Tung förlust på Eleda Stadion

• 1 juli 2020

MFF stod för matchens enda mål i en tight match där Djurgården dessutom åkte på två olyckliga skador på Edward Chilufya och Jacob Une Larsson.

Det blev som väntat en jämn och tuff match mot Malmö FF där Anders Christiansen stod för matchens enda mål i 43:e minuten. Det fysiska spelet blev extra olyckligt för Djurgårdens del som åkte på två skador på Edward Chilufya och Jacob Une Larsson och trots en intensiv forcering lyckades ingen av de elva DIF-avsluten leta sig in i mål där Haris Radetinac var närmast med en nick i ribban.

Det var en oförändrad startelva som klev ut på Eleda Stadion enligt konceptet: ändra inte ett vinnande lag. PK Bråtveit i kassen framför backlinje Witry, Une Larsson, Berg och Augustinsson. På mittfältet kamperade Fredrik Ulvestad och Jesper Karlström bakom Kalle Holmberg medan anfallslinjen bestod av Haris Radetinac och Jonathan Ring på kanterna med Edward Chilufya som 9:a.

MFF borta är sannolikt säsongens svåraste bortamatch men för dagen rödklädda Djurgården klev ut stärkta av segern mot Kalmar senast. Det blev dock en väntad ljusblå anstormning från start även om DIF stack emellan med en farlig inläggsfrispark där Ulvestad nickade över.

Men hemmaoffensiven bedarrade efter en stund och DIF hade mer boll och började leta öppningar i MFF-defensiven. Malmö stack upp med en halvfarlig frispark men bästa chansen under första kvarten hade DIF när Lasse Nielsen var mycket nära att styra in Jonathan Augustinssons vänsterinlägg i eget mål.

Matchens första riktigt heta chans fick sedan Anders Christensen i 18.e minuten men dansken drog skottet en bit utanför trots bra läge. Nästa läge fick Edward Chilufya som inte riktigt nådde upp på Haris Radetinacs högerinlägg och nicken gick över.

Högljudda protester hördes sedan från DIF-bänken när Foad Bachirou gick hårt in med armarna i en löpduell med Chilufya när DIF-strikern var på väg fri mot mål. Ingen signal från domare Glenn Nyberg dock och istället kom den för MFF som fick en frispark i anfallet efter där Christiansens skott smet strax över ribban.

Dessvärre skadade sig Chilufya så pass illa i duellen med Bachirou att han tvingades kliva av och in kom istället Emir Kujovic i 32:a minuten. Djurgården fortsatte att hota och efter en snabb omställning i 38:e nickade Haris Radetinac i ribban. Minuterna tickade på mot halvtid men in 43:e minuten kom ett bakslag. Anders Christiansen hann först på ett vänsterinlägg och satte 1-0 bakom en chanslös Bråtveit och trots en bra halvlek av DIF blev det pausvila i underläge.
– Jag tycker att vi gör en hyfsad första halvlek. Vår press funderar mestadels bra, någon gång får de sticka in den emellan men oftast gör vi rätt där och får dem till den sida vi vill. Sedan kommer vi igång med anfallsspelet efter ett tag, tar över lite och skapar en del chanser. Men surt att vi får det där målet i baken i slutet, summerade Jesper Karlström för Dplay i pausen.

”Vi ska nog kunna vända på det här”, konstaterade Thomas Lagerlöf inför andra halvlek. Men det blev en kärv start när Jacob Une Larsson landade riktigt illa efter en duell med Isac Kiese Thelin och tvingades byta. In kom Elliot Käck samtidigt som Jonathan Augustinsson klev in som mittback.

Nästa man att råka ut för en smäll var Jonathan Ring som fick Oscar Lewickis dobbar rakt in i smalbenet men Ring kom lyckligtvis upp på benen igen. DIF malde vidare i jakten på kvittering och Kujovic höll sig framme med ett farligt volleyskott som smet strax utanför. Nästa läge fick Erik Berg på en inläggsfrispark från Aslak Witry men Erik fick inte till avslutet.

Djurgården hade bra grepp om matchen nu men Malmö stack ibland upp i farliga omställningar. Kim och Tolle skakade sedan om och plockade in Astrit Ajdarevic och Curtis Edwards medan Jonathan Ring och Kalle Holmberg lämnade plats. Det var fortsatt forcering för DIF och när Witry drogs omkull i 70:e fick DIF ett fint frisparksläge. Tyvärr fick inte Jonathan Augustinsson samma distinkta träff som senast och bollen gick över.

Kort därpå fick PK Bråtveit visa klassen med en fin räddning på Marcus Antonssons luriga skott. MFF skapade visst tryck nu och det osade katt när det blev en rörig situation i Djurgårdens straffområde men Augustinsson hann emellan och redde upp läget.

Det fortsatte chansrik åt båda hållen och Bråtveit stod för en ny fin räddning när han parerade Kiese Thelins friläge. DIF forcerade å sin sida mot slutet och matade in inlägg men MFF stod emot och rensade. På övertid kom sedan ett gyllene läge när Erik Berg nådde först i boxen på Karlströms curlade inlägg men tyvärr gick bollen rakt i famnen på Johan Dahlin.

Riktigt farligt åt andra hållet blev det när Molins träffade ribban med ett vänsterskott. DIF jagade intensivt och på sista hörnan var även PK Bråtveit uppe men det här var en dag då det inte mycket gick Djurgårdens väg, dessutom med två jobbiga skador på Edward Chilufya och Jacob Une Larsson.

Sammantaget över hela matchen ändå en bra prestation av Djurgården i en jämn, men som väntat, svår match.
 – Sett till insatsen är vi nöjda med mycket av det som presteras av laget. Jag tycker att våra prestationer blir bättre hela tiden men idag fick vi inget resultat med oss, sa Thomas Lagerlöf till Dplay som hade god koll på Malmös offensiva hot innan.
– Anders Christiansen är en otroligt skicklig spelare där Jesper Karlström och Fredrik Ulvestad gör ett fantastiskt jobb. Men vi pratade innan om att inte bli frustrerade och börja snacka när domaren tar tveksamma frisparkar. Så händer det en gång på hela första halvlek och då gör han ju mål såklart.

{^widget|(name)DIFPlay|(VideoPage)adf8f68b-d483-48ca-ac90-d7bbe55e94b8|(image_guid)bd0a9abf-bf30-4f5b-b1c1-ed1f7196ff2d|(widget_displayname)DIF+Play^}

1 juli, onsdag 19:00Eleda Stadion