Mållöst mot Piteå

• Damer
  • 6 mars 2022

Det blev ett kryss i den andra omgången av cupens gruppspelet efter en tät och tuff match mot Piteå i Vinnarhallen på Bosön. En poäng som innebär att Djurgården har fortsatt chans att nå semifinalen i den avslutande omgången nästa helg.

Portia Boakye och Kelsey Daugherty var fortsatt icke tillgängliga för match men Sanna Kullberg var tillbaka och redo för spel igen.

Följande startelva mönstrades:
Elvira Björklund
Sara Olai, Emelie Lövgren, Sanna Kullberg, Julia Walentowicz
Nellie Lilja, Louise Hvarfner
Linda Motlhalo, Tilde Lindwall, Tove Almqvist
Hayley Dowd

Med tre poäng i bagaget från den inledande omgången där Mallbacken besegrades var förutsättningarna goda för Djurgårdens del. Motståndarna Piteå kom däremot från en förlust mot Eskilstuna och var därmed piskade att vinna för att ha fortsatt möjligt att avancera till semifinal.

Upplagt för dramatik med andra ord när matchen kickades igång i behaglig värme i Vinnarhallen på Bosön. Det var bra fart från start och DIF inledde aktivt med mycket trafik på vänsterkanten. Piteå pressade å sin sida högt och skapade en del stress i Djurgårdens uppspel.

Det var fortsatt bra intensitet i matchen men utan några riktigt vassa chanser, även om Piteå stundtals fick till ett visst tryck under första kvarten där Cajsa Hedlund var närmast med en nick som gick en bit utanför.

Den höga Piteå-pressen ställde dock till fortsatta problem för DIF-försvaret och det blev ofta oroligt och spel med väldigt små marginaler. Samtidigt fanns det ändå en del offensiva blårandiga intentioner men utan att Djurgården lyckades ta sig hela vägen fram till heta lägen på sista tredjedelen.

Löpstarka Piteå var enträgna i sitt fysiska spel och skapade enstaka halvchanser där Hlin Eiriksdottir fick ett farligt läge i boxen efter ett inlägg med knappa halvtimmen spelad. Julia Walentowicz rensade dessbättre undan i grevens tid.

Matchbilden från tidigare höll i sig med ett visst grepp för Piteå  även om det var fortsatt chansfattigt. Fram till den 36:e minuten när en Piteå-hörna skapade kaos i straffområdet och Elvira Björklund fick rädda två gånger om.

Strax efter brände det till igen när Eiriksdottir gick på skott i ett farligt läge som dock blockerades förtjänstfullt av Sanna Kullberg. Gästerna var inne i en bra period nu och DIF tvingades sedan till ett byte i 39:e minuten när Louise Hvarfner utgick efter att ha fått ett skott i huvudet tidigare under matchen. Ebba Wieder kom in och ersatte och Djurgården höll sedan fortet stabilt under slutet av halvleken.

Efter två övertidsminuter gick sedan halvtidssignalen och 0-0 i halvtid kändes ändå bra med tanke på att det var Piteå som stod för det fåtal målchanser som producerades under halvleken. För Djurgårdens var det glesare med avslut och laget fick en välbehövlig paus för att samla ihop styrkorna och ladda om inför de kommande 45 minuterna.

Det blev två byten inför andra halvlek där StinaLisa Johansson och Kamilla Karlsen kom in istället för Tilde Lindwall och Julia Walentowicz. Nu var det också bättre fart på Djurgården som flyttade upp positionerna och vann betydligt fler dueller och andrabollar. Högre aggressivitet helt enkelt och en del halvchanser kom också framåt.

I 52:a minuten hettade det till ordentligt när Hayley Dowd mötte ett inlägg från Sara Olai men lyckades inte pressa ner skottet under ribban. StinaLisa Johansson visade prov på sina kvicka fötter strax därpå med ett par snabba finter och det kändes som att DIF var på gång.

Matchuret tickade upp mot timmen spelad och det var dags för första DIF-hörnan i matchen. Serven blev fin och Sara Olai steg till väders och nickade strax över. Bästa Djurgårdsläget i matchen så långt och matchbilden hade svängt helt nu med DIF som hade greppet och jagade ett ledningsmål.

Hayley Dowd skulle komma ännu närmare när hon prickade ribban minuten efter med ett vänsterskott ur snäv vinkel. Piteå stack sedan emellan med en bra period under några minuter men DIF höll emot bra även om Eiriksdottir fick iväg ett avslut i bra läge som Elvira Björklund dock greppade säkert.

Matchen var svängig nu och lagen turades om att anfalla. För Piteås del var som sagt seger ett måste, vilket tvingade fram dem i banan. Ytor som Djurgården utnyttjade och med kvarten kvar kom en ny DIF-hörna som skapade oro i gästernas försvar.

Men det var även oroligt bakåt i 81:a minuten när Fanny Andersson fick läge i boxen där Elvira Björklund dock var välplacerad och motade vänsterskottet. Piteå påbörjade en forcering och Djurgården fyllde på med pigga ben när Sara Lilja Vidlund och Lova Lundin ersatte Hayley Dowd och Tove Almqvist.

Klockan tickade vidare och matchen blev allt hetsigare och tuffare eftersom mycket stod på spel. För Djurgårdens del var kryss ändå acceptabelt eftersom det öppnade möjlighet till gruppseger och de tre övertidsminuterna blev stressigare för Piteå än för DIF som stod emot väl. Även om det blev riktigt skrämmande när en långboll i slutminuten gav ett farligt skottläge för Anam Imo i boxen, men en uppoffrande blockering avstyrde.

Precis efter gick slutsignalen och därmed blev det mållöst och en poäng med inför sista omgången där Eskilstuna väntar. Med tanke på att de leder gruppen på maximal sex poäng krävs det en DIF-seger för att nå semifinalen när lagen möts nästa söndag på Tunavallen.

6 mars, söndag 16:15Bosön