Förlust mot MFF på Eleda Stadion

• 1 sep 2024

Efter en målmässig chockstart av ett effektivt hemmalag jobbade sig DIF in i matchen men brände mängder av chanser och fick se sig besegrade med 4-0.

Djurgårdens ställde upp med följande manskap mot MFF:

Jacob Rinne
Adam Ståhl, Jacob Une Larsson, Marcus Danielson, Keita Kosugi
Besard Sabovic, Rasmus Schüller
Oskar Fallenius, Tokmac Nguen, Gustav Wikheim
Santeri Haarala

Albin Ekdal, Piotr Johansson, Malkolm Nilsson Säfqvist var de spelare som inte var tillgängliga för matchtruppen.

Första halvek

Efter att avancemanget till ligaspelet i UEFA Conference League säkrats mot Maribor blev det en rask hemhärd från Slovenien och ett komprimerat träningspass under lördagen för att förbereda sig inför söndagens tungviktsmöte mot Malmö FF.
Kanske inte en optimal uppladdning inför en säsongsdefinierande seriefinal, men bara att kliva ut och ösa på i jakt på poäng i toppstriden.

På andra sidan väntade ett MFF som haft lite grus i maskineriet, med uttåg ut Champions League samt ett lite oväntat poängtapp borta mot Kalmar innan dess. Icke desto mindre var det ett slagkraftigt lag som skulle utmanas och det fanns skäl att förvänta sig en tight, fysisk och tempostark match som det oftast blir när DIF tar sig an Malmö.

Inramningen var som väntat laddad på den utsålda arenan och och Djurgården hade en sedvanligt stark uppbackning på plats. De fick se ett DIF som skapade matchens första läge efter en minut när Marcus Danielson nickade utanför på en inäggsfrispark från Santeri Haarala.
Ännu farligare blev det bakåt strax efter när Gabriel Busanello fick ett jätteläge där skottet dessbättre stack metern utanför.

En explosiv start på matchen och i åttonde minuten kom ett fint omställningsläge för DIF som dessvärre slarvades bort. Värre skulle det tyvärr bli kort därpå när Hugo Bolin fick yta på kanten, vred in och satte 1-0 för Malmö.

En mardrömsstart på matchen och Djurgården inledde kvitteringsjakten omgående. Men det skulle komma en ny kalldusch när Anders Christiansen sköt och lyckades fiska upp sin egen retur för att sedan sätta 2-0 i tjugonde minuten.

En betydligt brantare uppförsbacke att forcera mot ett hungrigt och påkopplat MFF, men mardrömmen var inte slut där. Två minuter senare skulle ytterligare ett baklängesmål komma när Hugo Bolin bröt fram på sin kant och fick se inspelet styras i mål via Jacob Une Larssons ben.

Tremålsunderläge med halva halvleken spelad och uppdraget nu var inte omöjligt, men onekligen extremt knepigt. Detta samtidigt som MFF var bollskickliga och kunde rulla runt. Mer irritation skulle komma när domare Fredrik Klitte lät en handssituation i Malmös straffområde passera utan åtgärd.

En bra DIF-chans kom sedan i 36:e minuten när Gustav Wikheim sågade sig fram på vänsterkanten och Santeri Haarala var nära att trycka in bollen. Djurgården öste på framåt nu men fick inte ordning på rytmen på sista tredjedelen.
En gratischans skulle också komma när Rasmus Schüller snodde bollen högt upp i banan och gav ett utmärkt läge till Santeri Haarala som dessvärre drog bollen utanför målramen.

I 44:e minuten uppstod ännu ett kontringsläge för Tokmac Nguen där avslutet blockerades och på den efterföljande hörnan satte Tokmac Johan Dahlin i arbete med en farlig nick.Det kunde blivit tredje gången gillt när norrmannen fick ett bra läge i boxen, men även det avslutet smet utanför.

Ingen nätkänning således och efter två stopptidsminuter gick halvtidsvisslan efter en halvlek där det var 6-6 i avslut, jämnt i XG men ändå underläge med tre mål där MFF var betydligt vassare i attackerna och effektivare i sista tredjedelen.

Det blev ett trippebyte inför andra halvleken där Haris Radetinac, Deniz Hümmet och Miro Tenho kom in medan Oskar Fallenius, Gustav Wikheim och Jacob Une Larsson klev av. Kim Bergstrand konstaterade att: ”Vi måste stoppa blödningen och sedan måste vi också göra mål”, och det fanns inget annat att göra än att gå för det och tro på en vändning.

Djurgården tryckte på framåt vilket dock gav ytor för hemmalaget att kontra på och ständige orosmomentet Hugo Bolin hade ett nytt farligt avslut som smet metern utanför. Annars fanns det gott om möjligheter för DIF framåt men ineffektiviteten fortsatte.
Gott om lägen gavs som tyvärr inte förvaltades, med chanser för Deniz Hümmet och Santeri Haarala. Spelmässigt var övertaget dock markant för DIF och en reducering räckte för att få vittring.

Klockan gick upp på timmen spelad och DIF gjorde ett nytt byte där Patric Åslund äntrade planen medan Tokmac Nguen klev av. Chansproduktionen rullade vidare och det var närmast som en förbannelse att bollen inte ville in med dubba superlägen i straffområdet för Besard Sabovic och Santeri Haarala.

Det var en regelrätt anstormning och Patric Åslund var en injektion med sitt driv. Men det var som förgjort med nätkänningen och Haarala fick ett nytt friläge efter en briljant framspelning av Rasmus Schüller, där Johan Dahlin dock kom ut och parerade och nollan framåt var intakt.

MFF stack upp med en enstaka attack som blev farlig men Jacob Rinne stod för en fin enhandsräddning på ännu ett skott från Hugo Bolin. Malmö hade några bra sekvenser men sedan var det DIF som fortsatte att skapa och Miro Tenho nickade över på en välslagen inläggsfrispark.

Istället var det hemmalaget som ånyo skulle visa prov på sin effektivitet när Isaac Kiese Thelin fick nickläge i 82:a minuten och efter en första räddning från Jacob Rinne kunde Kiese Thelin sedan stöta returen i mål.

En känsla av game over infann sig och den bistra sanningen underströks att om man inte sätter sina lägen vinner man inga matcher. Dubbla avslut från Deniz Hümmet mot slutet som stoppades av Johan Dahlin blev en signifikativ påminnelse om det.

Summa summarum så vann DIF avslutsstatistiken men förlorade matchen med 4-0 och så kan fotbollen vara ibland. Gulddrömmarna skingras därmed rejält och nu stundar ett landslagsuppehåll i Allsvenskan med en spelledig helg och vila för Djurgården, som matchat hårt under en längre period.
Söndag den 15 september rullar det sedan igång igen med hemmamatch på Tele2 Arena mot Mjällby. Biljett köper du här.

1 september, söndag 14:00Eleda Stadion