Rasmus Schüller om EM-starten

”Jag är förväntansfull och ivrig”, konstaterar Djurgårdens finske mittfältsmotor inför lördagens inledning av turneringen då nordiskt derby mot Danmark väntar.

Finland spelar sitt första EM-slutspel någonsin och det blir således en historisk match när de tar sig an Danmark i första gruppspelsmatchen. Förhoppningsvis finns Djurgårdens mittfältsmotor Rasmus Schüller med på planen från start och han ser fram emot att gå in i turneringen på lördag.
– Jag är förväntansfull och ivrig. Vi har väntat länge på det här och nu är det snart dags för första matchen. Så vi är nog lite nervösa och ivriga hela laget, berättar Rasmus.

Hur ser förväntningar ut på er hemma i Finland?
– Vi är ju inte rankade som förhandsfavoriter i gruppen men förväntningar finns det ju alltid. Man vill ju alltid se sitt land gå vidare när man ställer upp i ett mästerskap. Så jag vet att vi har förväntningar på oss.

Kanske en fördel att gå in lite som underdogs i en svår grupp med Danmark, Ryssland och Belgien?
– Ja, så är det nog. Men det gäller att ta poäng direkt om man ska vara med i racet.

I ett intressant nordiskt derby mot Danmark på lördag…
– Det är ju ett jättestarkt lag och de spelar på hemmaplan. Men vi hoppas att vi kan överraska, vi har scoutat deras styrkor och försökt gräva fram lite svagheter. Så vi får attackera dem utifrån det.

Hur har uppladdningen varit inför turneringen?
– Det har gått bra. Allt har rullat på som planerat även om vi inte lyckades i vår generalrepetition mot Estland. Men man brukar ju säga ”dåligt genrep, bra premiär”, så vi får hoppas att det stämmer.

Hur känns EM-formen för egen del?
– Nu känns det bra. Jag har fått slicka såren lite efter en tuff vår under inledningen på allsvenskan och återhämtat mig lite. Jag har kunnat träna väl så formen känns som att den borde vara bra.

Du går in i turneringen med mycket landslagsrutin, 49 A-landskamper så här långt. Hur påverkar det?
– Det skulle vara roligt att spela nummer 50 som inledande match i EM. Sedan ger ju erfarenhet en viss säkerhet i den egna prestationen. Jag har ju inte varit med i den tävlingsform som vi har framför oss nu, men spelat på landslagsnivå så pass länge att det inte är så att man behöver fundera över nivån eller var man själv står sett till den. Man vet vad som komma skall och vad det innebär att spela i landslaget.

Har du någon EM- eller VM-turnering som betydde lite extra för dig när du växte upp?
– VM 1998 var nog den första turneringen som lämnade minnesbilder hos mig. Jag tyckte att det var tråkigt för stunden när Ronaldo och Brasilien inte lyckades vinna finalen mot Frankrike. Men senare så har jag omvärderat att det kanske inte var så tråkigt, utan jag tänker mest på vilken otrolig spelare Zinedine Zidane var under den turneringen.

Hur påverkar din medverkan i turneringen den kommande allsvenska hösten, kan det ge en extra boost?
– Det gör det säkert. Det är ofta bra med ett miljöombyte lite då och då så att man får energi till den dagliga verksamheten. Så det här kommer att ge mig mycket energi och ett gott självförtroende, fast man får ju se hur matcherna går först, haha. Men jag siktar självklart på att komma tillbaka laddad inför allsvenskan när det drar igång, avslutar Rasmus.

Spelschema för Finland: Danmark (12 juni kl. 18.00), Ryssland (16 juni kl. 15.00), Belgien (21 juni kl. 21.00).

Senaste nytt
Fler nyheter