick för tvåan kort därpå med en tung vänsterkanon som August Strömberg  parerade. Edward Chilufya var sedan ytterst nära att hinna fram på returen.

DIF hade tagit taktpinnen nu och i 28:e minuten kom en gyllene möjlighet att utöka ledningen efter handboll i straffområdet från Varberg. Aslak Witry klev fram, väntade ut Strömberg och la kyligt in 2-0 från elvameterspunkten och greppet om matchen kändes ännu fastare.

Den sista kvarten blev relativt händelsefattig där det tycktes som att Djurgården hade hyfsad kontroll på läget, även om det blev kaotiskt i 40:e minuten med en flipprande boll i eget straffområde som till slut hamnade i nävarna på Vasyutin.

Det var dock en föraning om vad som skulle komma härnäst när Varberg reducerade efter en hörna där till slut Oliver Stanisic kunde trycka in bollen. Årets första insläppta mål i Allsvenskan för DIF som strax efter ändå kunde gå till pausvila i ledning efter en tuff och fysisk halvlek.
– En tuff match, det blåser ganska mycket och det blir mycket kamp och långa bollar. Men vi ska försöka fortsätta att spela in bakom deras backlinje för där kan vi straffa dem. Det är 45 minuter kvar av kamp som återstår och vi kommer att försöka utnyttja det vi är bra på och komma härifrån med tre poäng, sa målnickaren Hampus Finndell till discovery+ i pausen.

Det blev ett byte i paus där Edward Chilufya fick kliva av och lämna plats för Jesper Löfgren som kom in för att stärka upp med fysik och längd i en fembackslinje. DIF skapade första chansen direkt när Aslak Witry var nära att bli tvåmålsskytt med en smart frispark från nära håll som dessvärre nickades undan på mållinjen av Anton Liljenbäck.

Det var fortsatt mycket kamp och dueller men Djurgården vaskade fram nya chanser där Elliot Käck testade Strömberg med ett lurigt skott i snäv vinkel. Varberg var å sin sida konstant farliga på sina fasta situationer och i 55:e osade det katt vid en lurig inläggsfrispark som fick fart i medvinden.

Djurgården fick inte igång rullet i motvinden som påverkade spelet kraftigt och matchbilden präglades av Kim Bergstrands förutsägelse om ”fler bollar i luften än vanligt”. I 68:e minuten var det kaos på nytt efter en ny höjdboll som flipprade runt i DIF:s straffområde där både Hjalmar Ekdal och Aleksandr Vasyutin fick parera.

Det var rejält tryck från hemmalaget nu som skickade in högt via inkast, hörnor och inlägg och DIF fick försvara sig och rensa. Det kändes rejält nervigt men med kvarten kvar kom nya pigga ben in i form av Haris Radetinac som ersatte Kalle Holmberg.

Minuterna tickade i alla fall framåt och skönspelet sattes på paus till förmån för defensiven. Samtidigt gav Varbergs forcering läge för omställningar och Magnus Eriksson slog en smart boll i djupled som stannade upp i vinden för en jagande Nicklas Bärkroth. Klippet i steget gjorde att ”Bärka” kämpade sig förbi sin back och fri med August Strömberg avslutade han med en behärskad lobb.

Ett mål som innebar glädje, lättnad och välbehövligt andrum. Men snart regnade det in nya bollar från Varberg i straffområdet där Vasyutin fick parera på nytt när Tashreeq Matthews dunkade iväg ett farligt skott. Efter det lyckades dock DIF stänga ner matchen och Emmanuel Banda kom in i 87:e minuten för att hjälpa till med det uppdraget.

Tre övertidsminuter kom upp på skylten och vid det här laget var det game over för Varberg. Till slut satte Fredrik Klitte pipan i munnen och blåste av en tuff bortamatch under bökiga premisser där Djurgårdens kombination av effektivitet och kämpatakter blev avgörande.
– Otroligt skönt att stå här med tre poäng efter den här matchen. Det var en tuff match där ute, det var gnälligt och vi hade svårt att få till något riktigt spel i andra halvlek med vinden emot oss. Men vi ligger i och gnuggar och till slut får vi en chans och stänger matchen. Så vi  är jättenöjda med att åka hem med en trepoängare härifrån, summerade Nicklas Bärkroth för discovery+ efter matchen.

Därmed är serieledningen återtagen och härnäst väntar ett mycket intressant toppmöte mot Malmö FF hemma på Tele2 Arena på söndag.

25 april, söndag 15:00Varberg Energi Arena.