Kryss mot IFK Göteborg på Tele2 Arena

• 22 aug 2020

DIF vände första halvlekens underläge efter mål av Erik Berg och Curtis Edwards men en sen kvittering från gästerna innebar 2-2 och delad pott.

Djurgården återgick till 4-2-3-1 och fyrbackslinje inför lördagens match där Aslak Witry, Jacob Une Larsson, Erik Berg och Jonathan Augustinsson bildade försvar framför PK Bråtveit i målet. På mittfältet återfanns Fredrik Ulvestad, Jesper Karlström och Kevin Walker medan Kalle Holmberg tog plats på topp flankerad av yttrarna Haris Radetinac och Jonathan Ring.

Det var ett Djurgården som gick för att haka på i toppstriden mot ett IFK Göteborg i stort behov av poäng för att lyfta från de nedre regionerna som ställdes mot varandra på Tele2 Arena. För blårändernas del var det tight på onsdagens Champions League-kvalet men benen såg pigga ut. Det gällde även gästerna som inledde riktigt energiskt och drev på i offensiven med stort bollinnehav, dock utan att skapa några riktigt heta lägen.

Men med kvarten spelad kom första hyfsade chansen för DIF när Kalle Holmberg sånär nådde upp på Kevin Walkers vänsterinlägg, men nicken gick över. Strax efter kom ett nytt intressant läge efter ett fint DIF-anfall där Fredrik Ulvestads avslut i boxen blockerades av IFK-försvaret.

Nu var det Djurgården som förde matchen och tryckte stundtals ner Blåvitt långt ner i banan. Med halvtimmen spelad gick sedan Jacob Une Larsson på ett lite oväntat avslut från distans som smet strax utanför Giannis Anestis högra stolpe.

Göteborg stack upp med ett farligt inspel i 33:e minuten från Victor Wernersson men PK Bråtveit plockade bollen säkert. I övrigt var det en ganska stängd och kontrollerad matchbild under sista kvarten med få heta chanser. Men i 40:e minuten skulle Blåvitt få en biljett in matchen när domare Kristoffer Karlsson dömde hands på Jacob Une Larsson i straffområdet i ett läge där Une höll armen tätt intill kroppen och rimligtvis inte kunde flytta armbågen när bollen träffar den.

Straff blev det dock och Tobias Sana satte den i mål bakom PK Bråtveit. Som extra salt i såren fick Une ett gult kort i situationen och är därmed avstängd nästa match mot Helsingborg. Djurgården inledde snabbt en kvittteringsjakt men kunde inte bryta igenom gästernas defensiv under de återstående minuterna.

Det blev två byten inför andra halvlek där Edward Chilufya och Curtis Edwards kom in istället för Kevin Walker och Kalle Holmberg. Nu var det kvitteringsjakt som gällde och DIF sökte öppningar i offensiven. Erik Berg bröt mönstret på ett smart sätt och stack upp straffområdet i 50:e minuten och då blev det svårräknat för IFK-försvaret. Haris Radetinac serverade ett utmärkt inlägg och Erik nickade kyligt in 1-1.

Djurgården fortsatte med två fina chanser på rad. Haris var farligt framme i en 3-mot-2-situation och strax därpå var Chilufya fri i djupled men fick inte ordning på mottagningen när han stack iväg mot målet.

Chilufyas löpningar i djupet oroade gästerna frekvent och DIF hade greppet om matchen nu där det skulle komma mer. Fredrik Ulvestad trixade sig loss på högerkanten och bollen landade efter ett visst studsande hos Curtis Edwards som dunkade in bollen i mål.

2-1 för DIF och vändningen var ett faktum. Blåvitt försökte flytta upp spelet men fick inget tryck framåt och Djurgården hade bra kontroll på händelserna med tjugo minuter kvar. Men en frispark från Tobias Sana tvingade PK Bråtveit till en räddning och strax efter kom ett  nytt DIF-byte när Nicklas Bärkroth klev in istället för Jonathan Ring.

Kort därpå var Chilufya nära att stänga matchen med en lurig raid men skottet blockerades i sista stund. Minuterna tickade framåt mot slutsignalen och det kändes som att en trepoängare var på ingång. Men så blev det inte för i 86:e minuten fick Alexander Farnerud stå ohotad i boxen och nicka in 2-2.

Ett mål som kom en smula oväntat i ett läge när det kändes som att Djurgården hade kontroll på matchen. Med bara ett fåtal minuter kvar var det inte mycket tid att vinka på och trots några offensiva möjligheter för DIF under de fyra övertidsminuterna blev det inga fler mål framåt.

Därmed kom inte den nionde raka allsvenska vinsten mot IFK Göteborg utan endast en poäng med i bagaget denna gång. Ett resultat och en prestation som tränare Thomas Lagerlöf summerade på följande sätt:
– Jag är mycket nöjd med spelarna prestationer. Vi gör väldigt mycket bra även om första kvarten är lite tam. Men en bra insats överlag där vi kommer tillbaka och kanske inte riktigt har marginalerna med oss i domsluten. Sedan är det surt att vi inte stänger matchen med ett mål till 3-1 för de hade vi både ytor och möjligheter till att göra, konstaterade Tolle för Dplay efteråt.

Härnäst väntar bortamatch mot Helsingborg söndagen den 30 augusti.

{^widget|(name)DIFPlay|(VideoPage)59cda424-5a81-4639-ac0c-983825f49f86|(image_guid)bd0a9abf-bf30-4f5b-b1c1-ed1f7196ff2d|(widget_displayname)DIF+Play^}

22 augusti, lördag 15:00Tele2 Arena