Tung förlust i första UECL-åttondelsfinalen

• 9 mars 2023

Det fanns chanser åt båda hållen men Lech Poznan var effektivast och vann med 2-0 i bortamötet i Conference League.

Djurgården mönstrade en startelva bestående av följande spelare:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Carlos Moros Gracia, Marcus Danielson, Pierre Neurath Bengtsson
Magnus Eriksson, Besard Sabovic, Oliver Berg,
Joel Asoro, Victor Edvardsen, Gustav Wikheim

Elliot Käck var inte tillgänglig för spel och Rasmus Schüller avstängd.

Det var en match av massiv dignitet som väntade Djurgården på ett kylslaget Stadion Poznan. Första matchen av två i en historisk åttondelsfinal i Conference League med start på bortaplan där arenan kokade inför avspark, med tusentals DIF-supportrar på plats för att backa upp laget.

Ett välkommet stöd inför en väntat knepig uppgift mot ett Lech Poznan som gått starkt i ligan med Djurgårdens forne guldhjälte Jesper Karlström som nav på mittfältet. Två övriga svenskar återfanns i motståndarlaget i form av försvararen Filip Dagerstål samt flitigt haussade anfallaren Mikael Ishak som har ett imponerande poängsnitt för Poznan och ofta agerar som nyckelfigur i polackernas offensiv.

Med tanke på utgångsläget och hemmafördelen för Poznan var det inte orimligt att vänta sig en polsk anstormning från start. Men det var Djurgården som skapade första farligheten redan i andra minuten när Gustav Wikheim snirklade sig fram på vänsterkanten och slog ett inlägg som studsade på ribbans överkant.

I övrigt var det en jämn matchinledning och Djurgården hade bra kontroll på händelserna, även om snabbe Michal Skoras hotade och visade prov på kvicka fötter med tio minuter spelade. Anfallet efter fick sedan Jacob Widell Zetterström sträcka ut med en fin räddning på ett tungt skott från Filip Szymxzak.

Hemmalaget hade en bra period nu och skapade en del tryck. DIF erövrade dock boll stundtals och stack upp i några inte alls ofarliga omställningar och lyckades också gradvis dämpa Poznan-offensiven smidigt och med halva halvtimmen spelad var det fortsatt mållöst.

Inget dåligt resultat inför returen och i 33:e minuten dök det upp ett jätteläge för DIF när Victor Edvardsen slog ett flackt högerinlägg till en helt ren Joel Asoro som rusade in i boxen och försökte brösta in bollen utan att få träff. Matchens bästa chans så långt och Djurgården fortsatte att jobba hårt och hålla Poznan i schack.

Men i 38:e minuten sprack dessvärre nollan bakåt när Lech Poznan fick en frispark i bra läge. Bollen sveptes in i boxen där Antonio Milic kom högst och kunde nicka in 1-0 för polackerna.

Oerhört tungt efter en stabil DIF-insats så långt och det kunde blivit värre om inte JWZ stått för en ny fin räddning på ett hårt distansskott från Radoslav Murawski.
Mer än så hände inte under de sista minuterna och halvleken blåstes av utan övertid. Underläge i halvtid och en välbehövlig paus att samla ihop styrkorna på.

Det var inga förändringar i DIF-elvan inför andra halvleken och snön föll ymnigt nu över arenan. I övrigt kom ett mycket märkligt gult kort för Carlos Moros Gracia i 48:e minuten, vilket alltid försvårar jobbet i defensiven för en mittback.

Det var en ryckig inledning av halvleken, med mycket avblåsningar, och Djurgården hade svårt att få igång rytmen i spelet. Men ett par fasta situationer skapade oreda i Poznans straffområde och på efterspelet av en hörna fick Victor Edvardsen ett jätteläge i boxen, men sköt dessvärre över målramen.

DIF tände till nu och Joel Asoro nickade strax utanför kort därpå. En dryg halvtimme återstod av matchen och Djurgården gick för en kvittering. Poznan svarade upp med spridda attacker och matchen böljade fram och tillbaka nu, men det var ändå en bra kontroll på händelserna från DIF.

I 68:e minuten var det sedan dags för första DIF-bytet när Hampus Finndell klev in istället för Besard Sabovic. Ny energi in på planen och dryga 20 minuter kvar att jaga en kvittering på. Djurgården hade mycket boll nu men hade fortsatt svårt att såga sig igenom den polska defensiven.

Med kvarten kvar var sedan Carlos Moros Gracia tvungen att kasta in handduken, den spanske mittbacken hade tidigare fått en smäll i en duell och var nu tvungen att kliva av. Jesper Löfgren ersatte och DIF malde vidare i kvitteringsjakten.

Polackerna verkade ganska nöjda med resultatet och klockan tickade på i snabb takt. Men det skulle komma en ny kalldusch efter slarv i eget straffområde där Lech Poznan fick ett gratisläge och Filip Marchwinski kunde rulla in 2-0.

Blytungt att åka på i 82:a minuten och Haris Radetinac och Jacob Bergström byttes in när det skulle jagas reducering. Klockan gick omöjligt ännu snabbare nu och Djurgården skapade inga riktigt heta lägen. Det kunde dock blivit ännu värre på övertid när Michal Skoras löpte sig loss i djupled, vrickade sig fram, men sköt lyckligtvis halvmetern över.
Lite extra elände blev det ändå när Victor Edvardsen drog på sig ett gult kort från bänken och därmed missar han returmatchen på torsdag.

Strax efter gick slutsignalen från domare Stephanie Frappart och förlust med 2-0 är ett tufft, men inte ointagligt, resultat inför returen nästa torsdag med ett massivt hemmastöd på Tele2 Arena .

Innan dess väntar dock hemfärd under fredag och en snabb omladdning inför söndagens kvartsfinal i Svenska Cupen då Malmö FF gästar Tele2 Arena i ett spännande tungviktsmöte. Har du ännu inte köpt biljett till matchen kan du göra det här.

9 mars, torsdag 21:00Stadion Miejski