Nyholm poängräddare i derbyt

• 4 okt 2020

Jesper Nyholm dunkade in 1-1 mot Hammarby på övertid och räddade ett kryss i söndagens derby.

Det blev ett målvaktsbyte inför derbyt där Tommie Vaiho klev in mellan stolparna bakom en i övrigt oförändrad backlinje med Aslak Witry, Jacob Une Larsson, Jonathan Augustinsson och Elliot Käck. Noterbart är att Jesper Nyholm fanns med på bänken efter att nyligen återvänt efter en skadeperiod.

Även mittfältet var intakt med Curtis Edwards, Fredrik Ulvestad och Jesper Karlström medan frontlinjen bestod av Magnus Eriksson central med Haris Radetinac och Edward Chilufya på respektive kant.

Det kändes som vanligt mycket märkligt att se ett publikfritt, tyst derby kicka igång där Thomas Lagerlöf dessutom saknade sin tränarkompanjon Kim Bergstrand på bänken sedan denne blivit förkyld och höll sig hemma av säkerhetsskäl. Men den intensitet som allt som oftast präglar derbyn fanns ändå på plats och DIF inledde med ett par pigga minuter och en boll i nät från Aslak Witry som dock helt korrekt dömdes bort för offside.

Hammarby svarade med en farlig nick från Alexander Kacaniklic och det var fortsatt hett på planen med rejäla dueller. Båda lagen visade upp offensiva intentioner men de riktigt heta lägena uteblev under den första kvarten. I den 18:e minuten kom dock en farlig nick strax utanför av Jesper Karlström när Djurgården tryckte på under en period. Magnus Eriksson följde upp med en ny halvfarlig nick men dessvärre skulle matchens första mål komma i den egna målburen.

I 24:e minuten gick Kacaniklic på skott som Tommi Vaiho räddade men på returen var Muamer Tankovic först och kunde trycka in bollen. Tungt givetvis men bara att kavla upp och börja jaga kvittering och Djurgården flyttade upp spelet men hade svårt att hitta luckor i den grönvita defensiven.

Det skapades ända en del fasta situationer men inte heller de kunde omsättas till målchanser. Men i 44:e minuten kom ett läge för Magnus Eriksson när aktive Haris Radetinacs skott blockerades och styrde vidare in i boxen. Manges avslut gick dock en bit över och detsamma gällde Aron Johansson som fick ett liknande läge på övertid, men även han drog skottet över.

Uppförsbacke inför andra halvlek således och Jacob Une Larsson var av förklarliga skäl inte nöjd med resultatet.
– Det var synd att de fick målet, det kändes som att vi var inne i en bra period. Vi startade matchen bra och gör en helt okej halvlek trots att 0-1 är ett resultat som inte är godkänt. Men det blev lite mycket Hawaii på slutet och för mycket fram och tillbaka, så vi kan nog vända lite mer spel på dem, sa Jacob till Dplay i pausen.

Det blev en förändring inför andra halvlek där Emir Kujovic kom in istället för Edward Chilufya. Djurgården låg på för en kvittering inledningsvis men Hammarby var kvicka i sina omställningar och Aron Johansson satte Tommi Vaiho i arbete som stod för en viktig räddning på islänningens avslut.

Det var Hammarby som skapade mest tryck nu och med dryga halvtimmen kvar kom ett dubbelbyte för DIF där Jesper Nyholm och Nicklas Bärkroth kom in istället för Elliot Käck och Curtis Edwards, vilket innebar att Jonathan Augustinsson klev ut som vänsterback.

Det gav också en scenförändring. DIF flyttade upp, skapade tryck och dunkade in inlägg och Magnus Eriksson fick ett utmärkt läge efter ännu ett Witry-inspel men fick för mycket fot under bollen. Nästa chans kom för Jonathan Augustinsson som väggade. sig fram och testade David Ousted med ett tungt vänsterskott.

Men kvitteringsjakten kom av sig och matchen blev trög och sönderhackad. Med kvarten kvar såg det inte alltför hoppfullt ut och underhållningsvärdet var inte det högsta. Pigga ben kom in i form av Kalle Holmberg kom in med tio minuter kvar men minuterna tickade oroväckande fort.

Med fem minuter kvar kom forceringen igång på riktigt under några minuter men sedan blev det upphackad på nytt med ideliga spelavbrott och mycket frisparkar för Hammarby. Men just när det såg som mörkast ut kom en frispark för Djurgården i 93:e minuten.
Aslak Witry svepte in bollen i straffområdet och den landade framför Jesper Nyholm som skoningslöst dunkade in bollen bakom Ousted.

En enorm blårandig glädje och därmed en viktig poäng räddad för Djurgården. Sett till matchbilden kanske ändå ett rättvist resultat, med 15-10 i avslut i Djurgårdens favör, och poängräddare Nyholm var naturligtvis nöjd med kvitteringen.
– Det var jätteviktigt för oss att få in bollen. Det var en konstig match där domaren tillät väldigt mycket och det blev mycket fram och tillbaka, mycket omställningar och inte jättekontrollerat. Men en väldigt viktig poäng som vi får med oss, sa Jesper till Dplay efter matchen.

Därmed håller Djurgården Hammarby fortsatt bakom sig tabellen - och dessutom med en match mindre spelad. Nu väntar ett landslagsuppehåll och sedan är det dags för tungviktsmöte mot Malmö FF måndag den 19 oktober.

4 oktober, söndag 14:30Tele2 Arena