Flickakademin rustar inför 2023
- Ungdom
- Akademi
- 12 dec 2022
Djurgårdens flickakademi stärker upp med ett antal nya ledartjänster och en uppdaterad struktur. Akademichef Jean Balawo och FA19-tränare Mikael Widfeldt berättar om de kommande stegen för verksamheten.
Med några år på nacken sedan etablerandet 2019 fortsätter Djurgårdens Flickakademi sin stadiga utveckling och satsar med full kraft inför 2023. Ett antal nya ledartjänster har tillsats och en omstrukturering har skett för att ta nya kliv framåt under kommande säsong, enligt flickakademichef Jean Balawo.
– Vi har gjort lite förändringar som innebär att vi får en större organisation där vi också strukturerat om en del. Tidigare har vi haft block med dubbla årgångar tillsammans, som t.ex åldrarna 12-13, med varsin huvudtränare och en assisterande tränare. Det vi lade märke till med den strukturen var att det blev en del kulturkrockar där huvudtränaren kunde ha sina tankar och idéer, men att det inte alltid var Djurgårdens tankar och idéer.
– Omstruktureringen som vi nu har genomfört innebär att vi har block med en huvudtränare och två assisterande tränare. Varje huvudtränare sitter sedan med i metodik-gruppen med huvudtränarna från de övriga blocken, så att det blir en DIF-prägel på verksamheten. Även jag sitter med i gruppen och vi begränsar oss till fem personer som styr utbildningen för att hålla ihop allting, förklarar Jean.
Utöver den nya organisationen fylls det även på med nya resurser för att optimera verksamheten.
– Vi har tillsatt en del nya funktioner och inför vårt fjärde år lägger vi till en administrativ koordinator som kommer att befinna sig på kansliet för att bland annat boka cuper, turneringar och vara föräldrarnas primära kontaktperson. Det innebär att lagledarna kan ta ett steg bakåt och att tränarna fokuserar helt på sporten. Man bör ha med sig att vår flickakademi bara är drygt tre år gammal, när vi startade var det bara damlaget och F19 medan F17 var ett breddlag. Mycket måste uppdateras, framför allt dokumentation, struktur och budget sett till anställningar. Vi måste jobba successivt framåt men stegringen kan inte bli för brant utan allt måste ske i en rimlig takt, resonerar Jean som även lägger extra krut på att spetsa fysträningen.
– Vi utökar med fler specialister i form av dedikerade fysioterapeuter och fystränare för blocken 10-15 och 17-19. Det har vi inte haft tidigare då det enbart fanns en fystränare för det äldsta blocket som lagkassan betalade. Nu är det föreningen som står för det i syfta att göra resan för spelarna ännu mer professionell. En annan betydelsefull förändring är att vi kommer att erbjuda helt avgiftsfri verksamhet för FA19, vilket vi är ensamma om i Stockholm. Spelar man i DIF FA19 betalar man ingen deltagaravgift och DIF står även för spelarnas bortaresor med tillhörande mat.
Ytterligare en bidragande faktor till att välja spel i Djurgårdens akademi, enligt nytillträdda FA19-tränaren Mikael Widfeldt (tidigare huvudtränare för FA17, se bilden ovan) som noterat ett ökat intresse för spel i blårandigt.
– Vi har märkt av en ökning av antalet sökande till flickakademin. Det är fler som vill in i verksamheten och fler tjejer som spelar fotboll överlag, vilket är väldigt positivt. Man kan se det som en karriär nuförtiden. De tjejer som växer upp nu har ju andra möjligheter än nuvarande spelare i landslaget hade. Samtidigt har ju de spelarna banat väg för de som kommer underifrån och det finns en större karriärmöjlighet att bli elitspelare nu än det var för tio år sedan, berättar Mikael som i skrivande stund monterar ihop det sista av lagbygget i FA19 inför 2023.
– Truppen är i nuläget inte helt spikad, utan de finns några sista pusselbitar kvar att lägga. Vi räknar med att ha hela truppen satt innan vi går på julledighet, sedan kör vi igång träningen igen den 9 januari.
Entusiasmen inför att kicka igång säsongen är påtaglig hos Mikael som har ett kompetent gäng till sitt förfogande på ledarsidan.
