3-0 hemma på Stadion – hoppet om nytt kontrakt lever

• 12 okt 2019

Det blev tre nödvändiga och välförtjänta poäng mot Kungsbacka i Obos Damallsvenskan på lördagseftermiddagen. Efter en mållös första halvlek fick Blåränderna utdelning efter pausvilan och vann med 3-0 på Stadion.

En snabb titt på tabellen klargjorde förutsättningarna inför Stadionmötet med tabelljumbon Kungsbacka. Det var inget annat än tre poäng som gällde för att sätta ordentlig press på LB07 inför de två avslutande omgångarna.

Djurgården ägde det mesta av spelet från avspark, men det har påfallande sällan synts i målprotokollet under den här motlutssäsongen. DIF hade tur när Mimmi Asperot sköt i ribban efter 20 minuters spel men annars var de första 45 minuterna symtomatiska för hur det har sett ut på Stadion under hösten. Djurgården skapade chanser, men bollen vill inte in. Närmast var Mia Jalkerud som var först framme på en målvaktsretur efter ett Irma Helin-skott men bollen studsade ifrån DIF-forwarden.

Jalkerud var inblandad en handfull bra möjligheter framför mål tillsammans med Malin Diaz och Olivia Schough som gång efter annan tog sig fram på vänsterkanten, men Moa Öhman i målet var Kungsbackas bästa spelare. Öhman var även nära att orsaka en straffspark när hon klippte Malin Diaz i en närkamp men domaren Sara Winnikka valde att fria.

Att ledningsmålet än en gång dröjde skapade naturligtvis en del ängslan i hemmalaget, men målchanserna fortsatte att avlösa varandra, inte sällan tack vare ett bra passningsspel.

Det behövdes lite hjälp för att Djurgården skulle få till ett förlösande ledningsmål. Det kunde noteras efter en knapp timme och var resultatet av en ganska svårupptäckt situation i utkanten av gästernas straffområde. Efter ett DIF-inkast stoppades bollen av försvarande Pernilla Miltons hand och den här gången blåste domare Winnikka för straff.

Mia Jalkerud såg oerhört säker ut vid straffpukten och slog mycket riktigt in sitt nionde mål för såsongen. Glädjen, och lättnaden, över 1-0-målet var påtaglig bland de blårandiga på Stadions plan och läktare.

Kungsbacka gjorde fem mål mot Växjö i den förra omgången och är inget ofarligt lag, men denna lördag kunde antalet kvitteringschanser räknas på ett pekfinger. Jennifer Pelley i DIF-målet fick visa att hon höll sig vaken när hon stoppade ett distansskott. I övrigt var det Djurgården för hela slanten.

Irma Helins 2-0-mål platsar säkert bland årets snyggaste i serien och kändes som den berömda spiken i kistan även om det då återstod 25 minuter att spela. Helin fick bollen vid straffområdeslinjen och drog till direkt med vänstern. Karolina Bucaro Stenman, som bytts in i Kungsbacka-målet sedan Moa Öhman skadat ljumsken, kunde bara se på medan bollen borrade sig in det bortre krysset. Mycket vackert!

Innan matchen var slut hade även Tilde Lindwall skrivit in sig i målprotokollet för första gången den här säsongen. Den kvicka högerbreddaren mötte ett inspel från Olivia Schough och placerade in 3-0 intill stolpen.

3-0 blev ett slutresultat som speglar matchen väl. Djurgården var numret större och hade 14 på avslut på mål medan Kungsbacka mäktade med tre. I och med segern är DIF en poäng efter LB07 på andra sidan nedflyttningsstrecket men skåningarna har en match mindre spelad och möter Eskilstuna borta på söndagen.

Foto och DIFTV: Johan Sahlen.

12 oktober, lördag 15:00Stockholms Stadion