Magnus Eriksson sköt DIF till Europa

• 4 dec 2021

DIF-kaptenens tidiga mål mot Häcken i kombination med en stark laginsats innebär att Djurgården tar tredjeplatsen och spelar i Europa 2022.

Djurgården mönstrade en startelva i årets sista allsvenska match med ett par ändringar. Det var  emellertid oförändrat mellan stolparna där Jacob Widell Zetterström tog plats. På högerbacksplatsen klev däremot Jesper Löfgren in och bildade backlinje tillsammans med mittlåset Hjalmar Ekdal/Jacob Une Larsson samt Elliot Käck till vänster.

Mittfältstrion var välbekant med Hampus Finndell, Rasmus Schüller och kapten Magnus Eriksson och i anfallet klev Haris Radetinac upp som vänsterytter med Edward Chilufya på högerkanten och Kalle Holmberg centralt.

Gulddrömmen var förvisso utraderad men en mycket viktig tredjeplacering - med tillhörande Europa-plats - stod på spel för DIF som klev ut i en karaktäristiskt kylslagen decembertemperatur på Bravida Arena. Vetskapen om att tre poäng sannolikt skulle krävas för att lyckas med uppdraget innebar att gaspedalen måste användas framåt för att bryta igenom ett lite oberäkneligt Häcken som hade blandat och gett resultatmässigt i slutfasen av serien.

Det blev en lite trevande inledning av matchen men efter några minuter fick DIF igång ett visst offensivt tryck. Häcken svarade å sin sida upp med några snabba omställningar och det var en tight kamp om vem som skulle ta initiativet i matchen.

Men det fanns en tydlig vägvisare på planen i form av Magnus Eriksson. DIF-kaptenen gav sig iväg på en soloraid i 12:e minuten som bar hela vägen in i straffområdet, förbi ett antal Häcken-försvarare följt av ett kyligt vänsteravslut i nät.

Ett oerhört viktigt ledningsmål med tillhörande explosivt måljubel bland de många tillresta DIF-supportrarna på plats. Strax därpå var det nära nätkänning på nytt när Edward Chilufya bröt fram på högerkanten men Chilis högerinspel bröts i sista stund.

Målet fick fart på matchen där Häcken öste på mer framåt vilket gav större ytor för Djurgården i omställningarna. I 24:e minuten hettade det sedan till bakåt när Alexander Jeremejeff fick skottläge och Jacob Widell Zetterström stod för en fin räddning.

DIF replikerade med en bra chans för Kalle Holmberg efter fint förarbete av Hjalmar Ekdal, men Peter Abrahamsson kom ut och parerade avslutet. Det var chanser åt båda hållen nu och Jeremejeff var farligt framme för hemmalaget strax efter, men Widell Zetterström avstyrde med hjälp av Jacob Une Larsson.

Matchen rullade sedan vidare i snäppet lägre tempo under de avslutande tio minuterna av halvleken och DIF jobbade hårt i pressen och styrde av många av Häckens uppspel. Det fanns inte heller några stora chanser att redovisa men Djurgården trivdes samtidigt ganska bra med att befinna sig i ledning och kunde ta en välförtjänt pausvila efter en väl genomförd halvlek.

Det var en oförändrad blårandig elva som klev ut inför den andra halvleken för att behålla och helst utöka ledningen. Djurgården höll i bollen, spelade runt och fick ett riktigt fint läge när Kalle Holmberg fick skottläge i boxen efter en inläggsfrispark.

Strax efter kom besked om att Elfsborg tagit ledningen mot Örebro och därmed var Djurgården piskade att vinna för att säkra tredjeplatsen. Häcken var desto mer aktiva framåt nu och DIF hamnade under tryck.

Men med timmen spelad var ledningen intakt och det kom också ett antal farliga DIF-lägen efter en ny vass inläggsfrispark där bollen flippade runt i straffområdet utan att gå in. Kort därpå varv det även dags för ett byte när Kalle Holmberg klev av och ersattes av Joel Asoro.

Helt lugn bakåt var det dock inte med Alexander Jeremejeff på planen som ofta hotade i djupled. Det gjorde även Joel Asoro som testade skott som dock Abrahamsson kunde plocka relativt enkelt.

Minuten efter var det livsfarligt bakåt när Häcken kontrade men en heroisk brytning av Hjalmar Ekdal räddade upp läget. I 73:e blev det dock oroligt igen när Häcken fick ett utmärkt frisparksläge men lyckligtvis så drogs den i muren.

Minuterna tickade långsamt nu och en kvart återstod av matchen. Häcken hade mycket boll nu och det kändes långtifrån tryggt. Det blev inte mindre oroligt av att Hampus Finndell var tvungen att sätta sig ner med en lårkänning och Emmanuel Banda klev in i hans ställe.

I 81:a minuten var DIF dock nära att stänga matchen när Asoro jobbade fram bollen för Edward Chilufya som drog förbi Abrahamsson men sköt precis utanför ur tight vinkel. Minuterna tickade vidare i snigeltakt nu och det kom en del oroande frisparkar för Häcken men DIF-defensiven rensade effektivt.

Fyra tilläggsminuter kom upp på skylten men Djurgården höll spelet uppe och vann hörnor som drog tid. I 92:a minuten åkte sedan Johan Hammar på ett rött kort och nu gällde det att hålla fortet hela vägen fram till slutet. Något som DIF gjorde med bravur och det var en enorm glädje och även lättnad när slutsignalen ljöd.

Tredjeplatsen var säkrad och vägen till Europa ligger nu öppen under 2022. Därmed är den allsvenska säsongen nu till ända och nu väntar en kortad träningsvecka för spelarna innan julledigheten tar vid. Den 13 januari rullar det sedan igång igen då nästa säsong inleds och nya drömmar om medaljer tar form. Se till att vara med på resan redan från början genom att skaffa säsongskort 2022, klicka här för att förlänga.

{^widget|(name)DIFPlay|(VideoPage)371cb04f-31da-45fd-aa1d-2b021581dcdc|(image_guid)bd0a9abf-bf30-4f5b-b1c1-ed1f7196ff2d|(widget_displayname)DIF+Play^}

4 december, lördag 15:00Bravida Arena