Hayley Dowd avgjorde på övertid

• 12 feb 2022

Damernas tredje träningsmatch för året spelades på Tele2 Arena mot IFK Kalmar på lördagskvällen. Det blev vinst med 2-1(1-1) efter ett rättvist segermål på övertid av Hayley Dowd.

I onsdagen förlustmatch mot Linköping vilades nyförvärvet Tove Almqvist som en säkerhetsåtgärd på grund av en lättare skada men mot IFK Kalmar tog hon plats på mittfältet. Porta Boakye, Alice Bergström och Nea Flyborg var fortsatt otillgängliga.

DIF-tränaren Magnus Pålsson hade på förhand hintat om ett mindre antal byten än mot Linköping för att matcha laget lite hårdare och så blev också fallet.

IFK Kalmar, som är nykomlingar i Damallsvenskan i år, kom till Tele2 Arena med ett klarblått ställ och fick spela med orangea västar. Detta tycktes inte störa dem under matchens inledning då de stod upp bra och försökte såra hemmalaget med raka djupledsbollar efter marken.

Djurgården lyckades emellertid hålla ihop backlinjen och kunde efter en period med lite trevande kantspel skapa sig ett ordentligt spelövertag och tillbringa allt mer tid på offensiv planhalva. Julia Wallentowicz hittade en framrusande Tove Almqvist med en längre boll men ett väl samlat Kalmarförsvar kunde rensa undan.

Målchanserna lät vänta på sig men Djurgården kom närmare och närmare i sina attacker. Efter en kvarts spel var Sara Olai nära att få träff på en cykelspark i straffområdet. Det kunde ha blivit riktigt vackert men bollen for ett par meter utanför Kalmarmålvakten Katarina Korks högra stolpe.

Gästerna fick rikta in sig på omställningsspel men hade svårt att hinna flytta upp tillräckligt med folk i anfallen för att kunna hota ordentligt. Djurgården var snart tillbaka i anfall och Hayley Dowd började skjuta in sig med ett avslut utanför straffområdet som hamnade strax utanför ramen. Även Linda Mothlalo hotade med mycket boll på högerkanten där de flesta av Djurgårdens anfallsförsök tog sin början. Mothlalo tog chanser att gå på avslut, liksom Ebba Wieder men när inte bollarna hamnade utanför mål stod en väl uppvärmd Katarina Kork i vägen.

Djurgården fortsatte att skapa chanser, främst genom Linda Mothlalo och Hayley Dowd. Ebba Wieder hittade Mothlalo med en perfekt djupledspassning men Kork rusade ut i rätt tid och kunde avvärja. Några minuter sköt Dowd in bollen framför mål varpå den tog i stolpen och ut till hörna via en Kalmarförsvarare.

Ett DIF-mål hängde onekligen i luften men Kalmar stack emellan med en jättechans som resultatet av en lyckad omställning. Plötsligt var Kalmars forward Katie Pingel fri med bollen framför Elvira Björklund men DIF-målvakten svarade för en imponerande reflexräddning.

Efter 40 minuter skulle Djurgården äntligen få utdelning. Linda Mothlalo stod vid straffområdeslinjen och fick tag på en undanrensning som hon behärskat förvaltade på bästa sätt. Med en sträckt vrist placerades kulan utom räckhåll för Katarina Kork och hemmalaget var i ledning.

Kalmar skulle emellertid få en lite oväntad chans att kvittera i slutminuterna av den första halvleken sedan Juliette Kempi krokat ihop med en DIF-försvarare i straffområdet och fallit till marken. Kempi tog hand om straffsparken själv och kunde överlista Elvira Björklund även om keepern gick åt rätt håll och såg ut att vara på bollen.

Några minuter efter pausvilan kom Djurgården i ett riktigt bra anfall där Tilde Lindwalls inspel från vänster gick rätt igenom straffområdet till en framrusande Sara Olai. Den offensiva högerbacken gick på skott men bollen hamnade någon meter över ribban.

Efter det lyckades Kalmar jämna ut spelet en under en period och få till en matchbild med mer inslag av kamp och längre tid mellan Djurgårdens anfall. Nästa farliga DIF-chans dröjde ända till den 71 minuten efter ett fint samarbete av två inhoppare. Sara Lilja Vidlund snodde bollen och hittade så när framrusande Lova Lundin framför mållinjen. Inom loppet av några minuter skapade Lilja Vidlund och Lundin ytterligare ett par chanser som ledde fram till flera farliga men resultatlösa hörnor.

– Det känns alltid bra när spelare kommer in och verkligen maxlöper, går in i dueller, tar bollen framåt och försöker att direkt påverka matchbilden. Det är det man vill ha ut av en spelare som man byter in så det var ett bra inhopp. Jag tycker även att Nellie Lilja gjorde det bra när hon kom in. Hon påverkade matcbilden positivt och spelade in bollen bakom Kalmars backlinje, sa Magnus Pålsson.

Nästa heta chans dök upp i den 84:e minuten. Sara Lilja Vidlund mötte ett inspel från Linda Mothlalo som tagit sig fram fint på högerkanten. Vidlund slog till direkt men bollen gick strax utanför ribban. Ett riktig bra anfall som var värt ett bättre öde.

Djurgården fortsatte jakten på ett segermål med Hayley Dowd som sprang sig fri i straffområdet. Hårt attackerad i ryggen kom hon aldrig till avslut och föll, men domaren Ulrica Löv vinkade avvärjande.

– Jag tycker att det är straff, precis som Kalmars straffspark i första halvlek. Den var rätt dömd men vi borde också ha fått en, sa Magnus Pålsson.

Hayley Dowd skulle lyckligtvis få sin revansch. I den 92:a minuten fick hon tag på en passning från Nellie Lilja och kunde distinkt trycka dit segermålet. Ett riktigt skönt och inte minst välförtjänt segermål i en match där Djurgården var det klart bättre laget. Ett konstaterande som DIF-tränare Pälsson skrev under på:

– Det är väldigt skönt att kunna vinna även när allt inte stämmer. Vi slog lite för många avgörande passningar lite för tidigt men det var absolut rättvist att vi vann och jag tycker att siffrorna kunde ha varit större. Vi hade flera hundraprocentiga målchanser som vi borde ha gjort mål på.

12 februari, lördag 18:00Tele2 Arena