Dramatisk seger mot Elfsborg

• 3 mars 2019

Vinst med 3-2 i en tät och mycket underhållande match innebär att Djurgården är klara för kvartsfinal i Svenska Cupen.

Det låg en kvartsfinalplats i potten när Djurgården tog emot gästande Elfsborg inför en förväntansfull publik på Tele2 Arena. Kim Bergstrand hade varit tydlig med ”att vi går för seger” även om ett kryss skulle räcka till avancemang i Svenska Cupen. En ambition som också genomfördes, men först på övertid.

Startelvan var snarlik den som ställde upp senast mot Hässleholm med enda skillnaden att Aslak Witry var tillbaka som högerback. Den frejdiga full fart framåt-inställningen från tidigare matcher fanns också intakt, omedelbart exemplifierad av Edward Chilufya som speedade sig igenom på sin vänsterkant och la upp för Jonathan Ring i boxen. Dessvärre stod Kevin Stuhr Ellegaard för en svettig räddning på avslutet.

Några minuter senare var ”Chili” framme på nytt för att testa Ellegaard och strax därpå ordnade Djurgårdens kvicksilversnabbe ytter en straff när han rann igenom Elfsborg-försvaret och klipptes bakifrån. Kevin Walker tog hand om den men dessvärre gick bollen rakt i ribban.

Men även Elfsborg brände chanser och en frispelad Jonathan Levi sköt över helt fri framför öppet mål. Inom kort osade det dock katt igen och den här gången hamnade dessvärre bollen innanför målramen när Pavel Cibicki tryckte in bollen via Aslak Witrys ben.

Ett tungt bakslag efter en stark inledning av de för dagen vitklädda DIF-spelarna - i nya bortastället - som ändå malde vidare i offensiven och skapade en del nästan-lägen via kanterna. Men de riktigt heta chanserna var färre och oftast rann bollen iväg.

I 37:e kom dock en gyllene möjlighet när en briljant Jesper Karlström-passning skar igenom motståndarförsvaret men där Jonathan Ring inte fick avslutet på mål. Elfsborg var inte ofarliga heller och Deniz Hummet replikerade genom att dra iväg ett oroande skott som smet strax utanför.

Mer oro blev det strax efter när Jacob Une Larsson fick kliva av i 42:a minuten med en känning. In kom en comebackande Fredrik Ulvestad som gick in som central försvarare.
– Une åkte på en smäll som gjorde att han fick kliva av så vi får utvärdera hur han mår framöver, sa Kim Bergstrand om skadan.

Ett sista farligt avslut från halvlekens mest framträdande spelare Edward Chilufya hanns dock med innan domare Kristoffer Karlsson blåste av för halvtid..

Underläge i paus och uppförsbacke som dock omedelbart planade ut. En inövad hörnvariant skulle bli vapnet som spräckte nollan där Kevin Walker rullade fram bollen till Jesper Karlström. Träffen var drömlik och bollen seglade rakt in i krysset till extatiskt jubel på Tele2 Arena.
– En intränad variant där bollen skulle komma efter marken till Jesper och den funkade bra, konstaterade en nöjd Kim Bergstrand som krediterade Thomas Lagerlöf som arkitekten bakom varianten.

Nu var greppet kopplat och efter att först ha fått ett förväntat nickmål rensat på mållinjen skulle Haris Radetinac få en chans till revansch. Ett inlägg nickades i stolpen av Marcus Danielson men på returen fanns Haris på plats och tryckte in ledningsmålet.

Men det blev kortvarig glädje i den händelserika matchen. Ett bolltapp på mittplan skapade ett friläge för Pavel Cibicki. PK Bråtveit räddade första försöket men returen hamnade hos Cibicki som tryckte in 2-2.

Efter det snabba målfyrverkeriet kom en lugnare period men i 67:e minuten var DIF på gång igen. Haris hade ett skott som smet strax utanför och Danielson nickade över i bra läge men hemmapubliken skulle få annat att jubla åt.

Astrit Ajdarevic gjorde DIF-debut till stående ovationer och visade sin fina teknik med publikfriande finter. Han fick sällskap av Dzenis Kozica som kom in strax därefter och det skulle visa sig vara en lyckosam kombination.

Innan dess fick publiken emellertid sätta hjärtat i halsgropen över en synnerligen farlig Elfsborg-chans. Men efter det stängde Djurgården igen matchen och på tilläggstid dödade Dzenis Kozica den definitivt när han stötte in 3-2. Framspelare? Astrit Ajadarevic som omgående levererade poäng och visade vilken stor tillgång han är och kommer att bli för DIF.

Summa summarum: Seger, glädje, rafflande dramatik och full pott i gruppen vilket innebär hemmamatch i väntande kvartsfinal då Djurgården jobbar vidare för att försvara sin cuptitel från i fjol. En match ingen vill missa och info om motståndare och speldag kommer så fort den finns tillgänglig.