Företag

Förändringar i fys- och medteamet

  • Herrar
  • A-lag
  • 9 mars 2021

Två team blir till ett när fys och medicin slås ihop till en gemensam grupp i herrarnas A-lag, dessutom med ett antal nya namn på plats.

Arbetet med att optimera spelarnas fysiska utveckling och samtidigt ha en god skadeprevention har blivit en allt  viktigare del i den nutida fotbollen. För Djurgårdens herrlag sker nu en uppdatering av det arbetet där de fysiologiska och medicinska kompetenserna nu slås samman i ett gemensamt team, där även ett antal nya intressanta namn nu rekryterats.

En åtgärd för att optimera förutsättningarna som kanske inte är fullt så dramatisk som den låter. Utan mer en naturligt utveckling av det tidigare arbetet där förändringen inte lär bli alltför synlig för utomstående, enligt fystränare Viktor Helander.
– För de flesta supportrar märks det förhoppningsvis genom poäng och tabellplaceringar, det är ju det som det går ut på. Men annars handlar det om att vi rent numerärt blir någon person till, vilket gör att vi blir fler som kan dela upp oss och ta hand om spelare under olika dagar. Det har fungerat bra tidigare och med den här nystarten tar vi med oss alla de delarna som varit bra, samtidigt som vissa saker alltid kan göras bättre. V hoppas att spelare som var kvar från förra året upplever en förbättring medan de som är nya ska vara nöjda med upplägget. Kort sagt att minska skador och öka prestation. Sedan får vi se hur långt vi kan ta det, men ”so far so good”, säger Viktor.

För Viktors egen del kommer han att fortsätta som fysansvarig med hjälp av en ny resurs i form av Jens Ericsson.
– Det som kommer att vara nytt för i år inom fysen är att jag fortsätter att vara ansvarig – med till exempel program, planering, periodisering med mera – men att jag nu har fått in Jens Ericsson som kommer att jobba tillsammans med mig. Han kommer att bli den som syns mest på matcherna och kommer också att jobba på plats varje dag samtidigt som jag kommer att vara inne ungefär en gång i veckan, berättar Viktor som därmed går ner i arbetstid.
– Jag har två barn under tre år och har varit borta mycket och min fru har dragit ett stort lass. Så tanken är att jag ska avlasta henne och sedan jobba mer hemifrån. Men fysupplägget kommer att fungera som det har gjort tidigare och jag tror inte att spelarna kommer att märka av någon större skillnad mer än att det blir en ny röst. Jag känner Jens väl sedan tidigare och han är hockeyspelare precis som jag. Dessutom har jag tränat honom som spelare tidigare, det är en kille som brinner för det här och som även är legitimerad sjukgymnast/fysioterapeut. Själv har jag en bakgrund som kiropraktor så alla vi som jobbar med detta har en medicinsk bakgrund, vilket jag tycker är viktigt. Man får en förståelse för att skador inte finns på ett håll och fys på ett annat, utan att de är sammanlänkade. Så tanken med Jens är han förutom fysen även ska kunna backa upp rehab och den medicinska sidan vid behov.

Förutom Jens ankomst förstärker även Mattias Göthrick och David Ed Söderström den medicinska delen. Två kompetenta herrar som snabbt har kommit in i teamet, enligt naprapat Kalle Barrling.
– Christian Andersson och Tania Nilsson har ju gått till konkurrerande klubbar men vi har lyckats få tag på två personer som vi tror väldigt mycket på: Mattias Göthrick som är legitimerad fysioterapeut och David Ed Söderström som är naprapat och går sista terminen på Naprapathögskolan, ett namn för framtiden och han har redan visat framfötterna. Så vi får in erfarenhet från Mattias och entusiasm från David så det känns väldigt kul, förklarar Kalle som i och med Mattias ankomst får in en resurs med internationella erfarenheter.
– Han har ju varit runt i världen och tagit en master i Australien, varit en sväng i Dubai och sedan gjort några år på Bosön. Så han har jobbat med elitidrott i många år, men kanske inte i en fotbollsförening på det här sättet. Det blir en inkörsperiod för honom kring hur vi har jobbat men Mattias känns redan varm i kläderna och börjar komma med sina idéer och tankar som vi nu implementerar i verksamheten. Det gör att vi blir väldigt breda men ändå med bra spets. Vi har ju haft ett nära samarbete mellan fys och med tidigare så nu vill vi ta nästa steg i det samarbetet eftersom det har funkat bra.

