Företag

Nikos Gkoulios - mannen bakom målvakterna

  • Herrar
  • A-lag
  • 23 nov 2021

När man besöker en träning på Kaknäs är det allt som oftast en röst som ljuder lite högre och oftare än andra. Från mållinjen behövs det tas i från tå till topp – bokstavligt talat.

Det här är ett reportage från höstens nummer av medlemstidningen Djurgårdaren som alla medlemmar får hemskickad i brevlådan två gånger per år. Är du ännu inte medlem i Djurgården Fotboll? Klicka här.

Nikos Gkoulios är regissören bakom Djurgårdens hyllade målvaktsspel de senaste åren. Med värme, tydlighet och repetition drillar han Jacob Widell Zetterström, Tommi Vaiho, Alexander Vasyutin och unge David Celik.
– Alla lag tränar hårt, men vi tränar nog mest avancerat. Träningen är annorlunda än den för utespelarna, säger målvaktstränaren.

Nikos beskriver sig själv som en person som alltid gör sitt bästa på varje träning och som noggrant ser efter vad målvakterna behöver. Nikos brukar prata om målvakterna som ”sina älskade barn” och ödmjukheten i hans fadersfigurliga framtoning fullkomligt strålar under vårt samtal.
– Under match blir jag ett med målvakterna. Jag köper alla deras fel, jag rannsakar mig själv och ser vad jag gjort mindre bra under träningsveckan.
– Jag brukar säga till målvakterna att ”jag tar på mig 50 procent om ni gör en mindre bra prestation. Gör ni en bra prestation är det bara fem procent som ni ska tacka mig för”. Det är en filosofi som hjälper mig och utvecklar mig.


Det var ett samtal från Bosse Andersson under tiden som taxichaufför vintern 2017 som blev startskottet i DIF för Nikos.
– Jag kommer aldrig glömma det samtalet. ”Hej, det är Bosse Andersson, sportchef i Djurgården. Vi skulle vilja träffa dig för en intervju”. Jag var inte säker om någon skojade med mig. Hur kan Bosse ringa mig från ingenstans?
Nikos ringde upp Bartosz Grzelak som han arbetat med i Frej för att dubbelkolla numret.
– Kan du bekräfta att det är hans nummer, frågade jag honom, eller är det någon som skojar med mig?
Efter några möten var jobbet Nikos och tillsammans med Özcan Melkemichel och Ivan Ristic ledde han laget till cupguld 2018.


Att det blev Sverige för den numera 44-årige Nikos var både slumpmässigt och genomtänkt. Året innan flyttlasset med familjen gick från Athlitiki Enosis Larissas tog nämligen Nikos en månadslång semester i Sverige för att verkligen känna sig säker och samla intryck.
– Situationen hade blivit lite tuff i Grekland på den tiden. Ekonomin var sänkt i botten. Det var svårt att hitta jobb för många. Jag började bli lite nervös och stressad efter fotbollskarriären, säger Nikos vars fru växte upp i Sverige med grekiska föräldrar.
– I bakhuvudet fanns alltid hur livet i Sverige kunde vara. Jag frågade ofta min fru om det. Jag hade aldrig besökt Sverige, säger Nikos som åkte upp i maj 2012.

Vilka intryck fick du?
– Det var kärlek vid första ögonkastet! Jag frågade mig varför jag inte kommit hit tidigare? Det var fina människor, toleranta personer, accepterande. Landet passade perfekt med min personlighet. Jag var supernöjd när jag efter en månad kom tillbaka till Grekland. Jag berättade för mina vänner att det finns ett land som är mycket bättre än Grekland, att de skulle se hur bra organiserat allt var i Sverige.


En annan utmaning i Nikos karriär har varit den examen i Uefa A han nyligen tog. En av sin karriärs största utmaningar.
– Den har stor betydelse för mig. Det är en bekräftelse på att vi har bra grundegenskaper för att träna målvakterna på den här nivån. Dessutom blir förväntningarna större på oss. Det har varit en fantastisk erfarenhet att träffa andra målvaktstränare runtom i landet. Det var hög kunskapsnivå på de som utbildade oss, säger Nikos.

Apropå utbildning tas målvakter som Ederson (Man City) och Allison (Liverpool) ofta upp som lyckade exempel på moderna målvakter, där spelet med fötterna och en djupare förståelse för spelet utanför straffområdet ses som nyckelfaktorer för framgång. Nikos ler till vid ämnet och skickar en passning i retur.
– I slutändan, om man inte stoppar de skott som går mot mål så förlorar man matchen – oavsett hur bra man varit med fötterna.

Han menar dock att fotbollen är på väg i rätt riktning och att synen på målvaktsrollen har förändrats.
– Fotbollen kommer alltid att gå framåt. I början av min karriär delade man upp laget med utespelarna i en grupp och målvakterna i den andra. Det var bara under sista 15 minuterna som vi kopplades samman. Numera är målvakterna mycket mer involverade. De ska börja spelet och även styra laget för att förhindra målchanser.

Märks det på de yngre målvakterna att de är utbildade på ett annat sätt?
– Ja, vi brukar säga att de som är över 36 år gamla är ”old school-målvakter”. De unga målvakterna är mer anpassade efter såväl anfalls- som försvarsspel.
– När jag växte upp fanns det en falsk bild av målvakterna; han som inte ville springa. För att bli målvakt i dag behövs många specialegenskaper. Man ska vara modig, våga stoppa bollen. Det finns tio spelare där ute som alla vill skjuta. Rädslan inombords måste försvinna. En bra målvakt måste även kunna läsa spelet och styra hela laget utifrån lagets spelidé och spelsystem.

Discovery-experten och tidigare målvakten Pär Hansson har blivit en personlig favorit hos Nikos.
– Jag älskar att lyssna på honom. Jag har känt att det saknats i många paneler i tv. Han vet direkt hur en målvakt känner efter en bra räddning eller ett större misstag. Det blev ett steg framåt i analysen när han började synas i rutan, berömmer Nikos.
– Det är jättelätt för alla att förstå när en målvakt gör ett större fel eller en bra räddning. De små detaljerna, varför en målvakt har hög eller låg position, är svårare för majoriteten av tv-tittarna att förstå. Målvakter har många olika egenskaper och lagen spelar olika. Detaljerna är inte lätta att se. Det är bra att tidigare målvakter finns i tv för att förklara.


Men alla träningsmoment till trots – det viktigaste av allt är att se spelarna som människor menar Nikos.
– Vi tillbringar fler timmar tillsammans än med våra familjer under vardagarna. Det är jätteviktigt att det finns en bra stämning och kommunikation mellan oss. Även dagen efter en dålig prestation måste jag säga vad jag tänker och tror, även om de kanske inte vill höra det. Jag förklarar alltid från början att det finns perioder då allt går bra och att du även får höra det från mig och de andra tränarna, men det kommer att finnas några perioder då du släpper in några billiga mål eller har några sämre prestationer i rad. Du måste vara redo att lyssna, annars kommer du aldrig att utvecklas. Vi är här för att hjälpa dem, avslutar Nikos.
 
Det här är ett reportage från höstens nummer av medlemstidningen Djurgårdaren som alla medlemmar får hemskickad i brevlådan två gånger per år. Är du ännu inte medlem i Djurgården Fotboll? Klicka här.

Senaste nyheter

Relaterat