Djurgården starkast i seriefinalen

• 24 juli 2022

Elias Andersson avgjorde toppmötet med Häcken med en perfekt vänsterträff i den 63:e minuten. Djurgården vann med 2-1 på Bravida Arena och är tillbaka i serieledning.

En intensiv DIF-vecka avslutades på bästa sätt med en seriefinal mot Häcken på ett utsålt Bravida Arena. I Djurgårdens trupp återfanns, för första gången i Allsvenska sammanhang sedan guldmatchen i Norrköping 2019, Marcus Danielson, som började på bänken men fick spela sista halvtimmen.

Samtliga spelare var tillgängliga förutom knäskadade Elliot Käck och jämfört med torsdagens match i Kroatien hade Elias Andersson, Emmanuel Banda och Gustav Wikheim en plats i startelvan i stället för Pierre Neurath Bengtsson, Magnus Eriksson och Joel Asoro.

Häcken låg oväntat lågt för att vara ett hemmalag i serieledning. Under större delen av de första 45 minuterna försökte Djurgården spela in bollen i ett straffområde där snudd på samtliga Häcken-spelare befann sig.

Efter tio minuter lyckades ändå Gustav Wikheim hitta sin anfallskollega Victor Edvardsen framför den första stolpen, men Djurgårdens första avslut gick strax utanför. Det var den bästa DIF-chansen fram till minut 29 då Rasmus Schüller fick ett bra skottläge vid straffområdeslinjen utan att träffa mål.

Med den missen inleddes en olycklig DIF-period som varade i drygt två minuter. Efter den hade Hampus Finndell blivit varnad för en reaktion vid en utebliven frispark och Alexander Jermejeff gett Häcken ledningen på en billig straffspark.

Jeremejeffs lagkamrat Gustav Berggren konstaterade i Discovery Plus halvtidsintervju att han vore dum om han inte la sig i straffområdet. Det sa det mesta om situationen där Berggren med framgång sökte den straffspark som Jermejeff sedan slog in.

Det var långt ifrån rättvist, men Djurgårdens jakt på ett ledningsmål övergick nu i en lika intensiv kvitteringsjakt. Victor Edvardsen slet hårt och fick till ett par avslut på mål, men var lite ensam som spets. När farliga inspel tog sig igenom Häckens försvar var det för få blårandiga i boxen.

Djurgården trampade plattan i mattan direkt, fullt medvetna om lagets bevisade förmåga att vända underlägen. Det tog tre minuter innan Emmanuel Banda ordnade 1-1 genom att styra in Victor Edvardsen inspel från högerkanten. Ett resultat av en hörnvariant som förde tankarna till Hjalmar Ekdals 1-1-mål i Sundsvall för ett par veckor sedan. En kort hörna till Gustav Wikheim spelades vidare till Edvardsen som i sin hittade en omarkerad Emmanuel Banda. Och än en gång hade zambiern visat att han är en poängspelare att räkna med.

Efter kvitteringen avtog Djurgårdens spelövertag något. Häcken vågade sig plötsligt upp i planen vilket fick matchen att öppna upp sig lite mer. Ali Youssef byttes in på Häckens vänsterkant från vilken han kom till avslut två gånger, men vid båda tillfällena skruvades bollen utanför den bortre stolpen.

Djurgården skulle dock komma tillbaka i en ny offensiv våg där väldigt många DIF.spelare var inblandande i ett ganska långt anfall. Det slutade med att vänsterbacken Elias Andersson tryckte in bollen med vänstern i det bortre hörnet. Ett perfekt avslut framför alla tillresta supportrar som betydde 2-1 till Djurgården efter en dryg timmes spel och ett väl valt tillfälle för Anderssons första allsvenska mål i blårandigt.

Några minuter efter fullträffen var det dags för Marcus Danielson att beträda planen i en något ovan roll som högerback. När även Jesper Löfgren byttes in i stället för Elias Andersson med kvarten kvar hade DIF egentligen fyra mittbackar i försvaret varpå Häckens försök att slå bollar mot skytteligaledaren Jeremejeff i straffområdet gav ännu mindre än tidigare under matchen.

Blåränderna fick större ytor att operera offensivt på och kunde gå för ett tredje mål vid flera tillfällen, men det ville sig aldrig med den sista avgörande passningen. Det gav Häcken chansen till en forcering i jakten på ett 2-2-mål, bland annat med en hörna i den allra sista övertidsminuten, men Jacob Widell Zetterström i Djurgårdens mål sattes aldrig på något riktigt prov.

Efter 90+6 minuter var matchen över och Stockholms Stolthet tillbaka i serieledning. Ett rejält styrkebesked med tanke på att toppinsatsen i Kroatien bara var tre dagar bort.

– Jag tycker vi är hyfsat fräscha i 65 minuter och har väldigt bra kontroll på den här matchen. Det är en väldigt stark kollektiv insats från början till slut, konstaterade DIF-tränaren Kim Bergstrand.

Nästa match spelas redan på torsdag 19.00 då Djurgården tar emot HNK Rijeka i returmatchen i kvalet till Europa Conference League. Köp biljetter till Tele2 Arena här.

24 juli, söndag 17:30Bravida Arena