Avancemanget säkrat i Europa Conference League

• 1 aug 2024

Ett tidigt baklängesmål och en utvisning gav onödigt mycket nerv i bortamötet mot FC Progrés Niderkorn men en solid andra halvlek innebär att DIF är klara för kvalomgång 3 med 3-1 sammanlagt.

Djurgården ställde upp med följande manskap:

Jacob Widell Zetterström
Adam Ståhl, Jacob Une Larsson, Marcus Danielson, Keita Kosugi
Rasmus Schüller, Besard Sabovic
Oskar Fallenius, Magnus Eriksson, Tobias Gulliksen,
Deniz Hümmet

Albin Ekdal, Tokmac Nguen och Piotr Johansson var de spelare som inte var tillgängliga för matchtruppen.

Djurgården klev ut för match på Stade de la Ville de Differdange med ett gynnsamt utgångsläge för avancemang i Conference League. Hemmamötet vanns som bekant med betryggande 3-0 och därmed var marginalen god för att bärga ett viktigt avancemang till kvalomgång 3 mot finska Ilves.

Arenans blygsamma publikkapacitet påverkade givetvis bortastödet - där tilldelningen av DIF-biljetter var begränsad till en begränsad men högljudd klack - och tränare Kom Bergstrand karaktäriserade inramningen som ”lite Svenska Cupen-karaktär”, med hänvisning till det motstånd som brukar förekomma i höstkvalet till gruppspelet.

Matchens dignitet var dock desto större för Djurgårdens del med förhoppning om nya magiska Europa-minnen med säsongen 2022 i färskt minne. Startelvan innehöll några förändringar där bland annat Magnus Eriksson fanns med från start och känslan var god inför avspark.

Det trivsamma utgångsläget skulle dessvärre bli mindre betryggande omgående. Det blev farligt direkt när Issa Bah var nära att trycka in bollen, där Marcus Danielson lyckligtvis rensade undan i sista stund. Men den efterföljande hörnan landade framför fötterna på Hamadou Karamoko som tryckte in ett ledningsmål, vilket innebar 3-1 sammanlagt.

En olycklig start och Djurgården samlade ihop sig och började försöka etablera offensiv för att släcka Niederkorns hopp. I elfte minuten kom sedan ett bra frisparksläge som Magnus Eriksson tog hand om, Sebastian Flauss i hemmakassen hann dock ner och parerade.

DIF jobbade vidare framåt och skapade ett par halvchanser men det blev inget riktigt offensivt tryck. Matchtempot var lågt och DIF-lägen få med halva halvleken spelad. Progrés stack å sin sida upp med djupledsbollar som dessbättre inte skapade alltför mycket oro bakåt.

Matchbilden var överlag ryckig med mycket felpassningar och underhållningsvärdet lågt. Värre skulle det emellertid bli i 36:e minuten när Jacob Une Larsson drog på sig ett rött kort i samband med en duell och därmed var Djurgården reducerade till tio man.

Ökad anspänning och Jacob Widell Zetterström fick sträcka ut med en fin räddning på den efterföljande frisparken. Ett byte med anledningen av utvisningen kom sedan där Miro Tenho ersatte Deniz Hümmet.

Niederkorn fick vittring tack vare överläget och det var ruggigt nära att Peugnet kunde nicka in ytterligare ett mål där bollen smet precis utanför stolpen.

Mer oro kom sedan när Besard Sabovic fick en armbåge i nacken och blev liggande. Dessbättre kunde Besard spela vidare, dock kom inget kort till hemmalaget för förseelsen.

De tre tilläggsminuterna städades sedan av och Djurgården fick möjlighet att andas ut, få lite pausvila och mobilisera styrkorna efter en mardrömslik halvlek som gav Progrés en biljett in i matchen.

Det blev inga byten i paus och nu gällde det att säkra bakåt för att inte bjuda på några möjligheter till reducering för luxemburgarna. Matchbilden präglades av utvisningen och DIF ställde sig lågt och försvarade.

Det handlade om att få minuter att gå och det var precis vad som skedde där Progrés hade svårt att utnyttja sitt spelövertag. Men i 58:e minuten blev det riktigt oroligt när ett inspel från vänster nådde fram till Burban vars avslut träffade stolpen.

Med timmen spelad var det dock fortsatt tvåmålsöverläge sammanlagt och minuterna tickade på. Ett trippelbyte följde där Haris Radetinac, Gustav Wikheim och Viktor Berg kom in medan Magnus Eriksson, Tobias Gulliksen och Rasmus Schüller klev av.

Chanserna för hemmalaget var fåtaliga fast Jonathan Schmidts tunga distansskott kändes oroande, dessbättre styrdes det ut till hörna. DIF-lägena var också få men i 70:e minuten kom ett fint 3-mot-2-läge som tyvärr inte kunde omsättas.

Kvarten återstod och en ny fin chans kom när Haris Radetinac slog en boll i djupled där Gustav Wikheim stoppades i sista stund av en utrusande Sebastian Flauss. Tid städades ändå av effektivt och DIF-försvaret rensade vid behov, extra roligt var det att se Keita Kosugi som bjöd på ett mycket moget försvarsspel trots sin unga ålder.

Ett nytt läge kom sedan för Gustav Wikheim i 82:a minuten som var igenom i djuped men hölls fast. Det gjorde dock mindre med tanke på klockans framåtskridande och Djurgården fick god hjälp av DIF-supportrarna på plats som backade upp med högljudd sång hela vägen på väg mot slutsignalen.

Ett sista byte följde där Peter Therkildsen klev in medan Oskar Fallenius fick välförtjänt vila efter en gedigen arbetsinsats. Klockan tickade upp på full tid och fyra tilläggsminuter återstod. Jacob Widell Zetterström fick göra ett sista ingripande på ett inlägg och ett par halvchanser kom för Niederkorn.
Men värre än så blev det inte och när slutsignalen ljöd var avancemanget i hamn efter en solid arbetsinsats för att stänga matchen.

Därmed väntar nästa utmaning i kvalomgång 3 av Conference League där finska Ilves står för motståndet efter att de slagit ut Austria Wien. Dubbelmötet inleds på bortaplan den 8 augusti med returmatch hemma på Tele2 Arena den 15 augusti.

1 augusti, torsdag 19:00Stade Municipal de la Ville de Differdange