Förlust i sista matchen innan uppehållet

• 6 juli 2024

Det blev förlust mot nästjumbon KIF Örebro i en match där Djurgården hade svårt att skapa några riktiga målchanser.

OBOS Damallsvenskan går mot sommaruppehåll och för Djurgården var det nästjumbon KIF Örebro som bjöd in till match. Det var med förstärkt självförtroende och vind i seglen efter förra omgångens 3-0-seger mot BP som det för dagen lilaklädda Djurgården tog sig an närkingarna. Örebro kom närmast från 0-0 mot Vittsjö.

Ebba Hed återvände till backlinjen efter skada förra veckan och Nellie Lilja fick gå ner och vikariera centralt i backlinjen samtidigt som Louise Hvarfner tog hennes plats ett snäpp uppåt i banan.

Beata Kollmats, Maria Brochmann, Flavine Mawete och Sara Lilja Vidlund var de spelare som inte var tillgängliga för spel. Ina Vårhus har nyligen avslutat karriären och Katelin Talbert har återvänt till West Ham United efter avslutat lån.

Följande elva kom till start på Behrn arena:

Elvira Björklund

Alexsandra Lobanova, Matilda Plan (K), Nellie Lilja, Ebba Hed

Lucia Duras, Sessy Åsland, Louise Hvarfner, Shinomi Koyama

Tove Almqvist, StinaLisa Johansson

Det är ett stort poänggap i tabellen mellan lagen, vilket tyder på att Djurgården hade ett favoritskap, men det var sämre placerade Örebro som fick matchens första stora målchans. Bollen susade igenom straffområdet efter ett längre inlägg, men Björklund blev inte prövad i målet då ingen hemmaspelare nådde bollen.

Marcelo Fernández valde att byta till en 4-4-2-uppställning inför dagens match, med Shinomi Koyama på vänsterkanten, Lucia Duras till höger och StinaLisa Johansson och Tove Almqvist som anfallspar. Den spelskicklige japanske yttern fick mycket boll på sin kant inledningsvis och såg ut att vara på gott spelhumör när hon gled igenom linjerna ett par gånger.

KIF Örebro fick ovanligt nog en indirekt frispark i den 16:e minuten efter att Elvira Björklund tvingats använda händerna för att mota bort en hemåtpass från att glida in i mål. Djurgårdsspelarna bildade en lila mur i målet och lyckades kollektivt blockera den indirekta frisparken från att gå in i mål. Helt klart ett roligt inslag i matchen, men något oroande att Örebro haft de två klaraste målchanserna hittills i matchen.

Närke bjöd på gråmulet väder, vilket kanske bidrog till att det inte var någon glödhet matchninledning från Djurgårdens sida, som behövde tid för att vänja sig med den nya formationen som innebär att man hade lite färre spelare centralt på mittfältet. Det var dock centralt på mittfältet som bortalagets första riktiga chans kom, efter att Sessy Åsland vände och vred och avslutade med vänstern. Skottet kom från precis utanför straffområdet och gick en bra bit över, men den interna skytteligaledaren Åsland skaffade sig själv en fin målchans.

Djurgården tog fart efter Åslands försök och visade på allt finare intentioner ju längre halveken löd. Det var en period runt 35-minutersstrecket där anfallen avlöste varandra och Tove Almqvists hårda avslut utifrån straffområdet var den vassaste målchansen. Även Hvarfner och Koyama testade skott, men Almqvists var det som utmanade hemmamålvakten mest.

Det lila bortalaget avslutade halvleken med starkt anfallsspel, men KIF Örebro kom på kontring en och annan gång, där Molly Johansson var nära på att chocka Djurgården med högt avslut från längre håll som nästan sjönk in i mål, men stoppades av ribban. På det stora hela var 0-0 ett rättvist resultat från den första halvleken och i halvtidsintervjun var vikarierande mittbacken Nellie Lilja tydlig med att Djurgården behövde börja skjuta mer.

Örebro ligger, som tidigare nämnt, pyrt till i tabellen och var det lag som inledde piggast i den andra halvleken, möjligtvis påverkat av den eld i baken som en hotande nedflyttning kan innebära.  Djurgården kunde dock lugna ner spelet något och inleda en strukturerad offensiv på Örebros planhalva, som skulle komma att vara under majoriteten av halvleken.

I den 59:e minuten fick Djurgården frispark endast centimeter ifrån straffområdet efter att en boll styrts upp på en hand. Sessy Åsland tog hand om frisparken, som nästan var för nära för att vara ett bra läge. Mittfältarens skott gick rakt i muren och efterföljande retur blockerades även den.

Kampen efter ett ledningsmål fortsatte och tränare Fernández valde att byta in Zara Jönsson och Meja Staffansson istället för Lucia Duras och Louise Hvarfner i den 65:e minuten. Inte alls långt därefter var Almqvist nära att ge Djurgården ledningen, men mottagningen i målzonen svek henne och jakten fortsatte.

Med 20 minuter kvar att spela fick Örebro en hörna där det skulle komma att råda fullständig kalabalik i det lila straffområdet. Ingen spelare fick riktigt kontroll på bollen och den studsade på mållinjen ett par gånger innan domaren blåste för en handsförseelse på en hemmaspelare.

Kalabaliken i straffområdet satte spår i Djurgården och KIF Örebro gjorde 1-0 bara någon minut senare efter att inhoppande Maja Bodin nådde till bollen snabbare än målvakt Björklund och kunde knoppa in bollen. Lycka för Örebro och press på Djurgården som behövde växla upp ett par snäpp om de ville avsluta den här halvan av säsongen i dur.

Elin Westlund klev in till vänster i försvaret i den 78:e minuten och började starkt med att skicka in ett par bollar lovande bollar i straffområdet. Djurgården hade dock svårt att på riktigt få bollen att stanna inne i straffområdet och avsluten som Nellie Lilja pratade om i pausvilan lös med sin frånvaro.

Det allt mer stressade Djurgården fortsatte lyfta in bollar, men bollarna i fråga hade svårt att nå rätt adress samtidigt som Örebro var bra på att ta ner på intensiteten i matchen. Det gjordes även ett byte på höger ytterback i slutminutrarna när Agnes Hedman ersatte Alexsandra Lobanova för att försöka få in lite extra energi.

Djurgården fick 4 minuters övertid på sig att försöka rädda något från den här matchen. Nellie Lilja spelade in ett par bollar i straffområdet på ett quarterback-manér och Sessy Åsland avslutade från långt håll, men det var aldrig någon riktig hetta i lägena och Djurgården fick gå på uppehåll utan några poäng med sig hem. Ett snöpligt slut på en i övrigt vårsäsong för Djurgården som nu har en brant uppförsbacke upp till topplagen.

Nästa match är mot Celtic FC Women – fri entré på Stadion!

6 juli, lördag 15:00Behrn Arena