Tungt poängtapp mot Sandviken

• 2 mars 2020

Djurgården fick nöja sig med ett kryss på Göransson Arena där en till synes stabil tvåmålsledning blev till 2-2 under slutet av matchen.

Djurgården tog tidigt ledningen genom Jesper Karlströms tunga skott och strax efter nickade Fredrik Ulvestad in tvåan på en frispark. Men Sandviken kom tillbaka i andra halvlek genom mål från Viacheslav Koidan och Leo Englund i en chansrik match där Djurgården inte hade förväntad kontroll på matchen trots att det skiljde två divisioner mellan lagen.

I och med Marcus Danielsons flytt till Kina och en sjuk Elliot Käck blev det en del omkastningar i defensiven. Jacob Une Larsson och Jonathan Augustinsson bildade mittbackspar flankerade av Aslak Witry och Kevin Walker som ytterbackar medan Tommi Vaiho fortsatte mellan stolparna.

Mittfältet var oförändrat med Ulvestad/Karlström/Holmberg och framåt klev Haris Radetinac in till höger medan Emir Kujovic och Edward Chilufya höll sina respektive platser i offensiven.

Noterbart var även att Emmanuel Banda fanns med på bänken, spelklar med alla papper i ordning.

”Det finns inga lätta matcher och det här är säkert en av deras största matcher för året. Så vi kommer att behöva vara på tårna”, sa nyutnämnde lagkaptenen Jesper Karlström inför avspark på den nylagda, sträva  mattan inne i Göransson Arena - och han var definitivt inne på rätt spår.

Farligt blev det redan i andra minuten för Sandviken när Jimmy Hansson sköt tätt över. Strax därefter fick Tommi Vaiho göra en svettig räddning på Leo Englunds tunga vänsterskott och hemmalaget såg hetast ut inledningsvis.

Men sedan var det dags för kapten Karlström att markera. Haris Radetinac rullade snett bakåt till ”Karlis” som drog iväg en stenhård kanon som hemmakeepern Kalle Jansson omöjligen kunde stoppa. Ett mål som gav DIF energi och i 10:e minuten var det nära tvåan när Ulvestad nickade en hörna mot mål. Den här gången kunde Jansson dock rädda och returen sköts utanför av Radetinac.

Kalle Holmberg var nära även han med en nick strax över på ett fint Witry-inlägg och nu var det DIF för hela slanten. Men Ulvestad skulle få sitt nickmål till slut, efter en välavvägd inläggsfrispark från Jonathan Augustinsson, där ”Ulven” kyligt riktade in bollen i mål med skallen.

Det var 2-0 redan efter 18 minuter i den extremt händelserika matchen och minuten efter var det ruggigt nära en reducering där Emil Bellanders avslut styrdes decimetern utanför Vaihos stolpe. I 22:a minuten var det dags för Bellander igen men då stod Vaiho för en imponerande klistring av det luriga vänsterskottet.

Sandviken satsade hårt framåt och satte DIF-defensiven i arbete. Men DIF skapade också och Radetinac var inblandad i en straffliknande situation efter en briljant djupledsboll från Jesper Karlström. Under de sista tio blev det sedan bättre kontroll på matchen för DIF där Edward Chilufya löpte sig fri i djupled men avslutet motades av en utrusande Jansson.

Därefter gick pipan efter en underhållande halvlek där Djurgården fick jobba hårt för sin tvåmålsledning.
– Sandviken kommer ut bra och pressar högt. Vi har lite problem i början med att komma ut, men efter vårt mål så lugnar det ner sig lite. De får ställa om alldeles för mycket på oss med onödiga bolltapp som gör att vi får kontringar emot oss. Vi får springa mycket och det är lite för slarvigt i vårt eget passningsspel ibland. Men vi visste om att det är ett bra lag och vi måste ge hundra procent, annars har de stor chans att vinna, summerade Jesper Karlström till C More i pausen.

Oron var inte obefogad och det fortsatte att osa katt när Herman Johansson nickade i stolpen i 48:e minuten och Vaiho var på plats och plockade returen. Radetinac stack emellan med ett farligt läge men sedan var Sandviken nära igen genom Herman Johanssons svepande boll in i boxen som nästan ställde Vaiho.

Kim & Tolle skakade om i 54:e minuten med ett dubbelbyte där Astrit Ajdarevic och Curtis Edwards kom in istället för Holmberg och Chilufya. DIF fick bättre kontroll för stunden och Ulvestad satte Kalle Jansson i arbete med en rejäl kanon från distans.

Det var fortsatt mycket bollinnehav för Djurgården nu men inte så mycket heta lägen, även om Emir Kujovic hade ett hyfsat farligt avslut. Strax därefter prickade Haris Radetinac utsidan av stolpen med ett tungt skott.

I 70:e minuten kom sedan Nicklas Bärkroth in istället för Witry samtidigt som Radetinac flyttade ner som högerback. Kujovic var på gång nu och hotade med ett lurigt vänsterskott som smet strax utanför och "Kujo" följde upp med att nicka strax utanför på ett fint högerinlägg.

Men Sandviken hade inte gett upp hoppet och i 79:e minuten satt Viacheslav Koidan fart och drog iväg ett lurigt skott som smet in i Vaihos vänstra hörn. Ett mål som tände hoppet hos hemmalaget och det skulle dessvärre komma en kvittering också. Ett långt inkast nickskarvades vidare till Leo Englund som tryckte in bollen i nät i 87:e minuten.

Bråttom, bråttom för Djurgården som hamnade i ett onödigt kärvt läge i matchen. Men det blev ingen riktig fart på forceringen och endast en poäng kunde tas med hem till Stockholm. Sett till gruppsegern förändrar det inte faktum att det krävs en seger mot Mjällby - som har 8-1 i målskillnad på sina två matcher - i sista omgången. Men samtidigt ett tecken på att det blårandiga maskineriet inte rullar på helt som det ska där Haris Radetinac sammanfattade det krasst med att: ”Det var inte tillräckligt bra”, efter slutsignalen.

Nu handlar det om att få bitarna på plats inför lördagens hemmamatch på Tele2 Arena där det som sagt krävs en trepoängare mot ett Mjällby som har inlett cupen starkt. Upplagt för dramatik när gruppsegern ska fixas, var på plats.

2 mars, måndag 19:00Göransson Arena