Grundtanken är som sagt att utveckla och försöka lyfta det samarbetet ytterligare.
– Man kan ju inte vara bäst på allt och när vi har tittat på nya namn vill vi så klart hitta personer som har samma typ av filosofi som vi har så att vi inte behöver uppfinna ett nytt hjul. På fyssidan har man historiskt sett kunnat se en ökad skadebildning när man byter fystränare och upplägg. Det behöver inte vara så att man gör något fel när man byter, utan att man gör något annorlunda. Så med Vikor kvar och Jens som kan axla det som varit hoppas vi att kunna undvika någon liten skadekurva. Men för att summera har vi en bredare ingångsvinkel så att vi har rätt person till rätt uppgift, konstaterar Kalle.

Utökad läkarkompetens på plats

Ser man till de rent medicinska bitarna har behovet ökat på sista tiden där ännu en ny resurs har tillkommit i form av allmänläkaren Johan Bergling som bland annat har kunnat bidra mycket med tester. Något som Kalle Barrling hoppas kunna använda sig av mer framöver.
– Vi har lite framtidsplaner som vi kanske inte ser så stor skillnad av nu, men mycket av det vi gjort på Bosön tidigare börjar bli mer mobilt nuförtiden. Testutrustning blir mer tillgänglig och vi har förhoppningar om att göra mycket mer ute på Kaknäs och Tele2 Arena. Redan idag så gör vi ju de flesta medicinska undersökningarna på Tele2 Arena, som till exempel blodprover. Då tar vi hit medicinsk personal och Johan Bergling, vår nya allmänläkare, hjälper till med det. Så att få in den kunskapen till Kaknäs känns jättebra, enligt Kalle som därmed har tre läkare (på deltid) tillgängliga totalt.
– Vår ortoped Håkan Nyberg är kvar som ansvarig för sitt område, det vill säga fötter, knän och kan till exempel vara behjälplig vid muskelskador. Vi har även Bengt Sparrelid som är kardiolog och så tillkommer som sagt Johan Bergling som hjälpte oss mycket förra året i covidfrågor. Han är allmänläkare och hans företag har ett upplägg som kompletterar väldigt bra. Tidigare har vi skickat till vårdcentral men nu kommer vårdcentralen till oss så att säga. Så vi har ett starkt läkarteam och det är en lyx att kunna få snabb expertis och snabb behandling för att minska rehabdagar, då kan vi vara effektivare i vår återgång.

I slutändan handlar det ju om att ställa friska och vältränade spelare på planen inför match och där har relationen med tränarteamet fungerat bra, enligt Kalle.
– Vi har haft högt i tak och bra diskussioner om det tidigare. Det är ju ofta så att när det blir skador gör med-teamet en bedömning när vi är nere i gymmet och kör rehab och sedan kan vi lämna över till Viktor som gör en bedömning uppe på planen. Efter det går via sedan vidare till tränarna och tar beslut därifrån.

Summa summarum blir det ett fys/med-team 2.0 som siktar framåt och Viktor Helander hoppas att energin smittar av sig i alla led.
– Vår filosofi som nu är inne på tredje året ska fortlöpa och vi har såklart pratat om hur vi vill skruva på den för att förbättra och förstärka vissa delar. Förhoppningsvis kommer vi att bli bättre med nya personer som brinner för det de gör. Det är ju samma sak som med spelarna som kommer till Djurgården för att bli bättre på det som de gör. Den kulturen vill vi få in och allt kokar ju alltid ner till prestation, så det hoppas vi att vi kan hjälpa till med.
 

Fys/med-team A-lag 2021

Kalle Barrling - legitimerad naprapat
Viktor Helander - fysansvarig
Jens Ericsson - fystränare och legitimerad sjukgymnast/fysioterapeut
David Ed Söderstöm - naprapat
Mattias Göthrick - legitimerad fysioterapeut
Bengt  Sparrelid - kardiolog
Håkan Nyberg - ortoped
Johan Bergling - allmänläkare

Senaste nyheter

Relaterat