Ulven sänkte Elfsborg i dramatisk match

• 19 maj 2019

Det blev en match utöver det vanliga när ett heroiskt DIF vann med 2-0 mot Elfsborg trots numerärt underläge i 75 minuter. Stor matchhjälte blev Fredrik Ulvestad som stod för båda målen.

Ett DIF i medvind efter trepoängaren senast klev ut med en oförändrad startelva för att ta sig an ett inför säsongen revitaliserat Elfsborg som inlett serien med offensiv fotboll och hyfsat goda resultat. Historiken mellan lagen har inneburit roliga och dramatiska matcher och förväntningarna ställdes därefter inför avspark, där speciellt dramatiken skulle bli påtaglig denna gång.

Matchstarten blev också explosiv med ett jätteläge för Haris Radetinac i boxen redan i andra minuten men där sista passningen inte gick rätt. Men det gjorde mindre för i minuten efter så svepte Elliot Käck in ett lurigt inspel från vänster och mitt i straffområdet dök Fredrik Ulvestad upp och stötte in ledningsmålet.

En drömstart för DIF som fortsatte att ösa på framåt i en match där det var mycket heta känslor. För heta tyckte dock domare Glenn Nyberg med anledning av en situation där Simon Strand och Haris Radetinac hade en privat uppgörelse. Resultatet blev dessvärre ett rött kort för Haris, ett domslut som satte ytterligare fart på känslorna hos publiken.

Den fina starten förbyttes därmed till ett tufft läge för Djurgården med en man mindre i 75 återstående minuter, men blåränderna fortsatte att kriga på rejält. Elfsborg kunde dock etablera ett visst naturligt tryck och PK Bråtveit stod för en vass räddning på Pawel Cibickis skott i 26:e minuten.

Det var fränt, tufft spel och den flitiga kortutdelningen i matchen fortsatte sedan med ett gult till Buya Turay när han skulle cykelsparka in bollen i boxen men istället träffade Joakim Nilsson i huvudet. En oavsiktlig träff men med ett obehagligt utfall där en påtagligt medtagen Nilsson fick ledas ut efter en tio minuters lång behandling med en välförtjänt applåd från publiken.

Den extremt märkliga och händelserika matchen rullade sedan vidare och Buya skulle än en gång hamna i händelsernas centrum. Den blårandiga strikern gick omkull i en duell i straffområdet och Glenn Nyberg pekade på straffpunkten. Fram klev Fredrik Ulvestad och dunkade kyligt in sitt andra mål för kvällen.

Stor glädje som några minuter senare förbyttes i oro efter att Aslak Witry bars ut på bår efter en duell med Simon Strand.
– Jag fick en stukning av foten så vi får se hur lång tid det tar innan jag är tillbaka, sa Aslak om händelsen.

Gult kort på Strand och varningarna fortsatte att dugga tätt med en matchklocka som till slut visade på hela 61 minuter. Då blåstes den turbulenta första halvleken av och Djurgården kunde gå till pausvila med ledning 2-0.

Inga byten inför andra halvlek där ett decimerat DIF ställde upp för att hålla fortet med fem man i backlinjen. Trots det numerära underläget fortsatte ändå blåränderna att producera framåt och Buya Turay hade en ny farlig framstöt i 52:a minuten där bollen dock stack iväg lite olyckligt i sista momentet. De heta duellerna fortsatte, precis som i första, och Buya fortsatte att hota framåt med en del nästan-lägen.

Med timmen spelad var det sedan dags för Astrit Ajdarevic att kliva in och återvända till spel efter en längre sjukdomsperiod. Vid det här laget började också den förväntade matchbilden ta vid med ett Elfsborg som etablerade spel i kraft av numerärt övertag men Djurgården stod upp starkt.

Förutom en farlig frispark från Cibicki hade gästerna svårt att skapa lägen och den täta DIF-defensiven var föredömligt anförd av kapten Danielson - med pannbandet på plats. Minuterna tickade sedan på behagligt med ett upphackat matchtempo men Pawel Cibicki hann sätta PK Bråtveit rejält på prov med ett giftigt distansskott som PK parerade briljant.

När skylten med de fyra övertidminuterna sedan kom upp började konturerna av en heroisk prestation klarna ytterligare och hela arenan reste sig och sjöng in slutsignalen. Vackert, storslaget och en grymt skön seger där Djurgården vinner under väldigt svåra premisser och tränare Kim Bergstrand hade följande analys:.
– En märklig match som inte är så lätt att analysera där Haris blir utvisad ganska tidigt. Det blir ju mycket försvarsspel efter det av naturliga skäl och jag tror att Elfsborg bara har en riktig målchans i första halvlek. Vi hinner inte riktigt korrigera våra positioner när Haris blir utvisad men efter att vi går till fembackslinje och drar ner Erik Berg så känns det som att vi har full kontroll. Grabbarna jobbar som fan och håller sig till det som vi pratat om i försvarsspelet i flera månader. För första gången tycker jag att vi jobbar med noggrannhet i alla lägen vilket gläder mig. Så vi är jättestolta över arbetet och tacksamma för poängen, konstaterade Kim efter matchen.

Därmed är Djurgården uppe på en (eventuellt temporär) tredjeplats i tabellen och i högsta grad inblandade i toppstriden igen. Väldigt sköna förutsättningar inför den kommande hemmamatchen mot Östersund nästa söndag kl.15.00. Sista hemmamatchen innan sommaruppehållet och det lär bli mer spänning och dramatik då också. Var på plats, biljett köper du här.

19 maj, söndag 17:30Tele2 Arena