Företag

Inledande kryss mot Ilves

  • Herrar
  • A-lag
  • 8 aug 2024

Det blev 1-1 på Tammela Stadion i första Confernece League-mötet mot finska Ilves där Gustav Wikheim stod för Djurgårdens mål.

Laget

Djurgården mönstrade följande startelva mot Ilves:

Jacob Widell Zetterström
Adam Ståhl, Miro Tenho, Marcus Danielson, Keita Kosugi
Besard Sabovic, Rasmus Schüller
Oskar Fallenius, Tobias Gullicksen, Gustav Wikheim
Deniz Hümmet

Albin Ekdal, Tokmac Nguen, Theo Bergvall, Piotr Johansson och avstängde Jacob Une Larsson var de spelare som inte fanns tillgängliga för matchtruppen.

Första halvlek 

Djurgården klev ut på Tammela Stadion för att ta sig an finska Ilves i första mötet i kvalomgång 3 av Conference League. En uppgift av knepigare karaktär än många kanske trott innan, där de finska lodjuren något överraskande slog ut Austria Wien i kvalomgång 2 efter att ha visat prov på sin kreativa och frejdiga attackfotboll.

Håll tätt bakåt var således värt att emfasera lite extra inför matchen samtidigt som Djurgården - efter två inte helt optimala prestationer - behövde hitta tillbaka till den rytm i anfallsspelet som skördat en stor mängd poäng under den allsvenska vårsäsongen.

Uppbackade av ett maximerat bortafölje, sett till antalet tilldelade biljetter, stod blåränderna redo för uppdraget inför avspark på den solbelysta men sandiga konstgräsmattan. Den förmodade offensiva anstormningen från Ilves lyste dock med sin frånvaro initialt där Djurgården avvaktade i pressen och lät finnarna rulla boll under de första minuterna.

DIF hade därmed ett mycket sparsamt bollinnehav under den första kvarten, men ett bra läge kom efter en snabb omställning där Oskar Fallenius utmanade en-mot-en. dessvärre stoppades ”Ogge” i sista stund. Strax efter kom en bollvinst högt upp i banan som sedan gav Besard Sabovic skottläge i boxen, avslutet blockerades dock av en Ilves-försvarare.

Match sköt fart nu och strax efter uppstod ett friläge för Ilves när Ricardo Araujo kom fri mot mål. Jacob Widell Zetterström rusade lyckligtvis ut kvickt och parerade excellent med en fotparad. 
Tempot ökade och fler halvchanser uppstod, ett bra DIF-läge kom sedan i 24:e minuten där Gustav Wikheim hittade Tobias Gulliksen med ett inlägg på bortre, men nicken smet tyvärr utanför.

Djurgården skapade tryck under en period nu och klockan tickade upp mot halvtimmen spelad. Bakåt var det hyfsat lugnt så långt, men målfarlige Santeri Haarala fick till slut utrymme i djupled och sköt över, dock i misstänkt offside-position.
Ketia Kosugi svarade upp med en soloraid som gav ett fint läge i boxen, vilket tyvärr inte kunde omsättas. Chanserna duggade tätt nu och Haarala var framme och hotade på nytt i 35:e minuten, återigen i potentiellt offside-läge, där både JWZ och Kosugi fick blockera skott. Flaggan hos den assisterande domaren hölls dock nere även denna gång, eventuellt med en efterföljande VAR-bedömning i åtanke.

Minuten efter var det Djurgårdens tur att sniffa på nätkänning efter ett fint anfall. Bollen landade till slut hos Oskar Fallenius som hittade in till Deniz Hümmet vars avslut ånyo blockerades av en finsk försvarare.
Båda lagen var framåtlutade mot slutet och försökte hitta ytor framåt, men några fler heta chanser blev det inte och efter en tilläggsminute satte den litauiske domare Edgar Majcevs pipan i munnen och blåste av en mållös men relativt underhållande första halvlek.

 

Andra halvlek

Det blev ett byte i paus där Peter Therklidsen klev in medan Adam Ståhl fick vila efter att ha åkt på en smäll i första halvlek. Djurgården inledde piggt och skapade ett visst tryck under de första minuterna, medan Ilves sedan svarade upp med några framstötar.

Det blev återigen en hel del finskt bollinnehav, men utan heta lägen. Det var istället Djurgården som skapade den bästa chansen när Rasmus Schüller drog en vänstervolley mot bortre som Ilves målvakt Ville Seppä parerade med en vass räddning.

Men målet skulle komma strax efter. DIF stack iväg i en snabb omställning där Oskar Fallenius hittade fram till Gustav Wikheim som tog emot, avancerade och drog iväg en låg och hård kanon som smet in strax innanför den högra stolpen.

Ett drömmål och riktigt skönt övertag i matchen. Men också ett mål som fick ytterligare fart på Ilves som började jaga kvittering. Med dryga timmen spelad träffade Santeri Haarala ribban i snäv vinkel och en stund senare fick Jacob Widell Zetterström skopa ett skott i bra läge från Ajuero.
Dessvärre skulle en kvittering komma i 65:e minuten när Roope Riski bröt igenom i boxen och till slut kunde stöta in 1-1.

Ett tungt bakslag men strax efter var det nära en snabb DIF-replik i ett 4-mot-3-läge som dessvärre inte kunde omsättas. Intensiteten ökade och båda lagen gick för ytterligare nätkänning.

Med knappa kvarten kvar följde ett trippelbyte där det blev en DIF-debut för August Priske samtidigt som Haris Radetinac och Viktor Berg äntrade planen. Detta samtidigt som Gustav Wikheim, Deniz Hümmet och Rasmus Schüller klev av,

Men femton minuter kvar kändes ändå en bärgad poäng inte alltför dumt, speciellt med tanke på att Marius Söderbäck sköt strax utanför krysset på distans. Men även DIF skapade chanser och Haris Radetinac högg i boxen på ett inspel där skottet dessvärre blockerades i absolut sista stund.

Oturligt utfall och mer av den varan skulle det bli när Oskar Fallenius tvingades kliva av strax därpå efter en smäll och Patric Åslund fanns redo för att ersätta. Ilves fick en del tryck framåt mot slutet medan DIF låg lägre och gick på omställningar. De vassa chanserna var dock fåtaliga och matchuret gick upp på full tid med fem minuters stopptid.

De förflöt utan några alltför uppseendeväckande händelser med ganska mycket bollinnehav för Djurgården. Slutsignalen ljöd sedan på utsatt tid och därmed har DIF skaffat sig ett relativt bra utgångsläge inför returen hemma på Tele2 Arena nästa torsdag, (värt att påminna om är att bortamåls-regeln inte längre gäller).

Därmed väntar en spelledig helg i Allsvenskan, då mötet mot Häcken flyttats fram till den 19 september, följt av den avgörande och dramatiska returen nästa torsdag på Tele2 Arena. En plats i playoff till Conference League står på spel och har du inte skaffat biljett än är det hög tid att göra det nu. Klicka här för att köpa.

8 augusti, torsdag 18:00Tammela Stadion

IlvesDjurgården
1-1 (0-0)

  • MålskyttarGustav Wikheim 57'Roope Riski 65'
  • Gula kortBesard Sabovic
  • Domare Edgar Majcevs
  • Publik 8017 (Tammela Stadion)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat