Företag

Kim Bergstrand summerar säsongen

  • Herrar
  • A-lag
  • 18 dec 2021

”Väldigt höga toppar och någon liten dal för mycket”, konstaterar DIF-tränaren när 2021 ska sammanfattas.

En massiv allsvensk säsong är till ända. Ett år som bjöd på nervig guldvittring ända in i sluttampen och väldigt många fina blårandiga prestationer. Ändå kunde man skönja märkbara sting av bitterhet hos många av spelarna i truppen under den sista träningsdagen på Kaknäs innan julledigheten tog vid. Men kanske ändå inte särskilt märkligt att många ”om vi bara hade-funderingar” dyker upp med tanke på det välkrattade läge DIF hade skaffat sig inför upplösningen av dramat i toppstriden.

En sinnesstämning som även delas av Djurgårdens frekvent analyserande tränare Kim Bergstrand. Men med lite perspektiv på året som helhet landar han ändå i övervägande positiva tongångar när han slår sig ner för att summera 2021 under en pratstund på Kaknäs.
– Det känns som att det varit ett långt år, fast det säger man ju efter varje säsong. Men vi började ju för elva månader sedan så det får ju ändå betecknas som långt och det har varit intensivt. Samtidigt ett intressant år där vi har haft väldigt höga toppar och någon liten dal för mycket men gruppen har ändå gått framåt sedan vi startade upp med elva nya spelare på plats, berättar Kim som lyfter fram det kollektiva som en viktig framgångsfaktor under året.
– Det gick ganska fort att bygga upp det så att gruppen kom samman och stor cred till de spelare som har varit här ett tag som bidrog till att vi fick ihop det. Alla ska känna sig hemma och hitta sin plats och den biten tycker jag har fungerat otroligt bra. Sedan lyckas vi inte hålla den höga kvaliteten hela säsongen på det sätt som vi gjorde i våras när vi kanske spelade vår bästa fotboll.

Där kanske den tidigare nämnda längden på säsongen spelat in kring att få en kontinuitet över elva månader?
– Det kan ju vara så. Vi var ändå med hela vägen ut men just nu är det lite bittert att vi inte lyckas ta den chansen som vi byggde upp för. Får man lite distans till det så är det ändå en grupp som har fått ut väldigt mycket av sig själva och levererat bra utifrån de förutsättningar som fanns innan säsongen. Fast som sagt ändå surt att vi inte var med in i det sista.

Det är ju oerhört mycket som ska stämma för att ro hem ett SM-guld.
– Det är ju det och man får inte så många chanser att vara med däruppe. Vi har tagit tolv guld sedan 1891 och det är ju inte varje år som man har möjlighet att göra det. Så det svider, men med det sagt så har vi ändå gjort en ganska bra säsong.

Förväntansbilden var ju inte riktigt uppe på guldnivå inför säsongen med elva nya spelare in, så kanske känns det lilla silvret ändå lite okej under julledigheten?
– Jag tror att om man hade frågat gemene djurgårdare i början på februari om en tredjeplats hade varit godkänt så tror jag att de flesta hade svarat ja på det. Men skaffar man sig läget så vill man ta det, men nu var vi inte tillräckligt starka för att göra det. Så vi får sluta att gräva ner oss för det och vila lite. Sedan så ska vi försöka att förbättra de grejer som är ganska enkla att förbättra och så får vi jobba hårt för att få det med oss nästa gång.

Vilka delar är du mest nöjd med under året?
– Att vi varit väldigt kollektiva i vårt spel och alltid stått upp. Det är ingen som har haft dåligt kroppsspråk eller vikt ner sig, alla har velat vara med och bidra. Det tycker jag har varit den stora grejen, att ganska snabbt få det på plats och jag tycker att det höll hela vägen. Sedan har vi spelat en fotboll som bygger på att vi ska vara ett lag som avgör matcher på egen styrka så ofta det bara går. Även om motståndarna ibland är väldigt skickliga och då får man ta konsekvenserna av det. Vi visste att vi skulle gå på någon mina här och där på grund av att vi vill göra skillnad. Men jag tycker att det har synts att vi vill föra matcherna och spela en ganska snabb fotboll.

Samtidigt har de lite mer fysiska och ”brunkiga” lagen, om uttrycket tillåts, gått starkt i år som till exempel Mjällby och Varberg för att nämna några…
– Om man ser till matchen mot Varberg senast på Tele2 Arena så har jag inte sett dem så tillbakatryckta någon gång och skapat så lite heller. Nu gjorde de ändå tre mål och det var mer genom våra tillkortakommanden än på deras starka fysik. Men det är klart att alla typer av fotboll lönar sig om man gör det rätt. Mjällby hade ju en väldigt jobbig vår men gjorde en stark höst. Nu vill jag inte påstå att det handlade om ”brunkeri” utan mer om att de är välorganiserade och tuffa. De var ju många som hade synpunkter på att vi inte sopade av dem hemma men det visade sig att det var inte så uselt att ta fyra poäng mot dem. De släppte inte många poäng nere på Strandvallen på hösten.

