Hässleholm sänktes med hörnmål

• 23 feb 2019

Välavvägda servar från Kevin Walker och nickskickliga mittbackar visade sig vara ett succékoncept när Hässleholms IF besegrades i cupen.

Djurgården gick in i andra ronden i Svenska Cupens gruppspel på bortaplan mot division 2-laget Hässleholms iF – ett lag som skrällde genom att tidgare slå ut Trelleborg i cupen men som föll mot Elfsborg med  5-1 i första omgången av gruppspelet.

För Djurgårdens del fanns en seger med 2-1 mot Frej, som kunde varit betydligt större, i bagaget men det fanns också ett antal avbräck i form av skador. Något som öppnade upp för en glädjande A-lagsdebut i tävlingssammanhang för 19-årige Alexander Abrahamsson som återfanns som högerback i startelvan.
– En ung, lovande spelare som kommit upp i A-lagsverksamheten i år så det ska bli kul att se vad han kan göra för avtryck idag. konstaterade tränare Kim Bergstrand till C More inför avspark.

DIF:s nya trademark att ”skölja över motståndarna” från start skulle genomföras på nytt och efter några första trevande minuter i den hårda vinden på den väldigt studsiga planen radade Haris Radetinac och Kevin Walker upp en fet dubbelchans i femte minuten. Dessvärre stod Adam Larsson i hemmakassen för en dubbelräddning på avsluten.

Edward Chilufya var näste man på tur med ett skott/inspel som rullade parallellt med mållinjen, men nästa försök skulle gå över linjen. Kevin Walker tog hand om en hörna med kvarten spelad, serven var utsökt och Jacob Une Larsson steg till väders och skallade distinkt in 1-0.

Därmed var det viktiga greppet kopplat och succékonceptet för dagen satt med hörnor som vapen på det svårbemästrade underlaget. Strax därpå var Marcus Danielson nära att kopiera Unes bedrift men bollen smet strax över ribban. Kevin Walker fortsatte sedan sitt servande med en giftig inläggsfrispark där Danielson fick en brysk behandling i straffområdet, dock utan åtgärd från domare Sjöberg.

Men det skulle bli tredje gången gillt för kapten Danielson som satte pannan på en ny Walker-hörna i 35:e minuten. Den här gången seglade bollen in bakom Adam Larsson och 2-0 till DIF var ett faktum.

Logiskt sett till halvleken som DIF ägde helt och där Hässleholm bara hade en hyfsad chans när Emil Szymanski nickade strax utanför på en inläggsfrispark. Ett resultat som gladde målnickaren Marcus Danielson som dock ville se mer fullträffar i andra.
– Vi dominerar, sedan är det svårt att hitta in i mitten eftersom det är en sträv och ojämn plan. Men vi jobbar med att sätta bollarna bakom dem och trycka ner dem. De står ju nere vid sin straffområdeslinjen under hela halvleken men vi har skapat våra hörnor och det är där vi gjort våra mål. Kevin har fantastiskt bra kvalitet och jag kunde gjort något mål till, sa ”Mackan” i pausen och poängterade att det krävdes mer mål för att jaga ikapp Elfsborgs dåvarande målskillnad.

Offensiv spets kom också in genom Oscar Pettersson, som öst in mål i DIF U19 förra året, och som precis som Alexander Abrahamsson gjorde tävlingsdebut i A-laget när han bytte av Edward Chilufya.

Full fart framåt var temat ånyo och Adam Bergmark Wiberg och Jonathan Ring testade skott medan klassiska ramsan ”hörna, hörna, hörna” ljöd så fort det var dags för fast situation

Radetinac fick sedan ett jätteläge att sätta trean efter en elegant framspelning från Jonathan Ring men Larsson stod för en imponerande räddning på avslutet. Även Oscar Pettersson hade en fin möjlighet när han fiskade upp en andraboll men avslutet gick rakt på Larsson.

Strax därpå var det stolpens tur att förvägra Pettersson ett mål och Jesper Karlström var också nära med timmen spelad. Men trots nötande i offensiven var det svårt att vaska fram ytterligare ett mål.

Pigge Besard Sabovic kom in med kvarten kvar och serverade Kevin Walker ett utmärkt läge direkt men skottet gick rakt på Larsson. Kort därefter la Besard upp för Oscar Pettersson men ett blockerande Hässleholms-ben stoppade skottet.

Till slut skulle  dock utdelningen komma i 88:e minuten. Bollen rullades ut till Oscar Pettersson på vänsterklanten vars inspel stöttes in av Johan Andersson som smugit fram vid främre stolpen. Ett mål som kom samtidigt som det stod klart att IK Frej var på väg att ta poäng mot Elfsborg och där det till slut blev ett kryss.

Därmed är det krattat för ett optimalt utgångsläge inför sista omgången då en poäng räcker mot Elfsborg, men där vi självklart vill se en ny offensiv anstormning och seger på Tele2 Arena. Något som även målskytten Johan Andersson instämmer i.
– Vi kom hit, gjorde det vi skulle och vann med 3-0 även om inte spelet satt till hundra procent. De gjorde bra motstånd och det var lite studsig plan men vi åker hem med tre poäng. Cupen är jätteviktig för oss och kan ge möjlighet till spel i Europa så nu ska vi se till att vinna hemma mot Elfsborg. Vår publik är fantastisk så vi spelar alltid bra när vi har dem bakom oss, säger Johan som även passade på att notera sig i målprotokollet.
– Det kanske inte var det snyggaste målet man gjort men bollen satt i nätet så det var skönt, avrundar han med ett garv.

23 februari, lördag 14:00Österås IP