Företag

Stadgarna har setts över

  • Föreningen
  • 25 jan 2019

Det finns nu ett förslag till nya stadgar som styrelsen vill presentera för medlemmarna.

– Vi har under en längre period sett ett behov av att modernisera och fräscha upp föreningens regelverk, säger styrelseledamoten Gustaf Törngren.
 
Trots att några sakliga ändringar föreslås är styrelsens bedömning, enligt Gustaf, att det nya förslaget till stadgar inte på ett övergripande plan innebär någon stor skillnad för hur vår förening ska skötas i framtiden. Den principiellt viktigaste förändringen jämfört med idag är nog att kandidater till styrelseposter måste vara nominerade i förväg. Alla medlemmar kommer även fortsättningsvis ha rätt att nominera egna kandidater till styrelseposter, men det måste göras före årsmötet.
 
Stadgarna innehåller också några andra nyheter, som exempelvis:

  • Om fem procent av medlemmarna så kräver måste styrelsen ordna ett extra föreningsmöte.

  • Stadgeenlig tidpunkt för när årsmöte senast ska ha ägt rum har anpassats till dagens praxis som styrs av krav med anledning av elitlicensen. 

  • Stadgeändring föreslås endast få göras vid ordinarie årsmöte.

  • Tak för antalet ledamöter i styrelsen införs.

  • Att arrangera minst ett medlemsmöte per år och att senast två dagar före årsmöte publicera resultat- och balansräkning blir nya skyldigheter för styrelsen.

Flera ändringsförslag har handlat om att förtydliga förhållanden som har gällt men inte varit tydliga, t.ex. att:

  • anställd i föreningen inte får väljas som styrelseledamot,

  • ständig medlem inte behöver betala årlig medlemsavgift.

Styrelsens ambition har varit att få mer aktuella och mer lättlästa stadgar än idag och förslaget har också på några punkter anpassats till RF:s normalstadgar som kan ses som en slags rekommendation för föreningar.
 
För att skapa ett så bra förslag som möjligt har styrelsen försökt att involvera olika krafter inom föreningen.
 – Vi har tagit kontakt med personer och grupper inom föreningen och fått många synpunkter som vi har försökt beakta och om det finns ytterligare frågor eller synpunkter så tar vi emot dem per mejl på [email protected] fram t.o.m. fredag 1 februari, säger Gustaf. Därefter kommer styrelsens slutgiltiga förslag att läggas fram och sedan är det upp till årsmötet att ta ställning.

Klicka här för att se förslaget till de uppdaterade stadgarna

Senaste nyheter

Relaterat