Kryss mot Kalmar

• 6 okt 2024

Trots kvittering från Keita Kosugi och ett massivt övertag under andra halvleken fick inte Djurgården in ett avgörande mål och fick nöja sig med 1-1 hemma på Tele2 Arena.

Djurgården mönstrade följande elva mot Kalmar:

Oscar Jansson
Adam Ståhl, Jacob Une Larsson, Marcus Danielson, Keita Kosugi
Besard Sabovic, Rasmus Schüller
Santeri Haarala, Tokmac Nguen, Gustav Wikheim
Deniz Hümmet

Albin Ekdal, Piotr Johansson, Malkolm Nilsson Säfqvist och Patric Åslund var de spelare som inte var tillgängliga för matchtruppen.

Djurgården klev ut på ett behagligt höstsoligt Tele2 Arena i jakt på tre viktiga poäng i den  dramatiska allsvenska slutspurten. Tabelläget innebar ett veritabelt getingbo i kampen om de två - eventuellt tre - återstående Europa-platserna som var det realistiska målet nu när guldet kändes alltför avlägset.

Sett till formkurvan för blåränderna var den av ondulerad karaktär på sistone, men en fin insats senast borta mot LASK i UEFA Conference League gav förhoppningar om en kreativ och snabb offensiv med mycket spelglädje. För att uppnå det krävdes dock en stor portion tålamod mot ”det bästa possession-laget i Allsvenskan”, enligt tränare Kim Bergstrand som flaggade för att det kunde bli en del bolljagande mot ett passningsorienterat KFF.

Startelvan innehöll sex förändringar med en framåtlutad prägel och stämningen var förväntansfull på läktarna när matchen rullades igång. DIF hotade med en farlig djupledsboll redan efter 30 sekunder där Kalmars keeper Samuel Brolin var decimetern före framrusande Deniz Hümmet.

I övrigt var det en trevande matchinledning med småslarvigt passningsspel och en hel del bolltapp från båda lagen. I åttonde minuten hettade det dock till när Hümmet stack i djupled på nytt, efter en fin boll från Tokmac Nguen, men Brolin hann först ånyo - med centimeter-marginal denna gång.

Kalmar svarade upp med ett bra läge för Alexander Gersbach, men Oscar Jansson stod rätt och parerade avslutet säkert. Därmed fortsatt mållöst med kvarten spelad och ingen riktig karaktär på matchen än.
Bollinnehavet gick ändå gradvis över i gästernas favör och de skulle också få utdelning i den 21:a  minuten. En inåtskruvad hörna skarvades vidare till Dino Islamovic som styrde den vidare i mål.

Uppförsbacke således men strax efter var det oerhört nära en kvittering när ett inspel/skott in i boxen kom från Santeri Haarala som styrde på en KFF-försvarare och som sedan Samuel Brolin till slut lyckades stoppa på mållinjen.

DIF tog över bollinnehavet nu och nya chanser kom. Ett inlägg från höger boxades ut av Brolin och Gustav Wikheim fick ett bra läge för en volley, men drog bollen över. Kalmar-hörnorna fortsatte dock att oroa och fler mål bakåt skulle bli extremt kostsamt.

Blåränderna ägde dock mest boll, öste vidare framåt och matade på med nya inlägg. Besard Sabovic fick se ett avslut blockat efter en nickpass från Hümmet, men minuterna tickade iväg fort.

Bollen ville inte in och det var motlut med marginella offsider, plus avsaknad av effektivitet på sista tredjedelen. Det kunde blivit ännu värre när Kalmar stack upp i en farlig kontring på stopptid.
Den avvärjdes lyckligtvis och pausvisslan ljöd sedan från domare Joakim Östling efter en halvlek med ett relativt uddlöst Djurgården som inte lyckades skapa tillräckligt mycket framåt, ett intryck som avslutsstatistiken 1-3 i Kalmars favör förstärkte.

Elvan var intakt inför de avslutande 45 minuterna och Djurgården inledde med stort bollinnehav i jakt på ytor framåt. Det var emellertid en hörna som skulle leda fram till kvitteringen där en rensning ut från straffområdet gav Keita Kosugi möjlighet att nypa till och bollen seglade, via en touch på en KFF-spelare, in i mål.

Galet skönt och extatiskt måljubel över den 18-årige japanens första mål i DIF-tröjan. Ett jubel som dock höll på att fastna i halsen direkt efter när Jonathan Ring fick ett jätteläge och drog bollen över från nära håll.

I 55:e minuten var det sedan Djurgårdens tur att gå för ledningsmålet när Santeri Haarala ryckte loss i djupled, dessvärre bromsades han upp precis i avgörande stund. Den kvickfotade finnen var ändå nära att förvalta läget genom att snurra runt och slå ett lurigt inspel som så när nådde fram till Gustav Wikheim.

Intensitets ökade och publiken manade på med klassisk ”Full fart framåt”. Samtidigt stack Kalmar upp i enstaka snabba attacker, så det gällde onekligen att hålla tätt bakåt också.

Dryga timmen återstod av matchen och DIF rullade runt medan KFF sjönk ihop lågt och försvarade boxen.
En farlighet hann Kalmar med när Dino Islamovic sköt utanför innan ett dubbelbyte följde för DIF, där Magnus Eriksson och Tobias Gulliksen klev in medan Deniz Hümmet och Rasmus Schuller klev av.

Nu var det Djurgården för hela slanten och blåränderna mobiliserade för ett avgörande. Kvarten återstod och Tobias Gulliksen vred sig loss smart och fick läge, dessvärre styrde bollen rakt i skopan på Samuel Brolin.
Hörnor radades upp och ett nytt byte kom i 79:e minuten när August Priske ersatte Tokmac Nguen. Minuten efter var Priske ytterst nära att styra in ett inspel från Gustav Wikheim och DIF.trycket var kompakt.

Nästa chans kom för Santeri Haarala men skottet stoppades än en gång av den hårt ansatte Samuel Brolin. Minuten efter var Haarala farligt framme på nytt och skarvade en djupledsboll strax utanför och det luktade mål nu.

Nya hörnor och inlägg matades in och publiken manade på. Klockans ofrånkomliga framåtskridande innebar ändå att 90 minuter till slut var spelade och det fanns bara tre minuters stopptid att jobba på.
Tobias Gulliksen klev därmed fram och avlossade högerbössan från distans och bollen drämde rakt in i stolpen. Returen flipprade runt farligt, men bolluslingen ville verkligen inte in trots det massiva övertaget.

Slutsignalen kom och krysset kändes som en förlust med tanke på det kompakta trycket i andra halvlek, men sådan är som bekant fotbollen ibland.

Nu väntar ett två veckors långt landslagsuppehåll, dock med en inspräng kvalmatch i Svenska Cupen mot FC Järfälla på torsdag. Därefter väntar ett minst sagt viktigt derby mot Hammarby på Tele2 Arena.

6 oktober, söndag 14:00Tele2 Arena