Efterlängtad hemmaseger mot IFK Göteborg

• 31 okt 2018

Efter sex raka hemmamatcher utan seger kunde DIF plocka en välkommen vinst på Tele2 Arena efter två mål från Aliou Badji.

Djurgården kom till spel med en ommöblerad backlinje i det allsvenska klassikermötet mot IFK Göteborg. Både Marcus Danielson och Niklas Gunnarsson saknades på grund av avstängning men Jonas Olsson var tillbaka samtidigt som Erik Johansson klev ner från mittfältet för att bilda mittbackspar med Olsson. Dessutom tvingades Fredrik Ulvestad lämna återbud under matchdag och utgick ur truppen.

Efter ett storslaget tifo rullades sedan matchen igång och ett hungrigt Djurgården körde full fart framåt omgående. Det var bra tryck framåt och snabb återerövring av bollen samtidigt som sången rullade över läktarna.

Energin fortplantade sig rakt ner på planen och i 9:e minuten kom också ledningsmålet. En fin rusch från Jonathan Ring avslutades med ett inspel in i boxen där Aliou Badji fanns på plats. Avslutet satt perfekt i bortre hörnet och ett efterlängtat måljubel steg på Tele2 Arena.

En drömstart på matchen och blåränderna fortsatte att jaga framåt och var hela tiden hetare i duellerna. Bakåt såg det stabilt ut bortsett från 20:e minuten, då kom plötsligt en farlig framstöt från gästerna när Victor Wernersson sköt strax utanför Tommi Vaihos stolpe.

En kort passus dock innan matchen återgick till det tidigare scenariot. DIF rullade runt i jakt på öppningar men de klara målchanserna var lätträknade. Fram till den 44:e minuten…

Efter ett strålande förarbete av Haris Radetinac, med tillhörande väggspel, dunkade Badji in 2-0 med vänstern bakom Erik Dahlin.
Kort därpå ljöd halvtidssignalen och DIF kunde gå in till omklädningsrummet med en komfortabel tvåmålsledning.

Det blev ett byte inför andra halvlek där Johan Andersson ersatte Jonathan  Augustinsson men ingen scenförändring i övrigt. Ett Göteborg utan självförtroende försökte jaga en reducering medan Djurgården bevakade ledningen. Ytterligare ett byte kom sedan i 55:e när Dzenis Kozica ersatte Ring men det var fortsatt trevande och chansfattigt, till stor del beroende på att Djurgården ville låsa matchen.

Tillställningen puttrade vidare och Blåvitt kom upp i enstaka framstötar men Vaiho skötte sitt jobb oklanderligt och parerade vid behov. För Djurgårdens del var det omställningar som gällde och enstaka lägen fanns där Badji hade det bästa i 81:a minuten men drog bollen utanför.

Så mycket mer fanns inte att tillägga kring en andra halvlek vars underhållningsvärde sannolikt inte går till fotbollshistorien. Men icke desto mindre stod Djurgården äntligen som segrare på hemmaplan efter sex raka matcher på Tele2 Arena.
Ett skönt trendbrott och ett fint resultat enligt Özcan Melkemichel som var mycket nöjd med första halvleken.
– Framför allt i 35 minuter av första halvlek så är vi riktigt bra. Vi  kommer väldigt bra i anfallsspelet och utnyttjar kanterna på ett bra sätt. Kommer in centralt bakom dem, är ganska höga i vårt försvarsspel och återerövrar bollen så att vi håller trycket på Göteborg. Vi skapar en hel del bra möjligheter och det är välförtjänt att vi leder matchen i halvtid.
– I andra halvlek kontrollerar vi händelserna utan att spela bländande på något sätt. Det känns som att vi kör på kanterna en del istället för att lugna ner och vända på spelet. Slarvar lite grann i anfallsspelet så det är en blekare andra halvlek men Göteborg skapar inte heller heta målchanser.
– Men jag är väldigt nöjd med första halvlek där vi visar upp ett spel och aggressivitet i försvarsspelet som vi innehaft på länge, summerar Özcan.

31 oktober, onsdag 19:00Tele2 Arena