Lova Lundin poängräddare mot Peking

• 13 okt 2023

Ett sent kvitteringsmål från Lova innebar 1-1 och delad pott i regnrusket på Stockholms Stadion.

Djurgården mönstrade följande elva mot IFK Norrköping:

Katelin Talbert
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan (K), Beata Kollmats, Ebba Hed
Sessy Åsland, Nellie Lilja
Alice Bergström, Tove Almqvist, StinaLisa Johansson
Tilde Lindwall

Flavine Mawete och Sara Lilja Vidlund var de enda spelarna som inte var tillgängliga för matchtruppen.

Blåränderna såg fram emot en möjlighet att revanschera sig och få tre poäng efter det sena poängtappet senast mot FC Rosengård. De hade en tuff uppgift framför sig i höstregnet på Stockholms Stadion mot IFK Norrköping, som var en placering före Djurgården i tabellen inför matchen.
På grund av ett större poänggap upp till FC Rosengård på sjundeplatsen fanns det ingen rimlig chans för något av lagen att avancera i tabellen, men en vinst idag hade med allra största säkerhet inneburit säkrat allsvenskt spel även 2024.

Efter några minuters spel i rusket på Stockholms Stadion stod Peking för matchens första kvalificerade målchans. Misskommunikation i DIF-försvaret ledde till att en gulgrönt klädd anfallare i bortalaget avslutade från mitten av straffområdet, men Djurgårdens Beata Kollmats, som nyligen blivit nominerad till månadens spelare i OBOS Damallsvenskan, nickade bort bollen. Utöver den målchansen var det två lag som kände av varandra under den inledande kvarten, med en liten fördel till bortalaget Peking.

Det var tydligt att Djurgården hade som spelidé att spela många bollar långt upp från backlinjen till den offensiva tredjedelen. Många av långbollarna lyckades dock inte rätt adress och bortalagets försvar lyckades ofta bryta bollarna, men inte heller bortalaget lyckades ta sig igenom Blårändernas stabila försvar.

Ju längre den första halvleken varade, desto mer kontrollerat bollinnehav hade hemmalaget och letade sig något närmre målet. Matchens första hörna kom i den 28:e minuten efter att StinaLisa Johansson och Alice Bergström hade kombinerat sig fram till en fin chans för den sistnämnde. Ebba Hed svingade in den efterföljande hörnan, som såg lovande ut, men kunde nickas bort av försvaret. Vänsterbacken stod även för nästa offensiva farlighet när hon lossade iväg en riktig kanon från utanför straffområdet. En stund såg det ut som att skottet skulle leta sig in i mål, men det gick i ribban och sedan ut till inspark.

Djurgården växte sig in i matchen, men det var IFK Norrköping som spräckte målnollan. Bortalagets Vilda Koivisto tog emot ett inkast på offensiv planhalva och dribblade sig sedan igenom det blårandiga försvaret mycket skickligt, för att sedan få av ett avslut som studsade lurigt och överlistade Talbert i kassen.

Målet fångade Djurgården på sängen och hemmalaget hade fortsatt svårt att få fram kvalificerade målchanser. Anfallet hade svårt att få fäste på långbollarna och när bollen de samlade anfallen kom, var skotten ofta avlossade för långt ifrån målet för att de skulle hota målvakten.

Regnrusket fortsatte härja över Östermalm i den andra halvleken och Djurgården behövde hitta ett sätt att vända matchen. Redan i starten av halvleken var Blåränderna på betydligt bättre spelhumör. Laget tog sig framåt på flera olika sätt, med bland annat ett farligt avslut av Sessy Åsland, som hade letat sig upp i offensiven. Överlag var det nu fler spelare som följde med i anfallen och Djurgården gjorde mycket för att göra livet svårt för de tillresta östgötarna.

Norrköping var nära på att dubbla sin ledning i den 60:e minuten efter att ett inspel letade sig in bakom vänsterbacken Ebba Hed. Ravnell tog emot bollen och var fri med målvakten, men Hed rättade till situationen med en ypperlig brytning.

Djurgårdens intensitet avtog något i mitten av den andra halvleken och i den 61:a minuten byttes Tilde Lindwall, som hade haft en tufft match när hon stångades med motståndarnas mittförsvar, ut och Lova Lundin kom in i hennes ställe för att försöka få till en förändring.

Tove Almqvist var den spelare som syntes mest i Blårändernas försök till forcering. Den offensive mittfältaren avancerade flertalet gånger med bollen på mittplan och fick av ett skott, men även detta var från utanför straffområdet och målvakten i Peking, Emma Lind, plockade upp skottet relativt enkelt.

Hayley Dowd äntrade planen i den 77:e minuten för att få en offensivare balans i laget. Nellie Lilja gick ut och således skiftade Djurgården från 4-2-3-1 till 4-4-2 i organisationen. Ett byte som gav effekt direkt och Blåränderna skapade dubbla målchanser. Dowd hade ett avslut som målvakten räddade och kort därefter nådde Lova Lundin högst på Ebba Heds mycket fina inlägg, efter att Norrköping hade gjort ett räknefel i försvaret. 1-1 i matchen och Djurgården hade 10 minuter plus tillägg på sig att försöka tillskansa sig ytterligare poäng i matchen.

Hemmalaget var närmst ett segermål, men efter 95 spelade minuter denna blåsiga oktoberkväll får det sägas att resultatet speglade matchbilden. En relativt chansfattig match där båda lagen försvarade sig väl. Blåränderna är nu obesegrade på fyra raka matcher och avslutar säsongen i OBOS Damallsvenskan med tre matcher mot KIF Örebro, Växjö DFF och IK Uppsala, men närmast väntar den tredje rundan i Svenska Cupen mot Sollentuna FK.

13 oktober, fredag 19:00Stockholms Stadion