Förlust på Stadion mot effektivt Uppsala

• 12 aug 2023

Djurgården dominerade bollinnehavet och skapade mängder av chanser men Uppsala var mer kliniska i sina avslut och vann med 3-1 i lördagens träningsmatch.

Marcelo Fernández mönstrade följande startelva med en 4-2-3-1 i sin första match som huvudtränare där det blev debuter för Sessy Åsland och Katelin Talbert:

Kaitlin Talbert
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan, Sanna Kulberg, Ebba Hed
Nellie Lilja, Sessy Åsland
Tilde Lindwall, Tove Almqvist, Alice Bergström
Hayley Dowd

Nyförvärvet Beata Kollmats var inte tillgänglig för spel.

Sommarvärmen var hyfsat återställd när Djurgården klev ut för del 1 i en träningsmatch-trilogi inför den damallsvenska omstarten den 4 september. Utöver själva matchen fanns det givetvis ett antal spännande aspekter kring tillställningen där nye huvudtränaren Marcelo Fernández gjorde sin första match med laget - och det vankades dessutom intressanta debuter för nyförvärven Sessy Åsland och Katelin Talbert.

På andra planhalvan väntade IK Uppsala som också gjorde sin första träningsmatch inför omstarten - en välorganiserat lag på platsen nedanför DIF i tabellen som brukar bjuda på ett bra motstånd. Två välbekanta DIF-namn återfanns för övrigt i startelvan i form av Louise Hvarfner och Klara Folkesson.

Gästerna inledde också piggt med en hel del bollinnehav under de första minuterna men i fjärde minuten var det DIF sin skapade första läget när Alice Bergström ryckte loss på vänsterkanten och slog ett farligt inspel.

Men det var Uppsala som skulle ta ledningen i tionde minuten när gästerna kombinerade sig fram och Klara Folkesson fick läge i boxen. Vänsterskottet satt otagbart bakom Katelin Talbert och därmed var det bara att börja gå för kvitteringen.

Djurgården flyttade upp och började etablera offensiv. Riktigt nära en utjämning var det i den 16:e minuten då Alice Bergström ryckte loss på sin vänsterkant och sköt centimetrar utanför bortre krysset. Strax efter bröt Tove Almqvist fram på högerkanten, men Uppsalas målvakt Milla-Maj Majasaari greppade inspelet precis framför fötterna på framrusande Hayley Dowd.

En bra period av DIF men det skulle dessvärre ringa åt andra hållet när Uppsala ställde om snabbt i 21:a minuten. Ett högerinlägg nådde fram till Elin Rombing som kunde stöta in 2-0 och uppförsbacken var snäppet brantare.

Kort därpå var det dock nära en reducering efter lite kaos i gästernas straffområde men Majasaari hann ut och avstyrde. Djurgården fortsatte framåtlutat i jakt på ett mål och Hayley Dowd kom hyfsat nära med ett skott i burgaveln på en hörna.

Blåränderna öste på framåt nu där spelet konstant var förlagt till offensiv planhalva. Inlägg bombades in från kanterna, framstötar gjordes centralt men de hundraprocentiga chanserna uppstod inte. Anstormningen bedarrade något mot slutet där Uppsala kunde vila lite med boll och efter 45 spelade minuter blåste domare Koray Köylüoglu av en halvlek där DIF ägde det mesta av spelet men där ett effektivt Uppsala var vassast när det gäller målskyttet.

Det blev ett antal planerade byten där Elvira Björklund, Julia Walentowicz, Portia Boakye, Kamilla Karlsen och Lova Lundin klev in, samtidigt som Katelin Talbert, Hayley Dowd, Alexsandra Lobanova, Tove Almqvist och Ebba Hed klev av. Djurgården körde full fart framåt direkt från start i jakt på en reducering och matchbilden var intakt från första halvlek.

Chanserna var dock fortsatt fåtaliga till en början, även om både Lova Lundin och Kamilla Karlsen fick varsitt fint skottläge i 55:e minuten. Aktiva Alice Bergström fortsatte dock att utmana frekvent och Julia Walentowicz var nära att tråckla sig hela vägen igenom med en soloraid.

Med timmen spelad visade sedan Sessy Åsland prov på sina fina fötter när hon vinklade fram bollen till Lova Lundin, avslutet gick dock rakt i famnen på Majasaari. Känslan var ändå påtaglig att det låg ett mål i luften för DIF som hade en halvtimme kvar att jobba ikapp på.

Lova Lundin var framme och nosade på mål två gånger om men nätkänningen dröjde. Byte följde sedan i 69:e minuten när Sara Lilja Vidlund och Flavine Mawete klev in medan Tilde Lindwall och Nellie Lilja tackade för sig.

Tjugo minuter återstod och till slut kom ändå den mycket välförtjänta reduceringen. En inläggsfrispark flipprade runt i Uppsalas straffområde och Sanna Kullberg höll sig påpassligt framme och rullade in bollen i nät.

Ett viktigt mål och kontakt igen men glädjen blev kortvarig. Ett par minuter senare fick Uppsala en straff när Taryn Ries fälldes, Elin Rombing slog den säkert och därmed var det 3-1 och tvåmålsunderläge ånyo.

Det kunde ha minskat till ett strax efter då Flavine Mawete fick jätteläge i boxen, Majasaari parerade dessvärre skickligt igen. Tiden tickade iväg fort nu men även om målen uteblev kom en glädjande återkomst på planen efter lång tid vid sidan för Ebba Wieder som bytte av Sessy Åsland.

Knappa tio minuter återstod och Djurgården forcerade för att jaga ikapp. I 85:e minuten trodde nog samtliga Stadion-besökare att tvåan skulle komma. Ett högerinlägg från Julia Walentowicz gav fritt skottfält för Flavine Mawete men en storspelande Milla-Maj Majasaari hann ner och räddade på nytt.

Minuten efter var Lova Lundin nära att överlista Majasaari med en lobb när hon var högt upp i banan, avslutet smet tyvärr strax över målramen. Bollen ville helt enkelt inte in den här eftermiddagen och efter ett par minuters tillägg gick slutsignalen som innebar att ett effektivt Uppsala vann med 3-1 mot ett Djurgården som ägde spelet under stora delar av matchen men som inte var tillräckligt kliniska på de många målchanserna som producerades.

Nu väntar en fullmatad träningsvecka för laget med ny träningsmatch på Stadion nästa lördag mot tufft motstånd i form av Linköpings FC. En intressant värdemätare för laget, fritt inträde även då så var på plats.