Företag

Kommande UECL-motståndare: LASK

  • Herrar
  • A-lag
  • 30 sep 2024

Djurgården inleder mot österrikiskt motstånd när ligafasen av Conference League drar igång på torsdag.

Mitt i den dramatiska allsvenska upplösningen är det dags för DIF att gå in i UEFA Conference Leagues nykomponerade ligaspel som rullar igång på torsdag.
Det kommer att spelas i en enda ligafas med 36 lag. Varje lag möter sex olika motståndare (tre hemma och tre borta). De åtta bästa lagen går direkt vidare till åttondelsfinalen; lag som slutar på nionde till tjugofjärde plats spelar en playoff-runda, där vinnarna går vidare till åttondelsfinalen. Därefter följer ett rakt utslagsspel.

För Djurgårdens del inleds ligaspelet med en bortamatch mot LASK från Linz i Österrike. Ett lag som grundades 1908 under namnet Linzer Athletik Sportklub Siegfried, vilket därmed ger akronymen LASK.

Die Schwarz-Weißen (de svartvita), som laget kallas, förde till en början en anonym tillvaro i de lägre divisionerna. Men tog sig upp till högsta divisionen för första gången säsongen 1940-41 och efter två decennier av fortsatt jojo-åkande bärgades sedan det första och enda ligaguldet 1965; då laget dessutom tog en dubbel genom att även vinna sin första - och enda - cuptitel. Notabelt är även att det även var första gången som en klubb utanför Wien vann Bundesliga.

Lite turbulenta år följde sedan med finansiell cirkus under 80-talet, men gradvis började LASK etablera sig och även börja ta för sig alltmer i de europeiska cuperna. Trots en del fortsatt svajighet efter millenieskiftet är klubben numera ett etablerat topplag i österrikiska Bundesliga och från 2017 och framåt – med undantag för en åttondeplats 2021/22 – har LASK kommit topp 4 i serien.

LASK i Europa

Prestationer som även avspeglat sig i Europa-spelet där ”de svartvita” tog sig till Q3 i Europa League 2018 och året efter var de framme i playoff i Champions League. Uttåget mot Club Brügge då följdes sedan av en gruppseger i Europa League med Sporting Lissabon, PSV Eindhoven och Rosenborg som motståndare. AZ Alkmaar besegrades sedan med sammanlagt 3-1 i R32 innan Manchester United sedan blev för svåra.

De tre senaste säsongerna har LASK fortsatt att gå starkt i Europa League där de också tagit sig till gruppspel vid samtliga tillfällen. 2021/22 blev det gruppseger och respass mot Slavia Prag i åttondelen, i övrigt blev det uttåg med tredjeplats under 2020/21 och som fyra 2023/24.
I årets Europa League gick LASK på pumpen i playoff mot rumänska FCSB (före detta Steaua Bukarest), efter kryss hemma och förlust borta, och därmed väntar nu ligafasen i Conference League.

Ser man till höstens start i Bundesliga har den inte gått enligt plan. Efter en inledande vinst mot Altach följde fem raka förluster i serien. Men den trenden har nu vänts med tre obesegrade matcher i rad, segrar i ligan mot GAK, samt  i cupen med 4-0 mot Sportunion Mauer, följdes av 1-1 mot Rapid Wien i lördags.

Färskt tränarbyte

En förändring som sannolikt kan härledas till  att laget sedan några veckor tillbaka tränas av fd österrikiske landslagsspelaren Markus Schopp (biden ovan), efter att tidigare tränaren Thomas Darazs fick foten på grund av ovan nämnda säsongsinledning.

Ser man till spelartruppen återfinns några intressanta spelare; som exempelvis svenskfödde Valon Berisha, dock uppväxt i Norge och med rötter från Kosovo som han även representerat frekvent i landslaget. Ett annat namn som sticker ut är välrenommerade försvararen Jerome Boateng, visserligen lite till åren kommen med 36 fyllda, men ändå med 76 A-landskamper för Tyskland på sitt cv.
Överlägset högst marknadsvärde på Transfermarket har 22-årige kroatiska anfallaren Marin Ljubcic som stått för fyra mål på åtta matcher i årets Bundesliga, totalt har kroaten 28 mål på 66 matcher i serien, så helt klart en striker att se upp med.

Hemmamatcherna spelas på Raiffeisen Arena (benämnd Oberösterreich Arena UECL-sammanhang) med en kapacitet på 19080 platser. Där kommer även torsdagens möte att gå av stapeln och mer information gällandes arena, logistik m.m. kommer att delges av våra SLO:er samt publiceras i våra kanaler.

3 oktober, torsdag 21:00Oberösterreich Arena

LASKDjurgården
0-0

Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat