Företag

August Priske fyramålsskytt mot FC Järfälla

  • Herrar
  • A-lag
  • 10 okt 2024

Det blev tennissiffror när Djurgården säkrade gruppspelsplatsen i Svenska cupen 2025 med 6-1 mot Järfälla, där August Priske stod för fyra mål och Tobias Gulliksen för fyra assist.

Laget

Djurgården ställde upp med följande startelva i cupkvalet:

Oscar Jansson
Peter Therkildsen, Jacob Une Larsson, Marcus Danielson, Victor Bergh
Magnus Eriksson, Daniel Stensson
Oskar Fallenius, Tobias Gulliksen, Haris Radetinac
August Priske

Albin Ekdal, Piotr Johansson, Jacob Rinne, Malkolm Nilsson Säfqvist och Patric Åslund var inte uttagningsbara till matchtruppen medan Rasmus Schüller, Miro Tenho och Adam Ståhl var iväg med finska landslaget.

 

Första halvlek 

Steger från Conference League-spel ute i Europa och allsvensk tätstrid på Tele2 Arena till ett höstruggigt Järfällavallen kan förvisso kännas långt – men icke desto mindre var det en mycket betydelsefull match som gick av stapeln under torsdagskvällen.

En viktig gruppspelsplats i Svenska Cupen 2025 fick under inga omständigheter äventyras mot FC Järfälla. Förvisso ett lag hemmahörandes i divison 2 Norra Svealand, men ändå ett spelskickligt motstånd och med facit på hand över tidigare skrällar i svensk cuphistorik gällde det för DIF att ta sig an uppgiften med maximal fokusering.

Att elvan innebar en rejäl rotation var inte otippat sett till förutsättningarna, med tidigare tighta spelscheman och landslagsuppehåll, men det var ett starkt blårandigt manskap som klev ut i det ihärdiga regnrusket för match. Underlaget var givetvis påverkat av de senaste dagarnas massiva neerbörd och det fanns små pölar här och var på planen.

DIF kickade igång och rullade runt inledningsvis där bollen ändå höll hyfsad hastighet i vätan. Spelövertaget var stort och redan i femte minuten kunde Djurgården kapitalisera när August Priske tog emot ett inspel i boxen och la upp för Tobias Gulliksen som dundrade in ledningsmålet.

En skön start och blåränderna öste vidare framåt. Järfälla var stundtals bollskickliga men kom ingen vart i offensiven och istället var det DIF som matade på i jakt på utökning. Den skulle också  komma i minut 13 när Tobias  Gulliksen returnerade vänligheten och assisterade August Priske med ett vältajmad inlägg. Fri med Järfällas målvakt Christos Liantas gjorde den unge dansken inget misstag och nickade behärskat in 2-0.

Stabilt förarsäte och Liantas förhindrade sedan trean direkt efter med en fin räddning på Oskar Fallenius tunga skott. Matchen puttrade vidare med nya DIF-lägen där Haris Radetinac var farligt framme med en nick med halva halvleken spelad.

Ett par minuter senare var det dags för 3-0. En ny assist i form av ett precist inlägg från Tobias Gulliksen nådde fram till Peter Therkildsen i boxen som tog emot och rullade in sitt första mål för Djurgården i tävlingssammanhang.

Att prata om game over med endast 26 minuter spelade skulle ha varit raljant, men med en tremålsledning i ryggen fanns det ändå mycket som talade för avancemang. Blåränderna slog av lite på takten nu och Järfälla kunde rulla runt och sökte ytor framåt.

En händelsefattig sista kvart följde där hemmalaget hade en hel del boll chanserna uteblev och även för Djurgården var det glest med skarpa lägen, dock fanns några intressanta nästan-lägen där Oskar Fallenius, Daniel Stensson och Viktor Berg var inblandade.

Inga tilläggsminuter lades till från domare Jasmin Svraka och med 45 minuter spelade var det således dags för halvtidsvila. Detta efter en halvlek där Djurgården hade blåstället på och stod för ett stabilt jobb som innebar ledning med 3-0.

 

Andra halvlek

Det blev inga byten inför de avslutande 45 och Järfälla inledde starkt med ett farligt inspel från höger av Jonathan Hedevi som strök parallellt med mållinjen. En varningsklocka som dock inte lystrades till och när det slarvades i eget straffområde minuten efter kom också en reducering då Nahom Egziabihair kunde styra in 3-1.

Synnerligen onödigt och ett fint läge gick förlorat strax efter för DIF när en tydlig hemåtpass till Christos Liantas släppes igenom utan åtgärd. Järfälla hade fått blodad tand nu och jagade efter mer, det var dock Djurgården som tryckte på och skapade mest.

Pigge Tobias Gulliksen testade skott ur snäv vinkel som Liantas räddade med visst besvär. Regnet tilltog på nytt och de symboliska orosmolnen på himlen behövde skingras. Riktigt nära var det när Gulliksen ånyo hittade Priske i boxen, men nicken rensades på mållinjen.

Men ett par minuter sedan skulle den norsk/danska firman få DIF-publiken att jubla på nytt. Efter ett fint förarbete från Viktor Bergh och Peter Therkildsen kunde Tobias Gulliksen skicka in ett stenhårt inspel som August Priske styrde i mål.

Fjärde respektive tredje poängen i matchen för Gulliksen och Priske. Ett byte följde sedan i 65:e minuten med ett glädjande återseende på planen av 06-födde Isak Alemayehu som bytte av Haris Radetinac.

DIF hade ångan uppe nu och gick för mer. Daniel Stensson var mycket nära sitt första mål i blårandigt då  hans skott strök bortre stolpen i 69:e minuten. Ett byte följde sedan där Marcus Danielson klev av, vilket gav möjlighet för en välkommen DIF-debut för 05-födde Jack Tagesson.

Kvarten återstod och dramatiken hade bedarrat betänkligt nu. Men DIF var inte klara för kvällen och August Priske dunkade in ett hattrick i den 82:a minuten till 5-1, assisten kom inte helt oväntat från Tobias Gulliksen.
Det var emellertid inte slut där och strax efter kom en ny fin framspelning till dansken från Viktor Bergh och Priske smällde distinkt in sitt fjärde mål på Järfällavallen.

 

Jubel, 6-1 och tennissiffror-rubrik redo och Peter Therklidsen var nära att utöka med en sjunde fullträff efter fint jobb av Oskar Fallenius. August Priske skulle sedan få läge att bli femmålsskytt men drog bollen över målramen i bra läge.

Ett faktum som Priske nog lär hantera väl efter en solid urladdning med fyra kassar och seger med 6-1. Resultatet innebär att gruppspelsplatsen i Svenska Cupen 2025 är säkrad. Nu följer en träningsledig helg under landslagsuppehållet och nästa vecka inleds förberedelserna inför söndagens kommande derby mot Hammarby.

10 oktober, torsdag 19:00Järfällavallen

FC JärfällaDjurgården
1-6 (0-3)

  • MålskyttarTobias Gulliksen 5'August Priske 14'Peter Therkildsen 25'Nahom Egziabihair 47'August Priske 63'August Priske 82'August Priske 84'
  • Domare Jasmin Svraka
  • Publik 1406 (Järfällavallen)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat