Drömmål av Hümmet gav seger mot IFK Värnamo

• 14 juli 2024

Det blev en tuff och gastkramande match på Tele2 Arena där Djurgården gick segrande ur striden med 1-0 efter ett klassmål av Deniz Hümmet.

Djurgården mönstrade följande elva mot IFK Värnamo:

Jacob Widell Zetterström
Peter Therkildsen, Miro Tenho, Marcus Danielson, Samuel Dahl
Samuel Leach Holm, Besard Sabovic
Gustav Wikheim, Tokmac Nguen, Tobias Gulliksen
Deniz Hümmet

Rasmus Schüller och Piotr Johansson var de spelare som inte var tillgängliga för spel.

Efter en utmärkt återstart av Allsvenskan, med seger mot IFK Norrköping, väntade nu nästa utmaning för Djurgården då IFK Värnamo gästade Tele2 Arena. Ett lag med uppåtgående formkurva som också tog tre poäng i omstarten mot IFK Göteborg, dessutom med en formstark målskytt i form av Samuel Kalu, ackompanjerad av välbekante Gustav Engvall i offensiven.

För Djurgårdens del fanns det ett par notabla ändringar från start där det blev en återkomst för kapten Marcus Danielson och även Gustav Wikheim, som var avstängd mot Peking, var tillbaka i elvan.

Med tanke på att det var första hemmamatchen på över en månad var förväntningarna givetvis uppskruvade och inramning bjöd på klassisk känsla av sommarmatch när tillställningen kickades igång.
Djurgården inledde piggast och skapade tryck framåt omgående med mycket aktivitet framförallt på högerkanten. Några halvfarliga framstötar producerades och presspelet varv stundtals intensivt.

Värnamo åt sig dock tillbaka in i matchen under en period och fick gradvis alltmer bollinnehav. Men det var DIF som sedan skulle återta initiativet och skapa den bästa målchansen dittills i 12:e minuten med en snabb omställning, dessvärre nådde inte Tokmac Nguen fram till rätt adress i boxen i sista momentet.

Men med dryga kvarten spelad skulle utdelningen komma. Ett fint kombinerande på mittplan gav Tokmac Nguen yta där norrmannen trixade sig fram och la upp för Deniz Hümmet. Den blårandiga målmaskinen tog ett par meter och borrade sedan elegant upp bollen i högra krysset.

1-0, åttonde allsvenska målet i år för Deniz och vilt jubel på Tele2 Arena - som dock höll på att fastna i halsen strax efter när Värnamo hade en boll i nät, flaggan var dock korrekt uppe för offside.

Därefter fortsatte den blårandiga anstormningen då Tokmac Nguen var nära att utöka två gånger om. Först med ett lurigt skott som smet precis utanför och sedan efter ett genombrott i djupled då Jonathan Rasheed skickligt räddade avslutet.

De passningsskickliga gästerna var dock långt ifrån ofarliga med sina snabba attacker och Ajdin Zeljkovic hade ett hyfsat oroande skott som smet metern utanför i 27:e minuten. Men i övrigt var det mestadels DIF-tryck och jakt på ytterligare mål.

Med halvtimmen spelad kom dock lite grus i maskineriet när Miro Tenho tvingades till ett byte med anledning av en smäll tidigare i matchen. Jacob Une Larsson fanns kvickt redo för att ersätta och matchen rullade vidare.

IFK Värnamo svarade upp med en ny bra period där de på nytt hotade framåt ett par gånger om. DIF-defensiven var dock väl samlad och städade undan. Djurgården replikerade å sin sida med ett par chanser för Tobias Gulliksen och Tokmac Nguen, dessvärre inte alltför oroande för Värnamo.

Tempot bedarrade mot slutet och minuterna tickade vidare mot full tid utan några alltför uppseendeväckande händelser, bortsett från en varning på Besard Sabovic - den femte för säsongen. Peter Therkildsen hann dock med ett lurigt avslut från snäv vinkel i 45:e minuten och de många spelavbrotten innebar att det blev sju minuters tilläggstid att jobba vidare på.

Djurgården hade emellertid god kontroll på läget under övertiden och bortsett från några halvchanser var det lugnt bakåt. Till slut satte Fredrik Klitte pipan i munnen och blåste av en till stora delar underhållande halvlek som kunde varit mer målrik om lägena hade förvaltats effektivare.

Det blev ett byte i paus där Albin Ekdal klev in medan Besard Sabovic klev av. Ledning med endast ett mål kändes skört mot ett så pass spelskickligt motstånd som Värnamo, så det fanns all anledning att fortsätta trycka på framåt.

Men det var gästerna som kom närmast ett mål i 49:e minuten där en heroisk brytning från Albin Ekdal i eget straffområde förhindrade vad som mycket väl kunde blivit en kvittering. Värnamo fortsatte att skapa lägen och strax efter fick Jacob Widell Zetterström sträcka ut rejält på ett avslut från välbekante Gustav Engvall.

Matchen sköt fart på nytt och blåränderna svarade med en snabb kontring där Tobias Gulliksen hittade fram till fristående Tokmac Nguen som var ytterst nära att lirka in bollen bakom Jonathan Rasheed. Djurgården återtog även initiativet i matchen och började etablera offensiv på nytt medan klockan tickade upp mot timmen spelad.

De offensiva ambitionerna till trots var det glest med heta målchanser. Fram till minut 67 då Tokmac Nguen fick utrymme, prickade ribbans underkant och fick se bollen studsa ner på mållinjen. Djurgården ångade på framåt nu och fyllde på med nya pigga ben då Oskar Fallenius och Patric Åslund klev in medan Gustav Wikheim och Tokmac Nguen tackade för sig.

Tjugo minuter återstod och det var oerhört viktiga poäng som stod på spel. Jacob Widell Zetterström  fick rycka ut med en ny fin räddning på ett lågt och lurigt skott och det gick inte att andas ut. Publiken manade på med kraftfulla växelramsor och nu gällde det att kämpa hem segern.

En hörna i 79.e minuten gav ett fint nickläge för Albin Ekdal men tyvärr smet bollen strax över målramen. Värnamo mötte upp med en farligt inlägg som styrdes strax utanför och det kändes som att tiden gick extremt långsamt. Ett nytt farligt avslut från gästerna kom kort därefter och med sex minuter kvar var det dags för Haris Radetinac att äntra planen medan Deniz Hümmet klev av.

Ett antal minuter återstod dock att städa av vilket DIF gjorde uppoffrande. En farlig kontring för Gustav Engvall oroade i 89:e minuten, men flaggan var uppe för offside. Fem minuters stopptid annonserades emellertid som behövde hanteras.
Det blev stundtals oroligt när Värnamo forcerade. Men även den stormen reddes ut och tre extremt betydelsefulla poäng var därmed i hamn efter en dynamisk kämpainsats av blåränderna.

En seger som innebär att Djurgården återtar andraplatsen i tabellen och krymper avståndet till ledande MFF till fyra poäng med en match mindre spelad. Bäddat för en synnerligen rafflande toppstrid framöver med andra ord.

Närmast väntar ett bortamöte mot Kalmar på lördag den 20 juni kl. 15.00. och därefter kliver Djurgården in i UEFA Conference League med inledande hemmamöte mot FC Progrés Niederkorn från Luxemburg torsdag 25 juli kl. 19.00. Har du inte skaffat biljett till den matchen än kan du göra det här.

14 juli, söndag 14:00Tele2 Arena