2-2 mot AIK i den avslutande cupmatchen

• 24 mars 2024

Det blev oavgjort på Grimsta IP i dagens derby mot AIK. En sen kvittering från kapten Matilda Plan räddade poäng i den jämna fajten mot ärkerivalen.

Startelvan:

Elvira Björklund

Agnes Hedman, Matilda Plan (K), Nellie Lilja, Sura Yekka

Louise Hvarfner, Sessy Åsland

Tove Almqvist, Shinomi Koyama, StinaLisa Johansson

Olivia Ländin Sjöblom

Det fanns tyvärr inget avancemang att spela om, men säsongens första tvillingderby var mer än motivation nog för Marcelo Fernandes att skicka ut ett slagkraftigt lag i Svenska cupens tredje och sista gruppspelsmatch. Skador på Ina Vårhus och Beata Kollmats gjorde att Nellie Lilja fick ta ett steg ner i plan, även Maria Brochmann och Alexsandra Lobanova var frånvarande på grund av skada. Ett glädjeämne var att nyförvärvet Shinomi Koyama tillbaka från start, efter silvermedaljen med Japan i U20 Women’s Asian Cup. Agnes Hedman klev in till höger i backlinjen, vilket gjorde att Sura Yekka flyttades över till vänsterkanten.

De allsvenska nykomlingarna AIK skötte avsparken på ett gråmulet Grimsta IP och det var en jämn matchinledning där lagen kände av varandra med tufft duellspelet.

Nyförvärven Yekka och Koyama krigade fram matchens första hörna i den sjätte minuten och det var inte långt ifrån att bollen letade sig in. Sessy Åslands inspelade boll stannade länge i straffområdet, men gästernas Serina Backmark lyckades få tag på bollen efter en tilltrasslad situation.

Lucia Duras kom in i den trettonde minuten efter att StinaLisa Johansson åkte på en smäll och haltade av planen.

Direkt efter bytet passade Olivia Ländin Sjöblom på att ge Djurgården ledningen. Sessy Åsland vann bollen i AIK:s straffområde och spelade in en boll till Ländin Sjöblom, vars nicklobb gick över Backman och in i mål. Det hördes ett rop ifrån Stadion och Djurgården Stockholms stolthet hade gjort 1-0. Anfallaren verkar ha hittat målformen, då hon nu har gjort mål i två raka tävlingsmatcher.

Glädjescenerna blev dock inte långvariga. AIK snappade upp en boll på Djurgårdens planhalva, och efter en fin lyftning från Grabus till Olsson kombinerat med lite missförstånd i det blårandiga försvaret gick bollen in i mål. Klart snöpligt, men det var bara för Järnkaminerna att ta nya tag med supporterstödet i ryggen.

1-1 speglade den första halvtimmen ganska bra. Det var hård kamp och inget av lagen hade något större övertag. AIK kom till ett par hörnor, men Björklund i målet utmanades inte nämnvärt. Djurgården fokuserade mycket på sin speluppbyggnad och hade mycket boll i backlinjen, men hade svårt att få upp bollen längre upp i banan efter att Johansson fick lämna planen.

Djurgården växte in i matchen och det höga presspelet gjorde det allt svårare för det svartklädda bortalaget. Bollvinsterna var många, men DIF hade svårt att ta sig in i straffområdet.

Sura Yekka stod för en soloräd in i straffområdet, men hennes inspel nådde inte hela vägen fram till målskytten Ländin Sjöblom. Det var även Ländin Sjöblom som skapade en av hemmalagets främsta målchanser när hon snodde bollen från en AIK-försvarare precis utanför straffområdet. Anfallaren lyckades inte överlista målvakten, men tränare Fernandes är nog nöjd prestationen oavsett.

Djurgården åkte på en kalldusch i den 50:e minuten när bortalagets frisparksvariant tog sig hela vägen in i mål. Inte den starten som Blåränderna hade hoppats på.

Tove Almqvist åkte på en smäll tidigt i den andra halvleken. Hon försökte spela vidare, men det ville sig inte och då fick istället Zara Jönsson förtroende på högerkanten. Jönsson slösade ingen tid alls när hon spelade in bollen i straffområdet till sina lagkamrater. Efter lite flipperspel landade bollen framför Sessy Åsland, vars kanonskott var farligt, men täcktes av en försvarare.

Matchen kantades av en hel del felpass och Olivia Ländin Sjöblom var påpassligt aktiv i presspelet. Som ett resultat av det var hon nära på att utjämna matchen kort efter Sessy Åslands avslut. Ländin Sjöblom snappade upp en löst slagen hemåtpassning och kom till ett friläge, men målvakten gjorde en jätteräddning på hennes avslut. I den 62:a minuten fick Zara Jönsson en identisk möjlighet efter ytterligare en uppsnappad hemåtpassning, men Backman i AIK-målet stod för ytterligare en svettig räddning.

Spelet öppnade upp sig i takt med att snön började falla över Grimsta IP. Blåränderna skapade chanser via sin höga press och det svartgula bortalaget fortsatte störa Djurgården med långa bollar från backlinjen till kanterna, för att sedan jobba in bollen i straffområdet. Även AIK fick en del chanser, men Björklund stod pall för det mesta.

Tiden började bli knapp och tränare Fernandes utnyttjade sitt tredje och sista bytestillfälle i den 71:a minuten. Meja Staffansson och Elin Westlund tog plats centralt på mittfältet respektive vänsterbackspositionen istället för Louise Hvarfner och Agnes Hedman. Sura Yekka flyttade över till högerkanten i samband med detta. Westlund presenterade sig direkt, med en fin dragning på egen planhalva som startade ett anfall som till slut hamnade hos ytterbackskollegan Yekka, som var sånär på att komma till avslut i ett farligt läge.

Blåränderna skapade en hel del chanser, men mot slutet av den andra halvleken såg det ut som att AIK hade lyckats få kontroll på matchen. Det passade inte för lagkapten Matilda Plan som såg till att kvittera matchen på hörna i den 83:e minuten. Efter målet följde en böljande avslutning där ett segerjagande Djurgården tryckte på för ett ledningsmål.

Meja Staffansson imponerade under sitt byte och var den första djurgårdaren som försökte avgöra matchen i blårandig favör. Mittfältarens distansskott såg länge ut att leta sig in i krysset, men landade precis över. Någon minut senare lyfte Elin Westlund, ännu en imponerande inhoppare, in bollen till Zara Jönsson som hade gjort en bra löpning in i straffområdet. Trots de fina intentionerna nådde Jönsson inte riktigt fram till bollen och det var fortsatt 2-2 i matchen.

Djurgården fortsatte sin offensiva översköljning i slutminuterna och var nära på att spela in bollen i farliga lägen flera gånger om, något ledningsmål blev det inte och Blåränderna fick nöja sig med att dela på poängen.

Premiären i OBOS Damallsvenskan spelas mot Trelleborgs FF på Stockholms Stadion den 13 april. Köp biljett redan nu här!

24 mars, söndag 15:00Grimsta IP