Djurgården utslaget ur Royal League

• 26 mars 2006

Djurgården hade ingen lycka med sig i returen mot Lillestrøm. Utgångsläget var att Djurgården var tvungna att mäkta med minst tre mål, men norrmännens försvar imponerade ännu en gång och Lillestrøm kunde tillslut vinna med 1-0, sammanlagt 4-1.

Det kanske inte var någon mördarbacke, men att backen var kraftigt lutandes uppför fanns inget tvivel om när returmötet med norska Lillestrøm skulle spelas. 1-3 förlust på hemmaplan i första mötet, men trots det fanns vissa förhoppningar inför matchen. Det mörka skadeläget hade ljusnat och tillbaka i startelvan fanns både Mattias Jonson och Markus Johannesson.

Koren målade igen
Dock började mötet i Oslo på liknande sätt som det gjorde i Södertälje. Lillestrøm vann bollar på mittfältet, låg ganska högt och oerhört tätt med backlinjen och kom till tidiga inlägg, vilket gav norrmännen ett visst spelövertag.
Emellertid hade Djurgården och Kuivasto första läget, då finländaren nådde högst på en högerhörna efter 6 minuter. Men målvakten Müller klarade enkelt. Annars skapade Djurgården nästan ingenting. Lillestrøm skapade inte mycket mer än Djurgården, men hade å andra sidan inte behovet av det heller.
Slovenen Robert Koren var första halvleks bäste och hade bud på mål vid ett par tillfällen. Han liknade både till spelsättet och utseendet den slovenske gamle storspelaren Zlatko Zahovic. Och efter 24 minuter placerade han in den straff som Occean och Myklebust ordnat och Pa Dembo Touray orsakat. Koren gjorde alltså precis som senast och öppnade målskyttet i matchen. Norrmännen kunde gå till pausvila med 1-0.

Djurgården fick inte in bollen
Andra halvlek blev lite mer öppen och lite bättre än den första. Djurgården sprang lite mer och uppoffrande, även om skillnaden mot första halvlek ändå var hårfin.
Abgar Barsom vann en närkamp på mitten och skickade en djupledsboll mot Thiago Quirino som kämpade sig förbi sin försvarare och nästan hann före Müller i målet.
I den 67 minuten kom blårändernas bästa målchans. Barsom gjordes ned utanför straffområdet och Johan Arneng klev fram och sköt en mycket fin frispark som Müller fick sträcka ut ordentligt på. Mål där och kanske hade slutet blivit lite rafflande, men istället kunde Lillestrøm kontrollera händelserna och minuterna rann iväg.
Dagens sista läge skapade inbytte Kári Árnason, men avslutet i bra läge gick tätt utanför och i momentet efteråt blåste domaren dagens sista signal, den sista signalen för Djurgården i Royal League den här gången.

Fin insats i Royal League
Lillestrøm kändes inte som någon övermäktig motståndare när lotten föll på norrmännen, men har i mötena mot DIF, i mina ögon, varit det klart bästa lag som Djurgården mött i årets upplaga av Royal League. Man utnyttjade sina förmågor på bästa sätt och fick också matchbilden i det helt avgörande första mötet dit man ville. Det var inte idag utan i just första mötet som Djurgården förlorade semifinalerna.
Som helhet har Djurgården gjort en kanonturnering, med många fina insatser och det känns relativt tryggt inför stundade seriepremiär.

Statistik Lillestrøm-Djurgården, returmöte semifinal Royal League, 1-0 (1-0)