Mållöst möte på Gavlevallen

• 30 jan 2016

Det blev en mållös tillställning på Gavlevallen i tredje träningsmatchen under försäsongen där hemmalaget hade ett chansmässigt övertag. Men det fanns också glädjeämnen i form av en lovande A-lagsdebut för Mihlali Mayambela och ett stabilt målvaktspel från Hampus Nilsson.

Djurgården ställde upp med en intressant startelva där provspelande mittbacken David Ochieng fanns med från start samtidigt som både Omar Colley och Alexander Faltstetas gjorde säsongsdebut efter en tids skadefrånvaro. På topp fick dessutom Tino Kadewere chansen tillsammans med Sebastian Andersson samtidigt som Hampus Nilsson stod för en stabil säsongsdebut mellan stolparna.

Det blev en trevande inledning på matchen med en hel del felpass från bägge lagen men hemmalaget var lite vassare och skapade mest. Redan i andra minuten var det farligt när Dioh Williams fintade och bröt in i straffområdet och sköt ett skott som styrde ut till hörna via ett DIF-ben. Nästa läge fick Johan Oremo i 14:e minuten när han fick en fin framspelning av Jonas Lantto men nicken gick dessbättre rakt på Hampus Nilsson som greppade säkert.

Första avslutet för Djurgården kom efter tjugo minuter när Kadewere sköt i burgaveln, ett skott som Hedvall i Gefle-målet dock hade bra koll på. Strax efter fick Gefle en ny chans när Johan Bertilsson gavs en gratismöjlighet efter ett bolltapp i den blårandiga backlinjen men avslutet gick metern utanför.

Djurgårdens bästa möjlighet i halvleken kom kort därefter på Elliot Käcks välslagna hörna där bollen biljardstudsade runt i straffområdet efter en nickskarv av Colley, men Gefle-försvaret lyckades med viss möda rensa undan.

Med halva halvleken spelad blev det bättre fart i matchen och Jonas Lanttos luriga avslut strax utanför straffområdet gick bara någon decimeter över. Även DIF skapade ett visst tryck med några bra anfallssekvenser men de riktigt heta lägena ville inte dyka upp.

Farthöjningen var dock tillfällig och mot slutet av halvleken bedarrade tempot igen och med facit i hand var det chans- och spelmässig fördel för gästrikarna med fyrtiofem minuter spelade.
– Vi måste höja oss rent tekniskt och etablera mer spel. Vi måste ha bättre touch och då kommer tajmingen i spelet att bli bättre. Sedan måste vi få bort misstagen som vi håller på med och höja oss, men vi ska bygga vidare på vår spelidé så ska vi kunna stå upp bättre i andra halvlek, sa Kevin Walker i pausen.

Det blev inga byten inför den andra halvleken men inget riktigt tryck framåt heller för Djurgården under de första tio minuterna. Daniel Berntsen skapade emellertid en hyfsad möjlighet i 55:e när han snodde bollen på mittfältet och spelade in till Sebastian Andersson som skarvade bollen i burgaveln. Med timmen spelad kom sedan en ny halvchans där pigge Elliot Käcks vänsterinlägg var mycket nära att nå fram till jagande Tino Kadewere.

Kort därefter vaskade Pelle Olsson om för att öka tempot och såg till att nyförvärvet Mihlali Mayambela fick göra A-lagsdebut samtidigt som även Seon-Min Moon kom in på planen. Ett lovande inhopp av Mayambela som var hungrig och prövade bössan omgående och även om skottet gick en bit över var Mihlali en injektion där Djurgården hade bättre fart framåt under en period.

Nästa byte kom sedan i 71:a minuten där Sam Johnson och Michael ”Ingenjören” Olunga kom in och bildade nytt anfallspar. Störst uppmärksamhet tilldrog sig dock Alexander Faltsetas som åkte på en smäll i 73:e och tvingades byta.
– Det var en rejäl smäll han åkte på och vi ska titta på det och utvärdera. Men så mycket kan jag säga att det inte handlar om något korsband eller någon långtidsskada i alla fall utan vi hoppas att ha ”Falle” tillbaka snart igen, säger Djurgårdens naprapat Christian Andersson.

Mer oro, men av en annan karaktär, uppstod precis efter när Jacob Hjelte fick matchens bästa möjlighet efter ett blårandigt felpass och kom helt fri med Hampus Nilsson. Bollen gick dess bättre precis utanför ”Hampans” högra stolpe. Fyra minuter senare höll sig Hjelte framme igen och var nära att nicka in ett vänsterinlägg men bollen smet utanför och Djurgården kunde åter andas ut.
Men inte så länge till för i 83:e minuten fick provspelaren Joshua Nadeau stå och måtta skott i straffområdet men Hampus stod för en stabil räddning och lämnade ingen retur.

Även om hemmalaget skapade mest under matchen vaknade dock Djurgården till mot slutet av matchen och var nära ett segermål. Först gavs ett gyllene läge när Sam Johnson snappade upp bollen på mittplanen men Sam missade tyvärr framspelningen till den helt frie, djupledslöpande Olunga. Pigge Mayambela dribblade sig sedan fram i straffområdet och gick på skott i 89:e men Hedvall räddade avslutet skickligt.

Den blårandiga slutforceringen under de tre övertidsminuterna gav heller ingen utdelning och sett till hela matchen får DIF ändå vara ganska nöjda med 0-0 i en match där Gefle skapade mest framåt under de nittio minuterna.
Härnäst väntar nytt motstånd i form av Steau Bukarest och Odense på träningslägret i Turkiet där Djurgården får nya möjligheter att kalibrera formen inför den stundande cuppremiären mot Ljungskile den 22 februari på Tele2 Arena.

30 januari, lördag 13:00Gavlevallen