Östersund starkast på Jämtkraft Arena

• 20 aug 2016

Det blev åttonde raka bortaförlusten för Djurgården och Mark Dempseys första förlust som DIF-tränare när Östersund vann med 1-0 på Jämtkraft Arena.

Det var ett omformerat Djurgården där Mark Dempsey ställde upp med en 5-3-2-uppställning. Tim Björkström var tillbaka i laget medan Marcus Hansson flyttades upp på det centrala mittfältet samtidigt som OS-hemvändande Jacob Une Larsson tog plats till vänster i mittförsvaret.
– Jag kände att det kunde vara en mer solid uppställning på bortaplan. Vi har tränat på det under veckan så nu återstår det att se om den fungerar, sa Mark Dempsey till C More om det nya spelsystemet inför matchen.

Något som även de över tusen tillresta DIF-supportrar på läktarna också hoppades på i den behagliga sensommarsolen. Men det gick trögt för DIF och istället var det hemmalaget som ryckte åt sig initiativet omedelbart även om de riktigt heta chanserna uteblev inledningsvis. Ett ypperligt läge skulle dock ÖFK få i 12:e minuten när Ken Sema la upp bollen för en frispark strax utanför straffområdet. Tillslaget var perfekt och bollen seglade in i mål bakom en chanslös Kenneth Höie och det var 1-0 till Östersund.

En tung start för DIF och strax därpå var det nära på nytt för hemmalaget men ständigt farlige Saman Ghoddos avslut blockerades i tid och styrde till hörna.

Djurgården hade svårt att etablera någon form av anfallsspel samtidigt som passningsskickliga Östersund hade betydligt lättare att vinna mark och skapa lägen. Trycket fortsatte att och med halvtimmen spelad fick Kenneth Höie sträcka ut och parera Sotirios Papagiangnopoulos skott. Norrmannen kunde sedan andas ut över att Brwa Nouris avslut på den efterföljande hörnan smet strax över.

För Djurgårdens del var det glest med chanser och Mathias Ranégie och Michael Olunga blev ofta isolerade på topp. Första blårandiga avslutet kom i 42:a minuten när Kevin Walker nickade ett inlägg från Elliot Käck ett par meter utanför att jämföra med Östersunds fem avslut och 6-0 i hörnor när Strömbergsson blåste till pausvila.

En halvlek som inte tillhör den mest minnesvärda i DIF-historien där Östersund dominerade stort. Men trots allt bara ett måls underläge och en sammanbiten Kevin Walker efterlyste en tydlig förbättring inför de kommande 45 minuterna.
– De gör mål på en frispark och sedan får de självförtroende och för vår del måste vi göra allting bättre i andra halvlek. Vi behöver skapa mer och ta mer löpningar, vi är alldeles för stillastående och bollhållaren har inga alternativ. Vi får ändra på det i andra halvlek, sa Kevin till C More i pausen.

Mark Dempsey ville uppenbarligen också ändra på saker och återgick till 4-4-2 i andra halvlek med ett trippelbyte där Daniel Berntsen, Seon-Min Moon och Tino Kadewere gick in medan Tim Björkström, Marcus Hansson och Michael Olunga fick lämna plats.

En viss effekt i form av höjd energinivå kunde också märkas med mer etablerat spel och i 55:e minuten kom den första DIF-hörnan i matchen efter att Tino Kadewere varit nära att bryta sig igenom i straffområdet. Nästa halvchans kom i 58:e när Elliot Käck sköt en bit över i bra läge och känslan var att Djurgården ändå började äta sig in i matchen.

Den trendvändningen kunde fått ett abrupt slut när Saman Ghoddos var nära att ta sig igenom och sätta tvåan ett par gånger om, men båda situationerna reddes ut och DIF fortsatte att kriga på för att skapa lägen mot en skicklig ÖFK-defensiv. Det blev en del hörnor, frisparkar och ett par långa inkast från Gunnarsson, men de heta chanserna lyste med sin frånvaro.

I 79:e minuten kom dock det bästa läget när Tino Kadewere fångade upp en andraboll i straffområdet och kunde vända runt och skjuta i bra läge i straffområdet. Dessvärre gick vänsterskottet rakt på Aly Keita och noterbart är att det var första avslutet på mål för DIF i matchen.

Tiden rann dock iväg för DIF och ytterligare salt i såren kom när Kevin Walker drog på sig ett gult kort som innebär att han är avstängd i kommande hemmamatchen mot Gefle. Orosmomentet Ghoddos var sedan nära att stänga matchen men hans mål dömdes bort för offside och istället fick Djurgården möjlighet till en sista forcering mot slutet. Mathias Ranégie och Kevin Walker hade varsitt läge, bollarna matades in, hörnor likaså men hemmalaget höll undan och Östersund la beslag på alla tre poängen.

Visserligen en uppryckning i andra halvlek men ändå en match där Östersund dominerade större delen och kändes som det starkare laget sett till hela matchen. Åttonde raka bortaförlusten för DIF och första förlusten för Mark Dempsey som DIF-tränare och han gjorde följande analys av matchen.
– Den första halvleken var vi osynliga. Vi lät dem spela sitt spel och stod som skyltdockor på planen. Vi var aldrig nära dem och förlorade varje andraboll. Det var oacceptabelt. Den andra halvleken var bättre så vi får försöka ta med oss de positiva bitarna från den, sa Mark till C More som adresserade en uppryckning i halvtid.
– Vi kund inte fortsätta så och vi pratade om det i omklädningsrummet. Så vi var tvungna att göra förändringar och gör det bättre i andra när vi hindrar deras uppspel. Vi kämpade på för en kvittering och det fanns som sagt positiva bitar i andra att ta fasta på.

Mark passade även på att kommentera Andreas Isakssons fysiska status inför lördagen hemmamatch.
– Han spelar sannolikt i Svenska cupen i veckan mot Smedby och sedan är han redo för sin första A-lagsmatch på lördag mot Gefle.

20 augusti, lördag 16:00Jämtkraft Arena