Stabil seger i allsvenska hemmapremiären

• 1 apr 2023

Hampus Finndell visade vägen med två mål när BP besegrades med 3-1 på Tele2 Arena.

Djurgårdens allsvenska premiärelva formerades enligt följande:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Marcus Danielson, Elias Andersson
Hampus Finndell, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson (k)
Victor Edvardsen, Oliver Berg, Gustav Wikheim

Det vankades efterlängtad allsvensk hemmapremiär och förväntningarna var som alltid extremt höga. Inramningen höll som väntat högsta klass med ett spektakulärt tifo på ett kokande Tele2 Arena.
På andra halvan väntade dock ett BP som övertygade mot oss i cupen och som stod för ett starkt genrep mot IFK Norrköping. Tränare Kim Bergstrand betonade också vikten av ödmjukhet inför matchen och det var stenhårt jobb som gällde för att inte grumla den tilltänkta premiärfesten.

Matchinledningen gav emellertid en tydlig indikation om att det var ett påkopplat DIF som klev ut på planen. Det blårandiga greppet var kopplat direkt och BP fick försvara lågt. Trycket till trots saknades de skarpa chanserna initialt, men det skapades en hel del hörnor och det första heta läget kom i 13:e minuten när Hampus Finndell tvingade Oscar Linner att sträcka ut rejält med en nick mot bortre.

En föraning om vad som skulle komma och i 16:e minuten skulle årets första allsvenska mål komma. Victor Edvardsen fick första läget men Linnér räddade, returen fångades dock upp av Oliver Berg som hittade Hampus Finndell i boxen. Avslutet satt säkert och årets första måljubel var ett faktum.

En drömstart på matchen och i 22:a var det nära en utökning när pigge Oliver Berg stod för en ny smart framspelning till Victor Edvardsen, avslutet räddades dock akrobatiskt av Linnér. BP stack upp i några sporadiska attacker men annars var det fortsatt blårandig dominans och Magnus Eriksson testade skott två gånger om, men båda avsluten smet strax utanför målramen.

Med halvtimmen spelad kändes det stabilt även om intensiteten i DIF-offensiven bedarrade något under en period. I 35:e var det ändå nästan tredje gången gillt för Magnus Eriksson som drog en volley precis över ribban efter en klurig hörnvariant.

Hörnstatistiken var för övrigt i solklar blårandig favör med 7-0 under halvleken och i 43:e minuten skulle även ett logiskt andra mål komma. Victor Edvardsen slog ett inspel som stoppades av Alexander Abrahamsson, men på returen högg Gustav Wikheim reptilsnabbt och tryckte in 2-0 till nytt extatiskt måljubel.

Ett oerhört skönt mål att få med in i halvtidspausen som ger arbetsro inför de avslutande 45 minuterna.

Det var en oförändrad elva som klev ut och det var nära trean omgående. Oliver Berg gick på ett avslut som styrde strax utanför stolpen via ett BP-ben. Samtidigt var det ett mer framåtlutat BP i den andra halvleken och DIF-defensiven sattes i hårdare arbete nu.

Men i 50:e minuten skulle de rödsvarta förhoppningarna om utjämning grusas. En bollerövring högt upp i banan gav Magnus Eriksson möjlighet att hitta Gustav Wikheim på kanten. Den kvicke norrmannen hittade sedan in till Hampus Finndell som dunkade in sitt andra mål för dagen.

Ett redan fast grepp om matchen blev ännu hårdare, men med timmen spelad luckrades det upp något. Ett BP-inlägg nådde in till en fristående Gustav Sandberg Magnusson, Jacob Widell Zetterström stod för en grym räddning på första nicken, men på returen var DIF-bekante Marijan Cosic först och kunde skalla in 3-1.

Publiken manade på och Djurgården fick försvara mer nu när gästerna hade fått vittring. En ny farlig chans för Cosic kom i 67:e minuten och Kim & Tolle fyllde på med pigga ben när Oskar Fallenius fick göra allsvensk debut.

Kontrollen var ändå relativt god på matchen och blåränderna kunde sticka upp i farliga omställningar när BP satsade framåt. Med kvarten kvar kom sedan nästa byte då Joel Asoro klev in istället för Victor Edvardsen.

Klockan tickade på i blårandig favör och DIF rullade runt och skapade en del halvchanser. Bakåt var det lugnt nu och den rödsvarta offensiven var effektivt desarmerad. I 83:e minuten kom sedan nästa allsvenska debut när 06-födde Lucas Bergvall klev in på planen till stort jubel.

Några ströchanser för BP skapade lite oro stundtals men det var ändå en hyfsat behaglig resa in mot slutsignalen, även om hörna i 88:e minuten fick hjärtat att tillfälligt hamna i halsgropen. I övrigt flöt även de fyra övertidsminuterna iväg behagligt med skön läktarsång av SFGD och Oliver Berg var inte alltför långt borta från att sätta sitt första allsvenska mål i den blårandiga tröjan.

3-1 räckte dock väl och därmed har Djurgården inlett serien på bästa sätt med en välförtjänt trepoängare. Närmast väntar dubbla bortamatcher, först mot Sirius i nästa omgång på påskdagen och sedan Halmstad söndagen därefter. Nästa hemmamatch väntar därmed söndag den 23 april då IFK Göteborg gästar Tele2 Arena.

1 april, lördag 17:30Tele2 Arena