Magnus Eriksson visade vägen mot BP

• 4 mars 2023

Två mål från DIF-kaptenen tog DIF till kvartsfinal i Svenska Cupen efter seger med 2-1 i en tuff och tight match på Tele2 Arena.

Djurgården mönstrade följande startelva i den sista omgången av Svenska Cupens gruppspel:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Carlos Moros Gracia, Marcus Danielson, Elias Andersson
Hampus Finndell, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson (K)
Joel Asoro, Victor Edvardsen, Gustav Wikheim

Oliver Berg och Isak Alemayehu var sjuka och inte tillgängliga för truppen.

Med två raka segrar i ryggen var utgångsläget utmärkt för att gå för gruppseger i Svenska Cupen i sista omgången av gruppspelet. För BP:s del var läget det motsatta med två raka förluster och förbrukad chans till avancemang. Men med tanke på att det var två 08-lag som möttes, där ett stort antal BP-spelare dessutom har ett förflutet i DIF,  saknades inte tändvätska inför matchen.

Hemmafördelen var dock i Djurgårdens favör med ett så gott som femsiffrigt antal sålda biljetter inför match som innebar välfyllda läktare och skön backning för blåränderna. Hemmafördel var för övrigt en viktig faktor även resultatmässigt, eftersom en seger skulle kunna innebära en plats bland de fyra bästa gruppsegrarna som därmed får spela kvartsfinal på hemmaplan.

Dock enbart hypotetiska resonemang som fick läggas åt sidan inför avspark där det fanns skäl att vänta sig en knivig match mot ett BP som ofta har ställt till det för Djurgården historiskt sett. Matchinledningen blev lite trevande utan några farligheter men ändå med ett visst övertag i bollinnehav för DIF.

BP visade dock prov på en kvick spetsighet i offensiven tidigt och hade en hyfsat farlig nick i sjunde minuten som smet utanför stolpen. Minuten efter var det blårändernas tur att vaska fram ett fint läge där en briljant framspelning från Magnus Eriksson gav Piotr Johansson yta på högerkanten, men hans cutback smet precis emellan DIF-spelarna i boxen.

Matchen sköt fart och BP hade de facto en boll in nät från Nikola Vasic, men bollen var lyckligtvis över kortlinjen när Oscar Pettersson slog inspelet från högerkanten. Med kvarten spelad började Djurgården få igång bollrullandet och nu handlade det om att såga sig igenom den täta rödsvarta defensiven som sjönk allt lägre.
Enstaka skottlägen dök upp som dock fastnade eller blockerades av BP:s backlinje. Men i 26:e minuten var det nära ett ledningsmål när Magnus Eriksson drog en högervolley som såg ut att vara på väg in men stoppades av ett BP-ben i sista stund. DIF-trycket intensifierades och ett antal farliga bollar skickades in i boxen, men med halvtimmen spelad var det fortfarande mållöst.

Den blårandiga anstormningen mattades sedan av något  och istället skulle det komma en kalldusch åt andra hållet. Ständige orosmomentet Oscar Pettersson (med förflutet i DIF) löpte sig loss på högerkanten och spelade in till Nikola Vasic i boxen som tryckte in bollen i mål.

Tungt givetvis men en replik skulle komma omedelbart, signerad Magnus Eriksson. DIF-kaptenen fick en fin passning strax utanför utanför straffområdet, vände bort sin motståndare och curlade in kvitteringen i krysset.

Ett mycket vackert fotbollsmål och vilt jubel på läktarna. Nu svängde det snabbt i matchen och i 41:a minuten var det nära ett nytt baklängesmål efter ett bolltapp i eget straffområde, där Marijan Cosic spelade fram till Oscar Pettersson som var nära att dunka in bollen trots snäv vinkel.

Hjärtat i halsgropen ånyo men kapten Eriksson skulle stilla den oron med ytterligare en fullträff. Joel Asoro stod för framspelningen och ”Mange” var lika skoningslös denna gång med en ny vänsterslägga som satt otagbart för Filip Sidklev i BP-målet.

Matchen var vänd och det var nära på nytt minuten efter när Wikheim fick måtta inlägg från vänster som dock stoppades av välbekanta fd DIF-försvararen André Calisir. Det var i praktiken det sista som hände och efter en minuts övertid väntade pausvila i ledning med 2-1.

Elvan var oförändrad inför de avslutande 45 minuterna och Djurgården inledde piggt med en farlig nick på ett inlägg från den allestädes närvarande Magnus Eriksson. BP svarade dock upp med en dubbelchans där Jacob Widell Zetterström parerade två gånger om med vassa räddningar.

Tre farliga BP-hörnor på raken följde och det gick inte att andas ut på något sätt. Djurgården återtog ändå bollinnehavet och initiativet gradvis och Joel Asoro bröt igenom med ett hyfsat farligt skott i 53:e. Men BP fortsatte att hota och strax efter var det oroligt bakåt igen när Oscar Pettersson tvingade fram en snabb fotparad från JWZ.

Nu var det plötsligt de rödsvarta gästerna som etablerade hårt tryck under en period och ledningen kändes skör. Riktigt otäckt blev det sedan när BP:s första mål var nära att repriseras då Oscar Pettersson spelade in till Nikola Vasic som prickade ribban.

Dags för nya pigga DIF-ben med timmen spelad och Jesper Löfgren och Besard Sabovic kom in istället för Marcus Danielson och Hampus Finndell. Nu gällde det att återta greppet om matchen och stoppa upp BP-offensiven. Lite lugnare blev det också bakåt men det var fortfarande ingen riktig rytm i spelet.

Nya BP-lägen följde dock där det var lätt kaotiskt bakåt under ett antal minuter och det kändes som att en kvittering kröp allt närmare. Dags för mer ny energi och rutin in på planen i form av Haris Radetinac som bytte av Gustav Wikheim i den 71:a minuten.

Ett gratisläge strax efter höll på att ändra scenariot när Victor Edvardsen fick ett skottläge, men avslutet gick dessvärre rakt i nyporna på Filip Sidklev. Matchuret tickade dock på i blårandig favör och DIF hade bättre kontroll på matchen nu mot slutet.

I 83:e minuten kom sedan det sista DIF-bytet när Jacob Bergström klev in och Joel Asoro fick lite välförtjänt vila. Djurgården bevakade ledningen med enstaka offensiva framstötar och Rasmus Schüller testade Sidklev med ett tungt distansskott.

BP försökte dra igång en sista forcering, men Djurgården höll emot bra och kunde rulla av de sista minuterna samt även skapa en del halvlägen med snabba omställningar. De fyra övertidsminuterna städades också undan effektivt utan allt för mycket besvär och till slut kom den efterlängtade slutsignalen som förkunnade att tre poäng var i hamn.

Därmed är Djurgården klara som gruppsegrare och nu återstår det att se hur resultatet utfaller i söndagens samt måndagens avslutande matcher, vilket avgör om DIF får hemmafördel i kvartsfinalen. Lottningen sker för övrigt på måndag kväll.

I händelse av kvartsfinal hemma sker biljettsläppet till kvartsfinalen enligt följande: