Företag

Kryss med mersmak borta mot LASK

  • Herrar
  • A-lag
  • 3 okt 2024

Djurgården jagade ikapp ett tvåmålsunderläge till 2-2, efter mål av August Priske och Tokmac Nguen, och fick med sig en viktig poäng i premiären av ligaspelet i UEFA Conference League.

Laget 

Djurgården ställde upp med följande startelva mot LASK:

Oscar Jansson
Adam Ståhl, Miro Tenho, Jacob Une Larsson, Viktor Bergh
Magnus Eriksson, Besard Sabovic
Gustav Wikheim, Tobias Gulliksen, Oskar Fallenius
August Priske

Albin Ekdal, Piotr Johansson, Malkolm Nilsson Säfqvist och Patric Åslund var inte uttagningsbara för truppen och Marcus Danielson tvingades lämna återbud av privata skäl.

Första halvlek

För andra gången på tre år var Djurgården framme i slutspelet av Conference League efter att ha slagit ut Maribor i playoff. Nu väntade en nykomponerad ligafas med 36 lag och tre stundande hemmamatcher samt tre på bortaplan, där den första nu gick av stapeln mot LASK.

Ett österrikiskt lag som – med säsongen 2021/22 undantagen – tillhört toppskiktet i österrikiska Bundesliga sedan 2017. Årets säsongsstart blev dock knackig och föranledde ett tränarbyte, ett skifte som verkar ha gett önskad effekt med ett ökat antal positiva resultat på sistone.

För Djurgårdens del var det en blandad kompott sett till prestationer på sistone i Allsvenskan, med sju poäng av tolv möjliga på de fyra senaste. Elvan för kvällen innehöll sex stycken förändringar och det kändes överlag som en lurig och svårbedömd matchutgång inför den sena avsparken på Oberösterreich Arena.
Djurgården hade en bra supporter-representation på plats med en röststark tårtbit av arenan som fick extra mycket vokalt utrymme, detta med tanke på att många LASK-supportrar bojkottade matchen med anledning av dyra biljettpriser.

Publiken på plats fick snabbt en påminnelse om hemmalagets kvickhet när LASK kontrade och Moses Usor fick läge och sköt utanför. Men i övrigt stod DIF upp starkt, ägde mycket boll och rullade runt i jakt på öppningar i offensiven.
DIF-pressen bet bra inledningsvis med ett antal återerövringar och det var en positiv start från Djurgården. Samtidigt kunde man förnimma spetsen i attackerna från de svartvita när de stack upp i sina anfall, med kvarten spelad var det emellertid glest med vassa chanser för båda lagen.

En period av ställningskrig följde med något lägre tempo, men den befarade anstormningen från LASK uteblev så långt. Fram till den 25:e minuten då LASK fick ett gratisläge efter misslyckad  kommunikation i defensiven och svenskfödde Valon Berisha fick möjlighet att chippa in bollen i tomt mål.

Riktigt olyckligt efter en bra inledning av Djurgården och nu blev det till att jobba i uppförsbacke. LASK la sig lägre direkt och DIF hotade i djupled med dryga halvtimmen spelad med ett inspel från August Priske till en fristående Oskar Fallenius, dock var flaggan korrekt uppe för offside.

Nya DIF-framstötar kom, ofta via vänsterkanten, och det var mycket bollinnehav för det för dagen lilaklädda Djurgården. Spelövertaget renderade dessvärre inga klara lägen och istället kontrade LASK med ett oroande skott strax utanför från målfarlige Marin Ljubicic.

Minuten efter testade August Priske hemmakeepern Jörg Siebenhandl med ett avslut på distans som tippades till hörna. Ett hyfsat läge och två övertidsminuter kom upp på skylten där DIF fick lite tryck via offensiva situationer, tyvärr utan att hota fullskaligt.

Till slut kom halvtidsvisslan från domare Bulat Sariyev som avslutade en jämn och tight halvlek där Djurgården stod för en solid prestation. Något som dock överskuggades av det olyckliga misstaget som kostade ett mål bakåt.

 

Andra halvlek

Inga förändringar i elvan inför andra och hjärtat satt i halsgropen redan i första minuten när Marin Ljubicic stack i djupled och sköt i burgaveln. Strax efter kom Djurgården ännu närmare när Besard Sabovic fick ett utmärkt skottläge mitt i boxen men skottet gick på en blockerande LASK-försvarare.
Istället skulle det bli en ny kalldusch i anfallet efter när hemmalaget stack upp i en ny, snabb kontring där Florian Flecker drev förbi Oscar Jansson och satte 2-0.

Ett par dystra ödesminuter där en potentiell kvittering istället blev till ett tvåmålsunderläge. Inget mer att göra än att börja jaga reducering för att få vittring. Den skulle också komma kort därefter när Magnus Eriksson klackade fram till Gustav Wikheim som sin vana trogen snurrade upp sin försvarare. Inspelet mot första stolpen möttes av en hungrig August Priske som stötte in sitt första mål i DIF-tröjan.

Vilt jubel och tänt hopp bland DIF-publiken och ny energi kom in när Djurgården gjorde ett kvadrupelbyte, Tokmac Nguen, Rasmus Schüller, Peter Therkildsen och Santeri Haarala klev in medan Fallenius, Sabovic, Ståhl och Wikheim lämnade plats.

I 62:a minuten var det sedan ruggigt nära 2-2 när Schüller hittade fram till Tokmac Nguen vars avslut stoppades med en fotparad av en kvickt utrusande Jörg Siebenhandl.
Men Tokmac skulle få revansch strax efter. Tobias Gulliksen rullade fram till Drammen-kompisen som skoningslöst dunkade in kvitteringen.

Djurgården var på gång nu och öste på framåt. Tokmac hotade på nytt och Gulliksen testade med skott på distans. Hemmalaget var under press under en period, men med tjugo minuter kvar jämnade spelet ut sig och Marin Ljubicic var igenom i boxen, men fick lyckligtvis inte ordning på förstatouchen.

Med kvarten kvar satte sig August Priske ner med en känning och Deniz Hummet ersatte med kvarten kvar. Djurgården gick för det och i 78:e minuten var det nära med ett nytt Drammen-samarbete där Tokmac hittade fram till Gulliksen, vars skott dessvärre parerades av Siebenhandl.

Hemmalaget hade dock inte kastat in handduken och Oscar Jansson fick sträcka ut på ett tungt skott från Maximillian Entrup. Mer oro skulle komma strax efter när storspelande Miro Tenho stod för en matchavgörande blockering på ett skott från Sascha Horvath.

Skrämmande nära ett mål bakåt, men DIF återtog kommandot mot slutet och tryckte på framåt. LASK stack å sin sida emellan med snabba omställningar och det var riktigt nervigt med fem minuter kvar. Ett fint 3-mot-2-läge kom sedan för Djurgården som inte resulterade.

Tiden tickade på och forceringen sattes på paus när Santeri Haarala åkte på en smäll och behövde omplåstring under några minuter. Ett avbrott som drygade ut tilläggstiden till fem minuter och det höll på att sluta illa när det spelades med för små marginaler bakåt.
Den situationen reddes emellertid ut av kapten Magnus Eriksson och fler lägen blev det inte trots ett par fina offensiva nästan-lägen förDIF i den sista tilläggsminuten.

Summa summarum ända en viktig poäng och en fin prestation i en på papperet svår bortamatch och en skön  moralisk upphämtning av ett tvåmålsunderläge.
Nu väntar en resa hem till Stockholm för att snabbt ladda om inför söndagens allsvenska match mot Kalmar på Tele2 Arena. Viktiga poäng står på spel och har du ännu inte köpt biljett kan du göra det här.

 

3 oktober, torsdag 21:00Oberösterreich Arena

LASKDjurgården
2-2 (1-0)

  • MålskyttarValon Berisha 26'Florian Flecker 49'August Priske 58'Tokmac Nguen 65'
  • Gula kortTokmac NguenTobias Gulliksen
  • Domare Bulat Sariyev
  • Publik (Oberösterreich Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat