Trygg 1-0-vinst hemma mot Halmstads BK

• 6 nov 2021

Edward Chilufya blev matchens enda målskytt när Djurgården tog tre nya poäng under lördagskvällen.

Det var dags för årets näst sista hemmamatch under lördagskvällen. Familjeläktaren var fylld till bredden, ståplats i princip slutsåld, och långsidorna välfyllda som vanligt – och när de alla tillsammans sjöng Sjung för gamla Djurgår’n och höll upp medhavda halsdukar var det en härlig start på inramningen till matchen mot gästerna Halmstads BK.

Samtliga spelare var friska och uttagningsbara inför matchen, och de elva tränarna vald att starta med var följande:

Backlinjen från höger: Jesper Nyholm, Jacob Une Larsson, Jesper Löfgren, Elliot Käck.

På mittfältet var åter den mest frekventa trion under säsongen tillbaka efter flera matcher med avstängningar: Magnus Eriksson, Rasmus Schüller och Hampus Finndell.

I anfallet startade Haris Radetinac till vänster, med Joel Asoro centralt, och Edward Chilufya till vänster.

I mål stod Aleksandr Vasyutin för andra matchen i rad.

Djurgården gick framåt omedelbart efter avspark där Haris Radetinac och Joel Asoro fick fast bollen djupt ner på vänsterkanten. Magnus Eriksson fyllde på och vi slog flera inspel i straffområdet som dock inte skapade någon större oreda för Halmstads-försvaret.

Halmstad skapade en hörna och ett farligt inspel som vi dock rensade undan, och sen var det dags för en snabb omställning där Edward Chilufya tog ner bollen och spelade ut den på en framåtrusande Haris Radetinac till höger som dock inte fick till något farligt avslut. Högt tempo i matchen inledningsvis.

Som brukligt på hemmaplan visade spelarna att vi vill sätta ett högt tempo redan från början i matchen och dra nytta av hemmapublikens stöd, något som Thomas Lagerlöf lyfte fram som en av nycklarna för att luckra upp ett skickligt försvarande bortalag inför matchen. Halmstad fick dock ha en del boll i ofarliga ytor så det uppstod flera omställningsmöjligheter för vår del och det farligaste avslutet kom från Edward Chilufyas vänsterfot efter 11 spelade minuter, men bollen gick strax utanför den bortre stolpen.

Halmstad som slog AIK med 1-0 i förra omgången visade att de är duktiga på att ligga rätt i positionerna och göra det svårt för motståndarna att skapa målchanser – ”ett snålt lag” som Thomas Lagerlöf uttryckte det när det gäller både att göra och släppa in mål. Och när de fick chansen lyfte de upp laget och efter en hands på en DIF-spelare fick e ett farligt frisparksläge i den 16:e minuten.

En mycket bra slagen frispark hårt mot bortre krysset krävde en fin-fin räddning från Vasyutin som styrde ut bollen till en hörna. Hörnan nickades undan och istället kunde vi ställa om och på bara några få sekunder var det istället vi som hotade kring bortalagets straffområde. Vi fick en hörna från vänster som hamnade hos Hampus Finndell strax utanför straffområdet och ett fint avslut med höger yttersida dök lite för sent och gick strax över ribban.

23 minuter spelade när Halmstad anföll och slog ett långt inlägg från vänsterkanten hela vägen förbi bortre stolpen där bollen nickades tillbaka centralt och det blev orolig ett tag med fler nästan-lägen. Men backlinjen redde ut situationen och Halmstad kom aldrig till avslut.

Med en halvtimme spelad var Rasmus Schüller delaktig i en fin sekvens när han först slog en svepande boll med precision ut på högerkanten där Edward Chilufya sen spelade in bollen som hamnade hos Rasmus strax utanför straffområdet men vänster-halv-volleyn gick över mål och hittills hade inte Halmstads målvakt Malkolm Nilsson Säfqvist prövats speciellt mycket. Allt för många DIF-avslut gick utanför mål.

Farligaste chansen kom vid 35 delade minuter när Haris Radetinac stack fram bollen till Magnus Eriksson inne i straffområdet som spelade en klassisk snett-inåt-bakåt-pass till Joel Asoro men inte heller det avslutet gick innanför målramen.

Farligaste avslutet på mål kom bara några minuter senare efter en lång period med bollinnehav för Djurgården. Elliot Käck slog ett perfekt inlägg till Haris Radetinac som nickade högt från ganska nära håll men målvakten stod bra placerade och kunde rädda bollen.

Halvleken slutade mållöst med viss mersmak för Djurgården.

Det var kallt på Tele2 Arena nu omkring 18:30, men på läktarplats hördes och syntes inga tecken på det: en sångstark första halvlek fortsatte med samma fina inramning när andra halvlek sparkades igång, och Djurgården fortsatte att hålla i taktpinnen direkt från start.

Halmstads fortsatte att vara svåra att ta sig igenom och förbi men ett beslutet Djurgården fortsatte att försöka offensivt på flera olika sätt. Inspel varvades med avslut från utanför straffområdet, och när det gick att trä in bollen på små ytor försökte man också med detta, men halvlekens första 10 minuter bjöd inte på några direkta farligheter.

Två byten genomfördes i den 61:a minuten när Emir Kujovic och Leo Cornic byttes in mot Joel Asoro och Jesper Nyholm. Några extra centimeter i luftrummet alltså, med erkänt starka huvudspelaren Kujovic.

De nu 20 spelade minuterna av andra halvlek hade helt och hållet tillhört Djurgården och spelarna såg till att fortsatt hålla upp tempot i matchen i jakten på ett ledningsmål. Jesper Löfgren dröjde sig ofta kvar offensivt efter hörnor och frisparkar, även han lång och stor som kunde ta den fysiska kampen med Halmstads-försvaret med Andreas Johansson som anförare.

Målet kom äntligen i den 73:e minuten!

Efter en lång sekvens som inleddes med att Hampus Finndell vann tillbaka bollen när Halmstad var på väg att ställa om hamnade bollen ute hos Elliot Käck som försökte med inspel två gånger om. Men bollen studsade tillbaka ut på vänsterkanten och där kom assistkungen Magnus Eriksson och slog ett hårt och långt inlägg mot bortre stolpen där Edward Chilufya slängde sig fram och drog upp bollen i nättaket! 1-0 till Djurgården i samma stund som kortsidan och långsidorna växelsjöng ”Full fart framåt!”. Härligt!

Cirka 20 minuter kvar att spela.

Halmstad genomförde ett dubbelbyte omedelbart efter målet och nu var det istället bortalaget som var i störst behov av ett mål, något som tordes kunna öppna upp ytorna i matchen lite mer. De hade ett par inspel i straffområdet minuterna efter målet men Vasyutin tog hand om bollarna innan det blev farligt.

Halmstad lyfte upp allt fler spelare och allt längre bollar i jakten på en kvittering, och mittbacken Andres Johansson var nu allt som oftast uppe som central anfallare för att vinna dueller i luften. Hemmaförsvaret visade dock alltjämt stabilitet och organisation och de skapade egentligen inga farligheter alls. 87 minuter spelade nu.

DIF-spelarna pressade Halmstad högt för att återerövra boll tidigt och inte låta dom få till något ordnat spel, och många viktiga sekunder och minuter gick åt för Halmstad att spela sig ur situationerna.

Nytt dubbelbyte i den 90:e minuten när Isak Hien och Nicklas Bärkroth ersatte Edward Chilufya och Haris Radetinac.

Frispark Halmstad strax utanför straffområdet rakt framför mål och en nervositet spred sig på läktarplats. Frisparken gick dock över och en lättnadens suck hördes högt och synkroniserad på Tele2 Arena.

Fyra minuter tilläggstid på halvleken aviserades.

Det var inget ordnat spel de sista minuterna och ett desperat Halmstad fortsatte att spela bollen i luften men skapade inga farligheter. Djurgården som numera spelade med en fembackslinje sedan Isak Hien bytts in hade kontroll på slutskedet och domaren blåste av matchen efter 95 spelade minuter.

Tre lika viktiga som sköna poäng för Stockholms Stolthet, och visst hördes det nynnas på ”I natt är hela staden vår” när supportrar lämnade arenan. En härlig lördagkväll!

Intervjuer kommer här på DIF.se under kvällen.

6 november, lördag 17:30Tele2 Arena