Förlust i derbyt

• 2 juni 2024

Det blev en bister eftermiddag på Tele2 Arena när Djurgården åkte på en förlust med 3-0 i derbyt mot Hammarby.

Djurgården mönstrade en oförändrad startelva i derbyt:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Miro Tenho, Jacob Une Larsson, Samuel Dahl
Lucas Bergvall, Besard Sabovic
Gustav Wikheim, Tokmac Nguen, Tobias Gulliksen
Deniz Hümmet

Rasmus Schüller var den enda spelaren som inte fanns tillgängliga för matchtruppen.

Ett formstarkt Djurgården klev ut för årets första allsvenska hemmaderby - som samtidigt var den sista matchen i serien innan EM-uppehållet. Förutom den sedvanliga derbyladdningen fanns även viktiga poäng i potten med en möjlighet att knappa in avståndet till serieledande MFF.

Med sex raka segrar i ryggen blev det en oförändrad blårandig startelva som ställdes upp för att ta sig an ett Hammarby som även de var i medvind efter två raka vinster. Inramningen var som väntat massiv med ett storslaget DIF-tifo där stämningen spetsades med ett extra lager i och med att Lucas Bergvall gjorde sitt sista framträdande i den blårandiga tröjan innan flytten till Tottenham genomförs i sommar.

Matchen kickades sedan igång i den gassande försommarsolen och blåränderna inledde energiskt med rejält tryck i duellerna. Det var bra driv från DIF initialt men i femte minuten kom ett längre spelavbrott då Piotr Johansson åkte på en rejäl smäll och fick tas åt sidan för behandling.

Järnkaminen Piotr försökte ändå fortsätta och hann se hur DIF var ytterst nära ett ledningsmål i en snabb omställning där Samuel Dahl ryckte fram till vänster. Inspelet styrde sedan på en grönvit försvarare och Oliver Dovin lyckades parera i sista stund för att förhindra ett självmål.
Piotr kunder dessvärre inte spela vidare och byte följde där Theo Bergvall kom in istället för Piotr. Strax efter blev det dramatiskt åt andra hållet när Bouzomana Toure trycktes till i straffområdet och Mohammed Al-Hakim pekade på straffpunkten. Nahir Besara tog hand om straffen och satte den i mål och därmed var det bara att dra igång kvitteringsjakt.

Kort därpå trodde Djurgårdspubliken att det skulle bli en utjämning i straffsparksstatistiken när Samuel Dahls inspel stoppades med en misstänkt hands av en Hammarby-försvarare, men ingen signal kom.

I 22:a minuten stod sedan Lucas Bergvall för en fin aktion när han drev fram på mittplanen och sköt, men Dovin var nere och räddade hyfsat komfortabelt. Hammarby fick i sin tur energi av målet med mer bollinnehav och kunde sedan utöka genom en välplacerad frispark av Nahir Besara.

Det var rörigt i DIF nu och nära ytterligare ett mål bakåt när Besara sköt strax utanför. Djurgården hittade ingen rytm i offensiven och Hammarby kunde rulla runt bollen relativt ostört. I 39:e minuten stod Tokmac Nguen dock för en kvick aktion, drev fram och skapade yta. Avslutet med vänstern gick dessvärre rakt i famnen på Oliver Dovin.

I 43:e minuten var det farligt bakåt på nytt när Nahir Besara sköt, men Jacob Widell Zetterström  sträckte ut maximalt, räddade och fångade även påpassligt upp sin egen retur. DIF svarade upp med ett bra läge för Tokmac Nguen mot slutet och strax efter sköt Deniz Hümmet över via en grönvit touch.

Sex minuter tillägg annonserades och jakten fortsatte. Lucas Bergvall fick ett fint läge i boxen och avslutet styrde mot mål via en försvarare, men rensades undan på mållinjen. Djurgården fortsatte ösa på men fick inte utdelning på den sista tredjedelen samtidigt som Hammarby av förklarliga skäl inte hade alltför bråttom.

Någon nätkänning blev det dock inte och därmed väntade pausvila i tvåmålsunderläge efter en ryckig och märklig första halvlek där Djurgården efter en fin start inte fick igång maskineriet enligt plan.

Inga byten inför andra halvlek och i 47:e minuten kom omedelbart ett utmärkt läge när Tokmac hittade Gustav Wikheim som bröt fram och sköt strax utanför. Ett par minuter senare var Deniz Hümmet farligt framme, men hölls fast i avslutsögonblicket och fick ingen riktig fart i nicken.
Det var ett rejält övertag och tryck för Djurgården men det gällde också att omsätta det i mål. I 56:e minuten var det dags för byte när Samuel Leach Holm klev in och Besard Sabovic klev av.

En del onödiga bolltapp kom dessvärre och Hammarby bjöds på ett par farliga frisparksläge som lyckligtvis inte förvaltades. Klockan tickade upp mot timmen spelad och Hammarby kunde fortsätta att rulla runt och mängden frisparkar som de fick gav dem nya möjligheter att hota framåt.

I 64:e minuten var det åter oroligt bakåt via just en fast situation från Nahir Besara där Jacob Widell Zetterström fick undan bollen med fingertopparna. De fatala bolltappen fortsatte dessvärre och Hammarby kom 3-mot-2 strax efter, där Jacob Une Larsson redde upp läget med en klinisk brytning.

Hammarby fick dock nya omställningar och när Samuel Leach Holm trycktes omkull bakifrån kom de grönvita ånyo i numerärt överläge med en snabb kontring och kunde göra 3-0.

Djurgården tappade momentum och det kom nya farligheter bakåt. Knappa kvarten återstod och minuterna tickade iväg alltför fort för att kunna hoppas på en mirakulös återhämtning där de offenisva intentionerna inte ledde vidare till heta chanser. De sista tio minuterna blev relativt händelselösa och efter fyra minuters tillägg blåstes matchen av och därmed var derbyförlusten ett faktum.

Nu närmast väntar ett EM-uppehåll fram till den allsvenska omstarten den 8 juli borta mot IFK Norrköping. Veckan efter väntar sedan ny hemmamatch mot IFK Värnamo söndag 14 juli, biljett köper du här.

2 juni, söndag 14:00Tele2 Arena