Absolut, de hade ju åtta raka nollor och sniffade på det allsvenska rekordet för clean sheets…
– Nicklas Bärkroth gjorde ju sista målet mot dem borta innan deras svit drog igång och det är väl en av de matcher där vi faktiskt själva blev mest tillbakapressade, speciellt i andra halvleken.

Vilken var vår bästa insats i år?
– Det står väl mellan Malmö och Norrköping, men man får ändå säga MFF när vi vinner med 3-1 och det är närmare 4-0 än 3-1 egentligen. En fantastiskt bra match av oss och hela första delen av säsongen spelade vi väldigt bra.

…och om du fick möjlighet att backa bandet och ändra någon prestation?
– Det är svårt att säga men det faller i slutändan tillbaka på att vi inte slår Norrköping och Varberg. Sedan har vi ju situationer som när Emmanuel Banda har öppet mål från en meter hemma mot Mjällby på slutet, men det finns ju många prestationer man skulle vilja backa och göra om. Just nu håller vi på att analysera året och är rätt säkra på vad vi enklast kan förändra. Det finns ju alltid enskildheter i matcher men de rår man inte alltid över.

Då handlar det ju ofta om individuella prestationer. Räknar man till exempel avslut borde vi gissningsvis ligga väldigt högt upp rent statistiskt i Allsvenskan?
– Vi har väl mest skott på motståndarmålet och flest ingångar i offensivt straffområde samtidigt som vi släppt in minst skott emot oss. Det är bra siffror som vi ska ta med oss. Men sedan måste vi förbättra effektivitet framåt och vi måste även bli bättre i försvarsspelet.

Hur har truppläget känts under året? Vissa lagdelar har varit rätt oförändrade medan andra har haft lite mer rotation.
– Vårt mittfält har varit konstanten under säsongen och bör rankas väldigt högt - i toppen av Allsvenskan som jag ser det. Det har varit jäkligt stabilt och sedan finns det så klart förbättringspotential där också. Men det har ändå varit navet ihop med mittbackarna som har spelat kontinuerligt. Om vi jämfört med tidigare säsonger då vi har haft 25 olika backlinjer så har vi nu haft lite rotation på framför allt högerbacken, men annars har det varit ganska lugnt. Det är väl framåt som det varit stor omsättning.

Ja och anfallsmässigt har det ju varit lite glesare i målskörden i den lagdelen.
– Det är ju speciellt när det inte riktigt lossnar för någon. Då får man ju försöka stötta och ha tålamod så långt det går.

Finns det behov av förstärkning framåt?
– Alla lag vill få in en anfallare som öser in mål, men det är ofta det som är svårast att hitta och som kostar mest.

Om du ser till samarbetet med Tolle, hur har det varit under året?
– Det har varit som det brukat men det blir väl lite bättre hela tiden, tycker jag. Det gäller ju att vi utvecklas också precis som vi vill att spelarna gör. Känslan är att vi i alla fall inte blir sämre utan förhoppningsvis lite bättre. Vi jobbar på det i alla fall.

Något som behöver ändras inför nästa år?
– Vi får se hur spelartruppen ser ut innan vi tar beslut om organisation och vad som eventuellt ska utvecklas i spelsystemet. Vad som måste bli bättre är vår löpförmåga, både i antal meter men framför allt i hastighet. Där är vi bland de sämre i allsvenskan så där finns det väldigt mycket att göra.

Varför blir det så?
– Det håller vi på att analysera och när det gäller snabbhet så handlar det en del om individen så klart. Men antal meter och höghastighetslöp måste vi bara förbättra statusen på och framför allt det mentala. Att ha högre fart i fler situationer.

Slutligen så rullar det snart igång igen med start av Svenska Cupen i februari, hur ser du på grupplottningen?
– Det är inga långa resor, vilket är skönt, och ungefär det man kunde förvänta sig kring nivån på motståndet. Halmstad vet alla vad de går för och kul med en Superettan-nykomling i form av BP som gjort en fantastisk säsong i division 1, plus ett Brage som alltid är stabila i Superettan. Sedan vet man ju inte vad som händer i deras trupper, så en del är ju oskrivet just nu. Men det vi vet är att det gäller att vara på tå när det drar igång för det är väldigt kul att få mer än tre matcher och det är en av två titlar som står på spel, avslutar Kim innan han därefter teamar upp med parhästen ”Tolle” i tränarrummet för att börja förbereda för säsongen 2022.

Senaste nyheter

Relaterat