Mållöst i den avbrutna matchen mot Västerås SK

• 27 jan 2024

Det blev 0-0 och spel i 70 minuter på Hitachi Energy Arena där oroligheter på läktaren gjorde att matchen bröts med 20 minuter kvar.

Djurgården mönstrade följande uppställning mot VSK.

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Marcus Danielson, Miro Tenho, Rami Kaib
Samuel Leach Holm, Albin Ekdal, Rasmus Schüller
Haris Radetinac, Kalipha Jawla, Oskar Fallenius

Lucas Bergvall, Samuel Dahl, Gideon Granström, Hampus Finndell och Gustav Wikheim var de utespelare som inte var tillgängliga för spel.

Efter en kylslagen uppstartsmatch mot BP som inte fick ögonbrynen att höjas nämnvärt var det nu dags för ett andra test under försäsongen. Även denna gång gick spelarna in i matchen med hyfsat tunga ben efter den ofrånkomliga massiva hårdkörningen under de inledande träningsveckorna. Icke desto mindre fanns förhoppningar om progression i spelet och relationerna, där startelvan var snäppet mer tävlingsmässig.

Väderleken var dessutom betydligt mer trivsamt solig denna gång på Hitachi Energy Arena och på andra sidan väntade den allsvenska nykomlingen Västerås SK som körde sin första träningsmatch för året.

Matchinledningen blev lite trevande där båda lagen rullade runt utan att hota nämnvärt framåt. I sjätte minuten kom dock ett utsökt läge för DIF när 06-födde Kalipha Jawla vann boll högt upp vid offensivt straffområde och skarvade vidare till framrusande Oskar Fallenius som drog till. VSK-keepern Elis Wahl kom dock ut snabbt och lyckades avstyra avslutet.

En fin möjlighet som gav hopp om mer och i 11:e minuten fick Jawla själv ett läge efter ett högerinlägg, men fick inget riktigt tryck i nicken. Strax efter testade Simon Johansson med ett flackt distansskott som Jacob Widell Zetterström fick sträcka ut på, bollen satt emellertid säkert i nyporna på JWZ.

Matchen sköt fart nu under några minuter och Djurgården skaffade sig gradvis ett allt större bollinnehav, men med halva halvleken spelad var det ändå glest med heta målchanser.

I 23:e minuten skapade sedan Västerås ett fint läge när Ibrahim Diabate fick utrymme i boxen på ett inlägg men nicken gick dessbättre rakt i nävarna på Widell Zetterström. Matchen puttrade vidare med ställningskrig där båda lagen hade svårt att bryta igenom offensivt, med två solida försvar på respektive sida.

Fortsatt mållöst med halvtimmen spelad således och fortsatt trögt på den sista tredjedelen för de för dagen vitklädda DIF-spelarna. Men i 39:e minuten hettade det till när Rasmus Schüller la upp för Albin Ekdal som avlossade bössan i ett fint läge strax utanför straffområdet, skottet styrde dessvärre på en VSK-försvarare och smet strax utanför.

Hemmalaget svarade upp med ett tungt distansskott från Ibrahim Diabate som eb välplacerad Jacob Widell Zetterström parerade rutinerat. Det blev det sista av intresse som tilldrog sig i en första halvlek där Djurgården rullade runt skickligt och försvarade sig väl, men hade en relativt gles chansproduktion framåt mot ett skickligt Västerås.
– Vi är inte tillräckligt bra när vi har bollen och har gett bort den alldeles för ofta. Så vi måste se till att vårda bollen bättre i andra halvlek, konstaterade Kim Bergstrand för discovery i pausen.

Det blev ett antal förutbestämda byten inför de avslutande 45 där Malkolm Nilsson Säfqvist, Jacob Une Larsson, Musa Gurbanli och Magnus Eriksson klev in samtidigt som Jacob Widell Zetterström, Miro Tenho, Kalipha Jawla och Albin Ekdal klev av.

Efter ett antal minuters fördröjning på grund av oroligheter på läktarna kunde sedan matchen kickas igång och Djurgården kunde därmed sätta igång jakten på årets första nätkänning. Inledningen var framåtlutad från DIF som sökte efter öppningar med instick och djupledsbollar i VSK-defensiven.

Spelövertaget var stort för DIF under den första tio minuterna men det var fortsatt svårt att omsätta det till skarpa lägen. Spelet jämnade gradvis ut sig med mer bollinnehav för Västerås men även hemmalaget saknade riktigt bett i attackerna

Med timmen spelad var det dags för dubbelbyte när Felix Vá och Besard Sabovic ersatte Haris Radetinac och Rasmus Schüller. Västerås hade ätit sig tillbaka in i matchen vid det här laget men precis som förut var målchanserna lätträknade.

Med en fjärdedel kvar av matchen kom sedan ett nytt längre spelavbrott som återigen var läktarrelaterat. Efter en lång period av väntan kom sedan beskedet från speakern att matchen inte skulle spelas färdigt. Således blev det enbart 70 minuters spel och ett mållöst resultat i en match med en synnerligen trist avslutning.

Därmed packas väskorna för det kommande träningslägret på Gran Canaria med avfärd på tisdag. Det innebär fortsatt gnuggande för att trimma laget samt en ny träningsmatch mot Mjällby under lägret som spelas tisdag den 6 februari.

27 januari, lördag 14:00Hitachi Energy Arena