Delad pott i tvillingderbyt

• 12 okt 2024

Djurgården tog ledningen med hjälp av en frispark i krysset av Pauline Hammarlund, men till slut räckte det bara till en poäng.

Djurgården mönstrade följande oförändrade startelva:
Elvira Björklund
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan (K), Beata Kollmats, Ebba Hed
Tove Almqvist, Meja Staffansson, Sessy Åsland, Shinomi Koyama
Pauline Hammarlund, Mimmi Larsson

StinaLisa Johansson, Maria Brochmann, Olivia Ländin Sjöblom och Flavine Mawete var inte tillgängliga för spel i dagens match.

De behagliga väderlekarna har duggat tätt de senaste gångerna som hjältarna i blåa ränder har äntrat planen för spel i OBOS Damallsvenskan och väderförutsättningarna i dagens heta tvillingderby mot nedflyttningshotade AIK bröt sannerligen inte det mönstret. Det var tio grader i luften och strålande sol över Skytteholm i en match där Djurgården hade en god möjlighet att sätta käppar i hjulet för ärkerivalen.

Marcelo Fernández gäng har visat upp en stabil resultatrad på senaste med fem raka matcher utan förlust. AIK, tränade av Jesper Björk, hade tre raka utan förlust, men kom senast från en match där de tappade sin ledning till oavgjort sent mot KIF Örebro, som de slåss mot i nedflyttningsstriden. Med lika många poäng, fast sämre målskillnad upp till Örebro på kvalplats och fyra poäng upp till BP på säker mark var det ett betydligt mer desperat AIK rent tabellmässigt som välkomnade det stabilare Djurgården.

Djurgårdens uppställning har präglats av kontinuitet de senaste veckorna och i linje med det var det samma startelva som spelade mot Piteå som fick förtroende idag. Den enda märkvärdiga förändringen var att DIF  spelade ett tydligare 4-4-2 där Mimmi Larsson flyttade upp till anfallet från en vänsterytterposition och Shinomi Koyama gled ut till vänster från den tidigare positionen på centralt offensivt mittfält.

Matchen drog igång och det var ett taggat svartgult hemmalag som tog tag i taktpinnen inledningsvis. Lagaptenen Jennie Nordin lyckades lyfta bollen över Elvira Björklund i den nionde minuten, men där räddades Djurgården av ribban. Utöver det hade hemmalaget två lägen till där Björklund fick jobba, men det löste hon med bravur.

Matchen präglades, som sig bör, av fysiskt spel. Det vitklädda Djurgården tog lite tid på sig att komma in i det, men efterhand fick man tag på allt mer bollinnehav samtidigt som AIK försökte bryta bollen och komma på kontringar. Blåränderna passade runt bollen i backlinjen och försökte med ett par vertikala bollar in bakom luckor i AIK-försvaret, men de svartgula var tunga och lät inte anfallsparet Larsson-Hammarlund nå fram.

När AIK väl fick bollen tog det inte lång tid innan den återigen var i säker tillvaro bland djurgårdsspelarna och matchbilden fortsatte präglas av ett blårandigt innehav där chanserna dock lös med sin frånvaro. I den 35:e minuten kom en av de bästa chanserna när Sessy Åsland lyfte in en hård boll i straffområdet och hemmamålvakten Jada Whyman misslyckades med at t boxa bort bollen i det första skedet. De vitklädda anfallarna jagade efter bollen, men till slut fick Whyman nävarna om bollen.

Kort därefter hade Tove Almqvist lagets dittills bästa chans efter att hon snappat upp en andraboll i straffområdet efter ett inlägg från högersidan. Almqvist fick bollen i en dålig vinkel, men fick en sådan schvung i skottet att det mycket väl hade kunnat gå in, dessvärre stack avslutet dock över.

I slutet av den första halvleken intensifierade Djurgården sitt kombinationsspel på kanterna på ett sätt som lite smått började lova om avancemang framåt. Målchanserna uteblev dock fortfarande och det gjordes bokslut på en chansfattig, men intensiv halvlek där uppgiften inför andra halvlek var att konvertera bollinnehav till målchanser i högre utsträckning.

Matchens andra halva inleddes med en helt annan energi. Precis som i början av den första halvleken fick AIK en jättechans i början av den andra. Nyligen inbytte Beata Olsson nådde längst på ett inlägg av Haruna Tabata och kunde avsluta med knappt en meter fram till mål. Ett skott som dock gick utanför. Någon minut senare fick Pauline Hammarlund ett liknande läge, men balansen svek henne i avslutsläget. För att göra gott för sig gled hon förbi motståndarförsvaret och spelade in en boll snett inåt bakåt till Tove Almqvist i ett fint läge, som dock inte lyckades hålla nere bollen.

Djurgården gjorde inga byten i paus, men valde att leka lite med formationen för att försöka öppna upp ytor och skapa fler chanser. Resultatet blev ett diamantmittfält där Sessy Åsland klev ut till vänster för att försöka få större nytta av hennes inlägsspel och Shinomi Koyama centrerades för att öppna upp fler möjligheter till kombinationsspel med lagets stjärnor uppe på topp.

Tiden led och matchen fick allt mer derbykaraktär med hårda dueller på mittfältet. Det var något som Djurgården tog nytta av på mittfältet när Mimmi Larsson visade på lena fötter och gled igenom försvaret. Det fanns ingen annan utväg för AIK-försvararna än att riva ner henne, vilket resulterade i en frispark tätt, tätt utanför straffområdet. Frisparken? Jo den tog Pauline Hammarlund hand om och tryckte upp en riktig rackarrökare i målvaktens vänstra hörn till 1-0 Djurgården.

Efter målet gjorde Djurgården ett byte där Lucia Duras tog över högerkanten från Tove Almqvist. I och med målet flyttade också Sessy Åsland återigen på sig i banan när diamanten avvecklades till en mer renodlad och defensivare 4-2-3-1.

Djurgården växlade ner på tempot efter målet, vilket visade sig vara kostsamt i den 75:e minuten när Maja Johansson lyfte bollen över Blårändernas försvar och nådde fram till Beata Olsson som i sin tur lobbade bollen förbi en utrusande Elvira Björklund. Bollen studsade först i en obekväm bollbana och upp i ribban, men Olsson var först och kunde se till att bollen gick in till 1-1. En energiboost för hemmalaget och tydlig missräkning för Djurgården.

Efter baklängesmålet gick lagkapten Matilda Plan av banan och in i hennes ställe kom den mångsidige Sura Yekka som fick i uppgift att försvara mot ett AIK som spelade med gott självförtroende efter målet.

Det var inte annat än att målet gav eld i baken för Blåränderna också och det var två lag som tryckte på framåt för att försöka hitta ett avgörande. För de vitklädda var det bland annat Mimmi Larsson och Sessy Åsland som tryckte framåt och för de svartgula var det den mycket nyttige Beata Olsson som stod för faran med ett lurigt löpmönster.

I kampen för segern tvingades Alexsandra Lobanova till ett byte och in kom Agnes Hedman för att säkra upp till höger i försvaret. Matchen avslutades med tre minuters tilläggstid och det var AIK som tydligast gick för en dödsstöt. Beata Olsson fick en sista chans, men de hårt arbetande djurgårdarna höll tätt och till slut blev det alltså delad pott.

Djurgården rakar i och med detta resultat upp den sjätte raka matchen utan förlust och närmast väntar IK Uppsala på Studenternas IP den 16:e oktober i den tredje kvalrundan av Svenska cupen.

12 oktober, lördag 15:00Skytteholms IP