Djurgården vände och vann på Studenternas

• 30 mars 2024

Ett underläge i halvtid vändes till seger med 3-1 i träningsmatchen mot IK Uppsala efter mål av Zara Jönsson, Shinomi Koyama och Tove Almqvist.

Ett skadedrabbat Djurgården ställde upp med följande elva mot Uppsala.

Elvira Björklund
Sura Yekka, Matilda Plan, Märta Ankarcrona, Elin Westlund
Sessy Åsland, Meja Staffansson
Lucia Duras, Shinomi Koyama, Tove Almqvist
Zara Jönsson

Följande spelare var inte tillgängliga för spel eller vilades av säkerhetsskäl:

Katelin Talbert, Ebba Hed, Alexsandra Lobanova, Ina Vårhus, StinaLisa Johansson, Beata Kollmats, Olivia Ländin Sjöblom, Maria Brochmann plus de långtidsskadade Flavine Mawete och Sara Lilja Vidlund.

Efter uttåget ur Svenska Cupens gruppspel var det nu dags att ladda om inför den kommande starten av OBOS Damallsvenskan den 13 april. Två träningsmatcher stod på schemat och den första kickades igång på Studenternas IP, där ett skadedecimerat DIF tog sig an IK Uppsala som haft stor rotation i truppen sedan fjolårets degradering till Elitettan.

Vårvädret bjöd på en skön inramning och det var ganska mycket DIF inledningsvis. Chanserna var dock glesare vilket även gällde för Uppsala som endast hade en halvfarlig frispark. I 10:e minuten låg bollen dock i nät efter ett fint förarbete av Lucia Duras som stöttes in av Zara Jönsson i boxen, men flaggan var korrekt uppe för offside.

Med kvarten spelad var det nära igen för DIF efter en snabb omställning där Shinomi Koyama ryckte sig loss i djupled, men skottet tog dessvärre i burgaveln. Uppsala svarade upp med en bra chans och matchen sköt fart. Hemmalaget fick lite tryck under en period och hotade ett par gånger framåt men DIF-defensiven stod emot bra.

Blåränderna fick stundtals möjlighet att kontra snabbt och Shinomi Koyama fick skottläge på nytt, men bollen gick rakt i nyporna på Matilda Nurmi i hemmakassen denna gång. DIF kopplade ett visst grepp nu där aktiva Koyama hela tiden fortsatte att utmana och skapa oreda.

Matchen böljade fram och tillbaka men inga mål med knappa halvtimmen spelad. Till slut skulle dock hemmalaget få utdelning genom ett mål från Elin Flakberg efter ett högerinlägg.

Bara att kavla upp för DIF och jobba för kvittering och blåränderna trummade på framåt. Vilket i sin tur gav mer ytor för ett framåtlutat Uppsala som jagade vidare för att utöka. Några riktigt heta chanser blev det dock inte under den sista kvarten för något av lagen - även om Elin Westlund hade ett fint vänsterinlägg på slutet son tyvärr inte nåddes av framrusande DIF-spelare i boxen.

Det blev ett antal byten i pausen där Louise Hvarfner, Nellie Lilja och Agnes Hedman klev in samtidigt som Märta Ankarcrona, Lucia Duras och Meja Staffansson klev av.

Djurgården hade växlat upp rejält nu och det var ruggigt nära en kvittering omgående efter att Nurmi räddat ett tungt skott där flera DIF-spelare högg på returen som dessvärre rensades undan. En pigg start på halvleken och Djurgården skapade tryck. Uppsala replikerade med ett hyfsat farligt skott från Clara Leffler och tempot var bra i matchen.

Ett ny fin chans kom när Zara Jönsson spelade in till Koyama som sånär nådde fram. Uppsala skulle emellertid komma ännu närmare med en träff i ribbans undertkant i efterspelet av en hörna. Chansparaden fortsatte sedan med ett läge för Koyama som var mycket nära en kvittering med ett volleyskott från nära håll där Matilda Nurmi stod för en riktigt vass räddning.

Med timmen spelad var det dags för byte där FA19-splelaren Annie Hagen klev in medan Matilda Plan tackade för sig. Djurgården öste på framåt och i 65:e minuten skulle en efterlängtad kvittering komma. Zara Jönsson blev frispelad i djupled och fick fri lejd mot mål. Nurmi var på avslutet men kunde inte hindra bollen från att gå in.

Utjämnat och DIF fick mer momentum efter ett rött kort på hemma-keepern Nurmi. Detta i samband med ett friläge då Zara Jönsson var på väg igenom och ett numerärt överläge var ett faktum.

Den efterföljande frisparken tog Shinomi Koyama hand om men den smet strax över. Djurgården hade segervittring nu. Skott måttades, det utmanades på kanterna och blåränderna hade fått upp farten nu. Kvarten återstod och i 77:e skulle Koyama äntligen få utdelning. En fin framspelning från Sessy Åsland nådde japanskan på vänsterkanten som dundrade in 2-1.

En skön ledning som sedan skulle utökas några minuter senare. Denna gång var det Tove Almqvists tur att agera avslutare med ett välplacerat skott i bortre som smet in via stolpen.

Det fanns bud på mer under slutfasen av matchen med ett antal fina lägen men fler mål blev det inte. Dock blev det en glädjande seniordebut för Uma Hammarstrand som bytte av Sessy Åsland. Djurgården kunde sedan spela av matchen komfortabelt  och efter fem övertidsminuter gick slutsignalen med en skön seger med hem till Stockholm, efter en stark andra halvlek.

Närmast väntar ett damallsvenskt genrep borta mot Piteå nästa helg innan det är dags för efterlängtad hemmapremiär på Stadion den 13 april då nykomlingen Trelleborg gästar.