Djurgården till cupfinal efter att ha straffat AIK

• 17 mars 2024

Det blev ett intensivt och dramatiskt derby där Jacob Widell Zetterström klev fram som derbyhjälte med två avgörande straffräddningar efter 1-1 vid full tid.

Djurgården mönstrade följande elva i derbyt:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Miro Tenho, Marcus Danielson, Samuel Dahl
Samuel Leach Holm, Rasmus Schüller
Oskar Falllenius, Lucas Bergvall, Tobias Gullliksen
Deniz Hümmet

Gustav Wikheim och Theo Bergvall var de spelare som inte var tillgängliga för matchtruppen.

Efter en övertygande cupresa med gruppseger och stabil vinst i kvartsfinalen mot Degerfors väntade nu en tuff utmaning i semifinalen. Ett bortaderby mot ett AIK som efter ett sämre fjolår fyllt på truppen och återfått stora delar av sin tidigare identitet, sett till organisation och stark defensiv.

För Djurgårdens del gällde det att hitta kreativa vägar framåt för att få hål på de svartgula och ett målsnitt i cupen på 3,25 mål per match ingav förhoppningar. Även inramningen gav energi med ett massivt stöd från tre etage fyllda med DIF-supportrar inför matchen som med en kvarts fördröjning kickades igång.

Det blev en intensiv och fysisk start där båda lagen ville framåt. DIF hade en del fina offensiva tendenser och relativt mycket boll, men några heta chanser karvandes inte fram under de tio inledande minuterna.

Men i den 13:e minuten smällde det till. Efter ett fint kombinerande spelade Samuel Dahl fram till Rasmus Schüller som curlade ett vänsterinlägg mot bortre stopen. Där väntade Lucas Bergvall som behärskat skallade in 1-0.

Vilt jubel bland DIF-supportrarna och en drömstart på matchen. Men det höll på att bli en snabb replik när Ismailal Coulibaly bjöds på ett gratisläge strax utanför straffområdet, skottet gick lyckligtvis långt utanför målramen.

Det var fortsatt intensivt och det smällde i duellerna där en hel del gula kort som delades ut. En varning tilldelades bland annat Axel Björnström som med uppsträckt arm gick väldigt hårt åt Oskar Fallenius i en närkamp. Ett längre spelavbrott följde och Oskar kunde dessvärre inte fullfölja matchen och Haris Radetinac klev in för att ersätta.

Men innan dess blev det ett antal minuter med decimerat manskap, vilket AIK utnyttjade och skapade en farlig chans där Ioannis Pittas nickskarvade ett inlägg. Bollen gick mot bortre hörnet av målet men Jacob Widell Zetterström stod för en monsterräddning och parerade.

AIK hade en bra period nu och Djurgården var stundtals tillbakatryckta. DIF svarade upp med ett par halvfarliga fasta situationer 35:e minuten, men i 39:e blev det oroligt på nytt bakåt på en inläggsfrispark av Anton Saletros där bollen flipprade runt i egen box.

Sedan var det Lucas Bergvall-dags igen. Den 18-årige bolltrollare bröt sig loss på vänsterkanten och slog ett inlägg till Haris Radetinac som nickade centimetrar utanför stolpen. Riktigt nära ett andra mål men bara att kriga vidare där Djurgården ändå hade god kontroll på matchen, samtidigt som sex tilläggsminuter annonserades.

Lite halvchanser blev det år båda håll och en hyfsat farlig frispark från Samuel Leach Holm hanns också med. Men några fler mål blev det inte och Djurgården kunde gå till halvtidspaus i ledningen efter en intensiv och underhållande första halvlek.

Inga förändringar i elvan inför de avslutande 45 minuterna och det fanns en ledning att bevaka som allra helst skulle utökas. Det var en något mer stillsam start på halvleken men i 50:e minuten blev det oroligt på nytt när Pittas fick skottläge, lyckligtvis gick bollen rakt i famnen på JWZ.

I övrigt var det mycket bollinnehav för DIF och Tobias Gulliksen fick en fin chans i 52:a men trycktes undan i skottögonblicket. Ett tydligt grepp om matchen för blåränderna, men samtidigt en skör ledning med endast ett mål där Djurgården inte fick något riktigt bett i attackerna.

Det var också ruggigt nära en kvittering när Ioannis Pittas ånyo fick läge i djupled och sköt strax utanför. En tydlig varningssignal medan klockan tickade upp på timmen spelad och DIF tappade fart i offensiven.