– Jag är ju ny i FA19 men de övriga ledarna har varit i laget tidigare, så de har sina erfarenheter med sig in i arbetet. Det som är nytt i övrigt är att vi nu har en bredare ledarstab med fler specialister på plats fler dagar i veckan. På så sätt finns mer kompetens tillgänglig och vi är många som blir involverade för att se till att vi har en så bra verksamhet som möjligt, berättar ”Micke” som gärna siktar högt men också betonar vikten av tålamod.
– Målsättningen är alltid att vi ska slåss med de bästa och på sikt om medaljer. Sedan handlar det ju om hur vi tar oss dit och jag tror att det här är ett bra steg om man ser till de flesta lagen runt om i Sverige. Där tror jag att vi numera hör till de föreningar som ligger långt fram på alla bitar.
Mikael var som sagt tidigare huvudtränare i FA17 där nu Victor Grönqvist ansluter som ny huvudtränare
– Jag och Victor kommer att jobba tight ihop precis som jag och Patrik (Wickman) gjorde tidigare i FA19. Vi kommer att dela plan när vi tränar och träffas både innan och efter. Utbytet med spelare mellan FA17 till FA19 blir ju liknande det som sker från FA19 till damlaget. Flyttar vi spelare uppåt i hierarkin måste vi också fylla på med spelare underifrån. Så vi kommer att ha ett nära samarbete och jag har fått ett väldigt gott första intryck av Victor under den inledande perioden, säger ”Micke” som förutom sin roll som huvudtränare även är koordinator inom gymnasieverksamheten samt frekvent närvarande hos damlaget.
– Jag har varit med en hel del i A-laget under den här säsongen, både under träning och match. Så det handlar om att fortsätta att utveckla den rollen så mycket som möjligt och steget blir ju ännu kortare när det är samma spelare som man jobbar med i den dagliga verksamheten, det vill säga de yngsta i damlaget som är på väg att ta klivet upp.
Hur ser då möjligheterna ut för en flickjunior att ta en eftertraktad plats i A-laget? Jean Balawo poängterar att det inte finns några förutbestämda kvoter, utan att det enbart handlar om att ha radarn på för att se när en spelare är redo att ta steget.
– Föreningen har det långsiktiga tänket kring vilka spelare som vi tror på och för tränaren gäller det kortsiktiga att vinna matchen i helgen. Någonstans där måste det uppstå en symbios och har vi då spelare som föreningen tror väldigt mycket på måste man se hur vi kan få in dem i en seniorverksamhet. Konsten är att hålla balansen mellan resultat och spelarutveckling, förklarar Jean och utvecklar:
– Vi har ju jobbat med lärlingsavtal tidigare där vi vill att spelarna ska ha en fot i både FA19 och A-laget. På så sätt kan vi säkerställa att det blir bra. Vi håller på att utveckla formerna men när det gäller talangutveckling letar man alltid efter svaret på frågan: Vilken är bästa vägen att gå? I dagsläget tror jag dock att den bästa lösningen är att ”Micke” är deras huvudtränare i FA19 som även undervisar dem på gymnasiet och finns med dem på bänken i Damallsvenskan. På så sätt ser vi spelarna hela tiden och vill de prata så finns ”Micke” tillgänglig hela vägen.
Ett upplägg som Mikael själv instämmer i.
– Vi får en klar bild av A-lagets behov av spelare och utifrån position kan man se vad varje spelare behöver jobba med. Det blir tydligt för mig vad som ska utvecklas och jag kan ta med det in i träning med FA19, både på individnivå men även kollektivt, så att vi jobbar med samma principer.
Ett arbete som i slutändan förhoppningsvis ska leda till en stabil leverans av DIF-fostrade spelare som tar plats i OBOS Damallsvenskan, Elitettan eller i andra ligor runt om i världen.
– Målet är ju att göra så många spelare som möjligt redo för en damallsvensk miljö. Först och främst i Djurgården men tar man inte steget in där ska man fortfarande kunna spela elitfotboll. På så sätt ska vi kunna peka på ett antal elitspelare ute i landet som har fostrats i vår akademi, summerar Jean.