Förlust mot Lillestrøm

• 17 mars 2006

Djurgården förlorade det första semifinalmötet hemma på Södertälje Fotbollsarena mot norska Lillestrøm med 1-3. Det innebär att man i returen måste göra minst tre mål för att nå final.

Det blev en match där gästande Lillestrøm tog kommandot tidigt och sedan behöll det i nästan hela matchen. Lillestrøm spelade smart, utnyttjade sina stora starka forwards med höga, inte sällan lösa, inlägg och sedan högg man på kampbollarna efteråt. Det var en sanning, den andra var att gästerna från vårt västra grannland emellanåt spelade riktigt fyndigt anfallsspel också.

0-1-målet lade grunden
Redan efter 45 sekunder kom Lillestrøm runt på Djurgårdens vänsterkant och en av matchens förgrundsfigurer Christoffer Andersson måttade inlägg mot bjässen Olivier Occean, som inte hann få fram huvudet. 0-1 målet borde ha kommit i den 12 matchminuten, när ett vänsterinlägg nickades tätt över mål från nära håll av en omarkerad Occean, men det lät vänta på sig till den 19 minuten istället.
Robert Stoltz fick olyckligt bollen på handen precis på straffområdeslinjen och den efterföljande frisparken knorrade Robert Koren i mål, otagbart för Pa Dembo Touray. Det målet lade grunden till att norrmännen kunde fortsätta med sitt sätt att spela, och att de kände sig trygga i det.
Djurgården slog bort många till synes enkla passningar och fick inte alls igång ”liret”. Men nog försökte man; Batan sprang kopiöst både bakåt och framåt, likaså Tobias Hysén och det var de två som skapade det lilla som blåränderna fick till i den första akten.

Bra start på andra
Det var antagligen inga glada ord som sades i omklädningsrummet i paus, men i den andra halvleken kom Djurgården ut med nya krafter. Jesper Håkansson, bäst i DIF för kvällen, tog sig runt på högerkanten och hittade Tobias Hysén med en fin krossboll. Hysén drog till direkt på volley, men det tunga skottet gick en halvmeter utanför målet.
Tio minuter senare fick sydafrikanen Lance Davids ett fint läge att avsluta vid straffområdeslinjen, men avslutet hamnade nästan borta vid hörnflaggan. Djurgården kastade in en spelsugen Kári Árnason på topp istället för Lance Davids och den hårdföre islänningen gav anfallen lite mer tyngd än tidigare, men efter en hygglig start på andra halvlek tog Lillestrøm över initiativet igen. Och hade inte Matias Concha räddat på mållinjen, och hade inte Arild Sundgot missat öppet mål, hade 0-2 kommit tidigare än i den 70 minuten, då Christoffer Andersson skickade in bollen via vänsterstolpen bakom Pa Dembo Touray.

Snöpligt 1-3 mål avgjorde
Djurgården gav emellertid inte slaget förlorat och Stefan Batan slog en frispark som touchades straxt utanför det norska målet. Med kvarten kvar blev det dömt straff, eftersom Christoffer Andersson ruffat på Elias Storm. Jesper Håkansson gjorde enkelt mål för andra Royal Leaguematchen i rad och Djurgården började nu intensivt jaga kvittering. Lillestrøm tvingades ägna sig åt försvarsspel och det började så smått sprida sig en doft av kvittering bland de 2180 åskådarna.
Men med bara fyra minuter kvar av matchen kunde Lillestrøm ytterst tursamt öka på ledningen till 1-3. En frispark från Christoffer Andersson träffade olyckligt Elias Storm och ställde helt Touray i målet.
Matchen slutade snöpligt men rättvist 1-3, vilket innebär att Djurgården måste göra minst tre mål i returen om en och en halv vecka.