I 66:e kom dagens andra DIF-byte när Albin Ekdal klev in i 66:e minuten medan Samuel Leach Holm klev av. En fjärdedel av matchen återstod och dramatiken tätnade. Trubbigheten framåt fortsatte dock för DIF som fick gott om lägen att ställa om, men inte lyckades omsätta dem i klara chanser.

Med kvarten kvar kändes det långt ifrån komfortabelt och AIK började forcera för kvittering. Minuterna tickade dock på i blårandig favör och Djurgården fyllde på med pigga ben i form av Besard Sabovic och Peter Therkildsen som ersatte Samuel Dahl och Rasmus Schüller.

In 86:e osade det katt bakåt när Rui Modesto fick skjuta två gånger om, där först Miro Tenho och sedan Jacob Widell Zetterström täckte förtjänstfullt och AIK radade upp hörnor. Minuten efter nickade Sotiros Papagiannopoulos i ribban och det var minst sagt oroligt bakåt.

Klockan tickade upp på 90 minuter och fem tilläggsminuter annonserades och ett lågt stående DIF var under tryck. Dessvärre kom också en kvittering i 94:e minuten när bollen skickades in i straffområdet och Victor Andersson skarvade in den i mål.

Riktigt tungt och nu väntade 2 x 15 minuter oviss förlängning.

Förlängningen

Det blev ett rakt mittbacksbyte inför den sista halvtimmen där Jacob Une Larsson kom in och Miro Tenho klev av. Det var lågt tempo inledningsvis men i 96:e minuten kom sedan ett fint anfall från Djurgården där Deniz Hümmet hotade i boxen och strax efter kom ett rykande skott från Gulliksen som smet strax över.

Det var många armbågar i ansiktet på DIF-spelare under matchen och ytterligare en träffade Albin Ekdal som fick blodvite. Inget som hindrade fortsatt spel dock och Djurgården flyttade upp nu och skapade lite tryck under slutet av första förlängningskvarten.

Farligaste chansen kom dock för Taha Ayari, men återigen agerade Jacob Widell Zetterström räddande ängel med en grym enhandsräddning. Mer hände inte innan den korta pausen och det återstod en sista kvart att gå för ett vinstmål.

Det blev lite mer försiktighet från bådas lagen och kanske fanns också en viss trötthet i benen. Men i minut 110 skakade blåränderna fram en bra chans när Besard Sabovic var nära att stöta in Peter Therkildsens högerinlägg.

Djurgården hade mer boll nu under en period, men AIK var fortsatt farliga och svarade upp med nya farliga chanser. DIF-defensiven höll dock emot och fem minuter återstod. De flöt iväg utan några alltför uppseendeväckande chanser.

Fram tills den 121:a minuten när Lucas Bergvall grävde fram bollen, snurrade upp Axel Björnström, hittrade Peter Therkildsen som i sin tur lirade fram Deniz Hümmet som dessvärre sköt över i ett gyllene läge.

Kort därefter gick slutsignalen och därmed var det straffavgörande.

Straffläggningen

AIK bytte in sin andreekeeper Ismael Diawara i slutminuterna av förlängniungen i samband med straffläggningen och AIK vann slantsinglingen och fick slå straffar mot sin egen kortsida.

Ioannis Pittas inledde och satte bollen i mål.

Marcus Danielson svarade upp med en säker straff i mål.

Anton Saletros slog andra straffen lågt och Widell Zetterström räddade.

Albin Ekdal slog Djurgårdens andra men Diawara räddade.

Bersant Celina satte sin straff till 3-2.

Tobias Gulliksen väntade sedan ut Diawara och rullade in 3-3.

Erik Ring slog AIK:s fjärde straff och sköt över.

Deniz Hümmet tog nästa straff och satte behärskat 4-3.

Taya Ayari tog AIK:s sista straff och matchens stora förgrundsfigur, Jacob Widell Zetterström, räddade på nytt.

Galet jubel i laget och på DIF-läktarna och därmed väntar en final mot Malmö FF som slog Halmstads BK med 4-0 i lördagens semifinal. En match som spelas i början av maj och en skön bonus är att oavsett utgången i den matchen är Djurgården klara för Europaspel i år – antingen som cupvinnare eller tack vare fjolårets fjärdeplats i Allsvenskan.

17 mars, söndag 15:00Friends Arena