En fin insats gav kryss mot Linköping hemma på Stadion

• Damer
  • 19 aug 2023

Efter en mållös första halvlek kom hela fyra mål i den andra halvleken och matchen slutade 2-2.

Huvudtränare Marcelo Fernandez valde att ställa upp med följande elva i sin andra match med huvudansvaret för Djurgården:

Kaitlin Talbert
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan, Beata Kollmats, Ebba Hed
Nellie Lilja, Sessy Åsland
StinaLisa Johansson, Tove Almqvist, StinaLisa Johansson
Flavine Mawete

Det bjöds på gråmulet väder när Marcelo ställde upp ett Djurgårdslag för andra gången  på Stockholms Stadion. I den nye tränarens premiärmatch fanns det enligt honom själv mycket positivt att bygga vidare på där de skapade målchanserna var i fokus och inför dagens match mot Linköpings FC var tanken att laget skulle bli vassare både framför motståndarnas och eget mål. Mot IK Uppsala kom två av sommarens nyförvärv, Kaitlin Talbert och Sessy Åsland till spel för första gången och i dag var det även dags för försvararen Beata Kollmats, som har anslutit från Roma, att göra sin första match i den blårandiga dressen.

Topplaget Linköpings FC var motståndet för dagen och även de har tillsatt en ny tränare under sommaren: Anders Jacobsson som har återvänt till klubben efter att han var assisterande tränare 2013-2016. Linköping var inte ett speciellt kärt motstånd för Djurgården på förhand, då DIF hade förlorat två raka matcher med 4-1 mot Östgötarna, men det var ett facit som Blåränderna gärna ändrade på.

Djurgården slösade ingen tid i början av matchen då Alice Bergström fixade två hörnor kort efter avspark. Hörnorna i fråga slogs in i straffområdet av Sessy Åsland, men nådde inga spelare i blårandigt. En lovande start på matchen.

När matchen satte sig lite blev det tydligt att hemmalaget hade fått instruktioner om att ligga högt i pressen och vi lyckades vinna en hel del bollar högt upp i planen. Lagen delade mycket på bollinnehavet under matchinledningen, men med fördel Djurgården sett till tillfällen på offensiv tredjedel.

Mawete tråcklade sig till den första riktiga chansen för Blåränderna när hon snodde åt sig bollen från försvarande mittback och hamnade ensam med målvakten. Avslutet från Djurgårdens nummer nio gick dessvärre utanför, men det var en fin aktion från strikern och ytterligare ett tecken på att presspelet är något laget vill lägga fokus på.

Efter 25 spelade minuter fick Linköping ett ypperligt frisparksläge precis utanför straffområdet till vänster. Nyförvärvet Kaitlin Talbert gjorde en av sina första bra räddningar i Djurgården då hon styrde ut bollen i straffområdet. Gästerna snappade upp andrabollen, men det blårandiga försvaret löste även den situationen och det var fortsatt mållöst i den första halvleken.

När merparten av den första halvleken var spelad kom båda lagen till några avslut som fick målvakterna att svettas lite. Ett av gästernas avslut var en hög boll från högerkanten som var nära att dyka ner i det vänstra krysset och det andra var ett skott från utanför straffområdet som träffade insidan av stolpen, men bollarna letade sig inte in i mål.

Djurgårdens Alice Bergström kom också till några ypperliga lägen under den här perioden. Först nådde hon längst på ett inspel som lämnade henne ensam med målvakten, men gästernas målvakt lyckades då med en bra räddning. Bergström var dock nära att få revansch några minuter senare. Yttern lyckades med ett par luriga dragningar och fick iväg ett skott, men målvakten var än en gång med på noterna och lyckades täcka ut avslutet som initialt letade sig mot det bortre krysset.

Efter en välspelad första halvlek stod det 0-0 i paus och båda lagen gick in i en halvtidsvila där båda de nytillsatta tränarna behövde klura ut ett sätt att få hål på sin motståndare.

Solen vågade visa sig när den andra halvleken började och i samband med det fick Flavine Mawete, som gjorde en bra första halvlek, utgå och Lova Lundin tog plats centralt i anfallet.

Linköpings FC gjorde matchens första mål tidigt i den andra halvleken efter att Katinka Tammbergs avslut gick över DIF-målvakten och letade sig in i mål.

Målet gav bortalaget självförtroende och gästerna började trycka på duktigt med flera anfall på raken där Djurgården hade svårt att få tag i bollen. Efter ett tag kunde Djurgården dock ta sig tillbaka in i matchen.

Talbert fick göra ännu en kvalificerad räddning i matchen efter att en Linköping-spelare kom fri framför mål. Djurgården svarade starkt på Talberts jätteräddning genom att inbytte Lova Lundin kort därefter kvitterade matchen. Lundin plockade upp bollen efter en djupledslöpning och överlistade målvakten på det efterföljande friläget.

Efter Djurgårdens mål gjordes ett trippelbyte där Sanna Kullberg, Tilde Lindwall och Sara Lilja Vidlund äntrade planen i stället för Beata Kollmats, Alice Bergström och StinaLisa Johansson. Sara Lilja Vidlund stod för en pigg start på sitt inhopp där hon vände och vred lite på högerkanten några gånger utan att få till något avslut på mål.

Vändningen var fullbordad bara minuterna senare när nyförvärvet Sessy Åsland förvaltade ett inspel snett inåt bakåt från Tilde Lindwall på bästa sätt, nämligen ett hårt avslut som gick ribba in. 2-1 till Djurgården efter 65 spelade minuter!

Matchen vilade verkligen inte där. Djurgården hade bara ledningen i någon minut fram till att Linköpings centrala mittfältare Takarawa gjorde mål med ett imponerande långskott som målvakten Talbert var chanslös på.

Matchen lugnade sedan ner sig något efter den smått galna målkavalkaden i mitten på den andra halvleken. Djurgården gjorde ett lyckat skifte till ett tydligare omställningsspel efter att ha haft ett större fokus på bollinnehav tidigare i matchen. Lova Lundin kom loss ett flertal gånger men utan en lika lyckosam slutprodukt som tidigare i matchen.

Julia Walentowicz, Portia Boakye och Hayley Dowd byttes in med kvarten kvar när Ebba Hed, Alexsandra Lobanova och Tove Almqvist hade spelat klart. Även Ebba Wieder blev inbytt lite senare i matchen i stället för målskytten Sessy Åsland.

Solen låg på under matchavslutningen och det var Djurgården som var närmst att avgöra den. Blåränderna avlossade ett gäng långbollar med skarpa leveranser och efter att Hayley Dowd fixade en straff var det nog många som trodde att Marcelo Fernandez skulle få sin första seger som tränare för Djurgården, men så blev inte fallet. Bortalagets målvakt räddade straffen som Lova Lundin sköt till målvaktens vänster. Hemmalagets offensiva pjäser fortsatte att trycka på efter straffen, men fick till slut nöja sig med en stark insats som lovade mer mot topplaget Linköping.

Nu väntar träningsmatch borta mot KIF Örebro den 27 augusti innan återstarten av OBOS Damallsvenskan sker på Stockholms Stadion den 4 september mot Kristianstads DFF. Då blir det tävlingsmatchsdebut för Marcelo Fernandez – köp biljetter till matchen här.