Tredje raka segern på försäsongen

• 4 feb 2022

Victor Edvardsen öppnade målkontot och visade vägen när Rosenborg besegrades med 2-1 på Gran Canaria.

Det blev en startelva med stänk av tävlingskaraktär där vissa spelare var tilltänkta för 90 minuters spel, enligt Kim Bergstrand. Några namn saknades dock i truppen och både nyförvärvet Gustav Wikheim och återvändande Aleksandr Vasyutin sparades från spel.

I målet tog Jacob Widell Zetterström plats med samma backlinje som senast mot FK Metta med Piotr Johansson och Pierre Bengtsson som ytterbackar och Jesper Löfgren och Hjalmar Ekdal centralt.

Mittfältet bestod av den välbekanta trion Hampus Finndell, Rasmus Schuller och kapten Magnus Eriksson och längts fram återfanns Victor Edvardsen som striker, flankerad av yttrarna Haris Radetinac och Albion Ademi som visat god målform på sistone.

Med två tidigare träningsmatcher i benen för Djurgården fanns det en nyfiken förväntan på att se på vilken nivå som väntade härnäst för lagbygget 2022 i uppladdningen inför cupstarten om knappa tre veckor. Den här gången mot ett betydligt tuffare motstånd än tidigare med norska Rosenborg på andra planhalvan som gjorde sin första träningsmatch för året.

Norrmännen visade dock god inledande form och skapade en hyfsad farlighet direkt genom sin vassa poängspelare, svenske Stefano Vecchia. Men DIF svarade upp strax efter och hotade med ett par fina inlägg från de välkalibrerade vänsterfötterna hos Magnus Eriksson och Pierre Bengtsson.

Första rejäla farligheten i matchen stod sedan Carlos Holse för med en lurig frispark i sjunde minuten som smet strax utanför Jacob Widell Zetterströms vänstra stolpe. Djurgården fick å sin sida inte riktigt igång maskineriet och hittade inte fram till några vassa lägen, men offensiven skulle tugga igång med besked längre fram.

Helt i linje med varannan-chans-upplägget var det sedan Djurgården som hotade via en fast situation. En svepande inläggsfrispark från Pierre Bengtsson möttes med pannan av Hjalmar Ekdal men nicken gick decimetern ovanför ribban. Strax efter utmanade Albion Ademi smart på vänsterkanten och serverade Rasmus Schüller som dessvärre drog bollen över målramen.

DIF hade greppet om matchen nu och rullade runt fint på den inte helt lättspelade, småstudsiga gräsmattan. Presspelet gav utdelning med bollvinster och en förhoppning om ett ledningsmål började gro. Det skulle också komma när pigge Albion Ademi hittade fram till Victor Edvardsen som högg som en kobra i boxen så fort chansen uppenbarade sig. Bollen dunkades distinkt i nät bakom Julian Faye Lund och 1-0 till DIF.

Ett välkommet första mål för Victor Edvardsen som fortsatte ösa på nu när kontot var öppnat. Minuten efter slog Pierre Bengtsson ett precist inlägg som nickstarke Hjalmar Ekdal skallade mot mål och Edvardsen höll sig framme och försäkrade sig om - på klassiskt Kim Källström-manér - att bollen skulle så långt in i mål som möjligt. Men målet tillföll ändå Hjalmar Ekdal när reprisen granskades, även om ständigt målhungrige Edvardsen nog var av en annan åsikt.

Ångan var uppe nu och DIF matade på framåt med stort bollinehav. Ett flertal hyfsade lägen skapades men inga fler mål och Rosenborg stack sedan upp och hotade på slutet med ett vänsterskott som visslade förbi relativt nära stolpen. Fler mål blev det dock inte och 2-0 i halvtid kändes ganska logiskt sett till Djurgårdens stora spelövertag under lejonparten av halvleken.

Det blev ett byte inför andra halvlek där Tommi Vaiho tog plats mellan stolparna och DIF tog vid där första halvleken slutade. Bra fart och fysik såg till att DIF-greppet kopplades initialt, även om Rosenborg sedan gradvis åt sig in i matchen som övergick till mer av ett ställningskrig.

Glest med målchanser med andra ord men en farlig nick på en hörna från Rosenborg satte Vaiho i arbete i 57:e minuten. ”Vi måste trycka lite framåt nu”, hördes från Kim Bergstrand med timmen spelad och uppmaningen satte också lite extra fart på anfallsspelet.

Men det var Rosenborg som skulle få utdelning i en snabb omställning där Carlos Holsen sprang igenom i djupled och kunde reducera bakom en chanslös Vaiho. En påminnelse om motståndets kvalitet och kort därpå kom ett dubbelbyte i 62:a där Emmanuel Banda och Adam Bergmark Wiberg kom in istället för Victor Edvardsen och Albion Ademi.

De nyinbytta tog för sig direkt där Banda vann boll högt upp, la vidare till ABW som i sin tur passade Magnus Eriksson. Mange öppnade sedan upp försvaret med en elegant pass till en fristående Haris Radetinac, men skottet parerades skickligt av inbytte keepern André Hansen.

Bästa DIF-chansen i halvleken och strax efter kom en till när Jesper Löfgren var nära att nicka in en andraboll på hörna. Nya byten följde sedan där Haris Radetinac och Rasmus Schuller klev av och Joel Asoro och Elias Andersson ersatte i 72:a minuten.

Matchen puttrade vidare och Djurgården fick till ett par hotande anfall med överlappande och löpvilliga  ytterbackarna Piotr Johansson och Pierre Bengtsson. Men det blev inte samma offensiva tryck som under första halvlek samtidigt som Rosenborg tog för sig allt mer i matchen.

Kanske betroende på trötta nedtränade ben och Hampus Finndell fick lite välförtjänt vila för de krampande benen i 85:e när Melker Jonsson ersatte. Med ledning i ryggen dödades sedan de sista fem minuterna av halvlek på ett stabilt sätt och därmed säkrade tredje raka DIF-segern under försäsongen. Ett skönt kvitto och en tydlig samt lovande indikation på att spelet börjar sitta allt bättre.

Närmast väntar fortsatt gnuggande under träningslägret innan kommande avfärd hem till Stockholm och väl på plats blir det nytt norskt motstånd i form av Lilleström lördag den 12 februari på Tele2 Arena under DIF-dagen Vinter.

4 februari, fredag 16:00Ciudad deportiva de Barranco Seco